Na polaganje vozačkog čeka se i pola godine

To što je većina auto-škola povisila cenu obuke, jer su pritisnuti cenom goriva i skupljim najmom poligona bili, kako sami kažu, na ivici opstanka, ne znači da će i kandidati bar brže stizate do dozvola za vožnju željene kategorije.
Na polaganje vozačkog čeka se i pola godine
Foto: Pixabay
Sve više je kandidata koji, ako su na vreme završili teorijsku i praktičnu obuku, po više meseci, pa čak i do pola godine čekaju na polaganje vozačkog ispita, prenose Novosti. "Osnovni razlog je nedostatak termina za polaganje ispita", kaže predsednik Komore vozačkih ispitivača Srbije Dragomir Stanković.
 
On dodaje da se u ovu sitauciju došlo samo zato što je MUP doneo pravilnik, još pre nekoliko godina, da na ispitu moraju da budu prisutna dva ispitivača, jedan iz auto-škole, drugi iz saobraćajne policije. "U MUP nema dovoljno ispitivača ili nisu ravnomerno zastupljeni. Sada smo došli u situaciju da zbog toga trpe kandidati za vozače iz cele Srbije", poručuje Stanković.
 
Navodi primer Braničevskog okruga gde postoje samo dva ispitivača MUP-a, pa im pomažu ispitivači iz Smedereva, a u nekim gradovima kao što je Bor ili Zaječar nema nijednog. 
 
"Ukupno ima više od 870 ispitivača i taj broj bi bio dovoljan kada bi u Srbiji kao u zemljama EU bio samo jedan ispitivač koji bi radio u nezavisnoj instituciji koja bi se bavila polaganjem vozačkih ispita, prirodno bi bilo da taj posao obavlja AGencija za bezbednost saobraćaj", tvrdi Stanković.
 
Komora se pre gotovo godinu dana obratila Ministarstvu unutrašnjih poslova, ukazujući na loša rešenje u ovoj oblast, sa željom da ponudi nova rešenja. Međutim, iz resornog ministarstva nije stigao nikakav odgovor. Zbog toga su se obratili direktno ministru Nebojši Stefanoviću, te je sastanak dogovoren za 15. novembar kada će izložiti njihovo viđenje.
 
Kako zaključuju u Komori, cilj im je da obuka bude bolje, kandidati kvalitetnije obučeni, da deca ne ginu na putevima, što je agenda i EU.
  • Macne

    10.03.2019 20:37
    Banana država i sistem.
  • OPOP

    03.11.2018 11:04
    divim se kako nasa drzava uspeva da od necega to funkcionise dobro napravi haos... Evo klasicnog primera... Placas pet puta vise para i cekas pet puta duze ...
  • H1N1

    03.11.2018 08:34
    Tačno
    Ja sam u Novom Sadu čekao 3 meseca na polaganje. I naravno za to vreme istekao mi lekarski koji važi 6 meseci i košta 2000 din.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija