Štrajk upozorenja u Narodnom pozorištu, ministar kaže da "prati stanje"

Sindikat Drame Narodnog pozorišta u Beogradu (Singlus) održao je večeras jednočasovni štrajk upozorenja kao opomenu zbog neuvažavanja zahteva za smenjivanje upravnika Dejana Savića.
Štrajk upozorenja u Narodnom pozorištu, ministar kaže da "prati stanje"
Foto: Pixabay
Zaposleni su se okupili od 19:45 do 20:45 u foajeu Scene "Raša Plaović" i drugim prostorijama zgrade Narodnog pozorišta. Zbog štrajka je 15 minuta kasnila predstava "Važno je zvati se Ernest" u režiji Nikole Zavišića, a glumci su to vreme proveli u foajeu s publikom kojoj su objašnjavali razloge štrajka. 
 
Predsednica sindikata "Singlus" Ivana Nenadović kazala je da bi sledeći korak mogao da bude generalni štrajk i da će do toga doći ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.
 
"Glumci ne žele da prestanu da igraju, generalni štrajk nikome nije u interesu, a naši sledeći koraci zavisiće od odluka nadležnih. Polažemo nade u konstruktivni dijalog", kazala je Nenadović.
 
U pozorište je večeras došao i ministar kulture Vladan Vukosavljević i rekao da je "još rano za donošenje bilo kakvih radikalnih odluka".
 
Vukosavljević je rekao da Ministarstvo kulture i premijerka Ana Brnabić s velikom pažnjom prate stanje u Narodnom pozorištu i prave plan kako bi se donela odluka koja je u najboljem interesu te ustanove. Upitan zašto odluka još nije doneta kada su prošle tri nedelje od zahteva glumaca, ministar je odgovorio da su "tri nedelje prekratak period da bi se povukli radikalni potezi". 
 
Glumci tog pozorišta nezadovolji su odlukom upravnika Dejana Savića da smeni direktora Drame Željka Hubača, zbog čega je više od 30 glumaca potpisalo proglas zahtevajući smenu Savića i preispitivanje razloga za smenjivanje Hubača.
 
Pod sloganom "Nije umetnički ćutati", deo ansambla održao je konferenciju na kojoj je objasnio da je smenjivanje Hubača bilo "kap koja je prelila čašu", jer se u radu Narodnog pozorišta problemi dugo gomilaju, a ne rešavaju. Tada je zatražena ostavka Dejana Savića, koji je ansamblu odgovorio pismom u kojem tvrdi da "upravnik Narodnog ima pravo da sam bira saradnike" i da "o bahatosti ne može biti reči".
 
Pošto je 6. novembra u 22 sata istekao rok koji mu je sindikat dao da podnese ostavku zbog, izmedju ostalog, "nesavesnog poslovanja kojim je na najgrublji način narušen ugled Narodnog pozorišta", Savić je samo poručio: "Ja ostavku podnositi neću, moj mandat je na raspolaganju Vladi Srbije".
 
Premijerka Ane Brnabić je tim povodom kazala da žali što mnogi obraćanjem njenoj vladi žele da skinu odgovornost sa sebe.
 
"Ne mislim samo na direktora Narodnog pozorišta, već i na Upravni odbor. Ne možete da kažete: 'Vlada me je postavila, Vlada neka me smeni', kao što ni UO ne može da kaže: 'Mi ne možemo da rešimo ovu situaciju, pa neka ide nazad, neka je reši Vlada'", ocenila je Brnabić.
  • Mima

    09.11.2018 13:41
    Mogli bi i glumci pozorišta mladih da bojkotuju rad a i gostujuće predstave. Ne znam ko je direktor našeg pozorište iliti koja stranka je stavila šape na njega ( možda ni jedna?) Ali ono je ruglo i za publiku i za glumce na sceni. Grad kulture svaka čast!
  • Možda džabe pisao

    08.11.2018 23:09
    A šta je sa nama?
    Svaka čast glumcima. Izgleda imaju petlju.
    Ali... jadna smo mi zemlja kada smo došli do toga da glumci i mame moraju da začinju revoluciju i otpor.
    Gde su studenti i radnici?
    Prvi pobegli a drugi otupaveli od raznih rijalitija i kukuruznog piva?
    Pojma nemam šta se dešava u ovom pozorištu.
    Informacije o problemima koje stvaa upravnik su nejasne.
    Ali, iz dosadašnjeg iskustva, prvo što mi pada na pamet....
    *Kada nemate prave informacije, dozvoljeno je nagađati, lupetati i pretpostavljati.

    Dakle, pada mi na pamet da je Partija postavila svog čoveka na čelo pozorišta,
    kao i u mnogim javnim preduzećima, javnim kućama, medijima, srednjim i osnovnim školama, fakultetima... i kafanama, na ulazu u WC.

    Zašto?

    Zato da svojim potpisom preusmerava sredstva. Kulturno rečeno.
    Daću vam primer nekog lokala.
    Lokalna vlast ili Ministarstvo prosvete uplati lepu sumu u neku školu.
    Kao, treba razviti sistem video nadzora.
    Onda dođe partijski čovek iz privatne firme i direktor škole da posao njemu.
    Naravno, posao košta mnogo više i izvuče se lepa suma iz škole.
    Onda taj čovek uplati deo plena u kasu partije, kao donaciju.
    I partija završi sa dve milijarde dinara na računu, delom iz budžeta otetih a delom reketom od privatnika.

    Eto, to je moja verzija, to se dešava i u pozorištu.
    Glumci vide da su kradeni.
    Verovatno lepe sume ulaze u Pozorište, ali ne završavaju tamo gde treba.
    A upravnik zna da je zaštićen kao beli medved, pa se igra.

    A nama glumci vode revoluciju.
    Svaka čast njima.
    A nama?
  • Kad nema posla

    08.11.2018 22:27
    igra mečka
    Razjurice i ovo malo publike od koje je polovina na sindikalne karte dosla tj za popuste ili za dz.Onda će moci da prosire Stambol kapiju.Balkon treba dotle da odrzava onaj ko ga je koristio za lične potrebe.
    Kad odes u pozoriste vidis da ono opstaje samo zahvaljujući entuzijazmu ljudi kojeg retko gde ima jer su i poslednji entuzijasti ili ostarili ili preminuli ili otpušteni ili pobegli sami zbog raznog dobra .Stanje je odraz stanja u celoj zemlji. Neće druga metla da bude čarobna..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija