Burne reakcije zbog naslovne stranice Danasa

Udruženje novinara Srbije saopštilo je danas da je karikatura Predraga Koraksića objavljena na naslovnoj strani "Danasa" satirični novinarski žanr i da mogu da je osude jedino totalitarne ideologije i pojedinci koji ne razumeju ovaj vid novinarskog izražavanja.
Burne reakcije zbog naslovne stranice Danasa
Foto: 021.rs
UNS podseća Ministarstvo kulture i informisanja i Pokrajinsku vladu da naslov teksta "Kroz usta Martinovića govori predsednik Vučić" ilustrovanog pomenutom karikaturom, predstavlja stavove sagovornika koji su komentarisali optužbe narodnih poslanika Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića da list Danas "vodi harangu protiv SNS i nedužnih ljudi, nezabeleženu još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera".
 
UNS zato ističe da uvođenje Hitlera i Gebelsa u javni diskurs ovom prilikom nije "zasluga" Danasa, nego upravo šefa poslaničkog kluba SNS Aleksandra Martinovića. 
 
Tvrdnje Ministarstva kulture da "uvredljivost dolazi u trenutku kada i predsednik države i Vlada Republike Srbije daju veliki doprinos medijskim reformama koje su u toku" pobija i sam predsednik države koji je na pitanje kako komentariše karikaturu odgovorio: "To je demokratija u Srbiji". UNS smatra da zato Pokrajinska vlada koja je od uredništva Danasa zatražila izvinjenje za "ovaj sraman čin", treba da se umesto Danasa izvini javnosti zbog nerazumevanja satire, karikature i "demokratije u Srbiji".
 
Reakciju Ministarstva kulture, urednik "Danasa" Dragoljub Draža Petrović, ocenjuje kao pritisak na njihovu uređivačku politiku.
 
"To mnogo liči na saopštenja Islamske države, jer samo Islamska država i Ministarstvo kulture Srbije komentarišu karikature za koje je u celom svetu poznato da su parodija na stvarnost. Oni, ljudi, očigledno ne razlikuju Hitlera i Vučića, oni svi kažu da se na toj karikaturi nalazi Vučić, a evo ko želi nek' nađe ovde, jel' ovde negde vidite Vučića? Ovo je Gebels, ovo je Hitler, znači nema Vučića", kaže Petrović.
 
Prethodno je Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo da su današnja naslovna strana dnevnog lista "Danas" i karikatura Predraga Koraksića Koraksa krajnje neprimerene jer direktno ili indirektno stavljaju u neprihvatljiv i moralno nedopustiv kontekst predsednika Srbije Aleksandra Vučića.Pored predsednika Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja, list "Danas" u nemoralan kontekst stavlja i poslanike Narodne skupštine Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića, poredeći ih sa najvećim ratnim zločincima Drugog svetskog rata.
 
Kako je saopšteno, iz navedenog razloga Ministarstvo kulture i informisanja izražava nezadovoljstvo i osuđuje ideju dnevnog lista "Danas", kojom se na ovaj način dovodi u pitanje dostojanstvo predsednika Srbije i poslanika Narodne skupštine. "Ministarstvo kulture i informisanja ujedno smatra da je kada je reč o naslovnim stranama, karikaturama i satiri, neophodno imati meru i dostojanstvo, što u ovom slučaju dnevni list Danas nije ispoštovao", zaključuje to Ministarstvo.
 
Današnja naslovna strana lista Danas pokazuje "vulgaran, primitivan i ponižavajući odnos", koji uredništvo ovog lista ima prema čitaocima i celokupnoj javnosti, saopštila je Pokrajinska vlada. Kako je navedeno, naslovna strana je posebno uvredljiva za žrtve Drugog svetskog rata i njihove potomke, među kojima se nalaze i brojni građani Republike Srbije, koja je teško stradala u tom ratu.
 
Pokrajinska vlada je saopštila da od uredništva lista Danas očekuje izvinjenje za ovaj "sraman čin".
 
Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatraju da je saopštenje Ministarstva kulture i informisanja o naslovnoj stranici dnevnog lista Danas besramno i da ministar Vladan Vukosavljević i državni sekretar Aleksandar Gajović moraju hitno da budu smenjeni.
 
"Saopštenje podseća na najgora totalitaristička društva, i ukoliko ministar i državni sekretar ne budu smenjeni, biće to znak da Srbija ulazi u novu, još suroviju fazu obračuna sa medijskim slobodama", navode ova novinarska udruženja.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić karikaturu Predraga Koraksića Koraksa na naslovnoj strani današnjeg broja dnevnog lista Danas ocenjuje kao prikaz stepena slobode izražavanja. "O čemu je reč? A šta je rekao Martinović? A ja Hitler? A meni su hitlerovci pobili celu familiju. Ali, dobro, šta ćete, to je demokratija u Srbiji".
 
On sumnja da bi to moglo da se dogodi u drugim zemljama, te će ovo ostati zapamćeno kao deo sloboda u Srbiji i ne razmišlja o tome da tuži list, jer su, kako je naveo, "postavljali žute sudije svuda i na svakom mestu". 
 
Martinović je rekao da je karikatura u kojoj Hitler i Gebels hrane njega i Orlića mlekom prevazišla granicu dobrog ukusa i zdravog razuma. "Taj karikaturista je udario šamar celom srpskom narodu, jer znam ja, a i vi svi, koga na toj karikaturi predstavlja Hitler, a tom čoveku je pobijena cela porodica u vreme drugog svetskog rata", rekao je Martinović.
 
Podsetimo, šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović je u utorak, 6. novembra, u Skupštini Srbije optužio dnevni list Danas da vodi "harangu protiv SNS i nedužnih ljudi koja je nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera", a njegov zamenik Vladimir Orlić je taj dnevni list nazvao "Danasoid", dok je za novinare kazao da su "sramota za srpsko novinarstvo".  
 
Ministarstvo kulture se tada nije oglašavalo, kao ni u slučaju naslovne strane Ilustrovane politke "Psi su pušteni", na kojoj se nalazi fotografija psa iskeženih zuba i naslovne strane nekoliko nezavisnih srpskih medija. Na šest strana u Ilustrovanoj politici prenet je tekst u kome se pojedini mediji optužuju za neprijateljsko delovanje protiv Srbije i postavlja pitanje zašto na takvo delovanje, kako se navodi, Radio-televizija Srbije i list Politika ćute.
 
Zbog izrečenog u skupštini, na naslovnoj strani Danasa, karikaturista Predrag Koraksić Koraks odgovorio je karikaturom. "Kako je moguće da oni pričaju ono u Skupštini, a da ja ne mogu da to komentarišem na ovaj način, u čemu je tu problem? Kad hoćete da žigošete nešto, vi napravite karikaturu koja preteruje u svojoj oceni, to je karakteristika svake dobre karikature", navodi Koraks.
 
Redakcija Danasa ukazala je upravo na to da je pre nedelju dana ministarstvo nadležno za medije reklo da ne može da reaguje povodom naslovne Ilustrovane politike i u tekstu se zapitalo kada Ministarstvo kulture može, a kada ne, da reaguje, aludirajući na selektivnu reakciju, o čemu više OVDE.
  • Mastodont

    12.11.2018 10:43
    @Kaćanka

    A zamisli kako je kad jedna neuka seljanka dozvoli sebi da komentariše Coraxa?
  • Milka

    11.11.2018 10:56
    licu koje ne prepoznaje
    Niko nije lud da ističe tradicionalne simbole fašizma. No, on se menja, prilagođava prilikama, ali mu suština ostaje ista. O tome se ovde radi. A to što Koraksa takvi zabranjuju samo mu služi na čast. Vaši neprepoznati predlozi u svojoj suštini sadrže osobine fašizma, ako malo razmislite. Ali sumnjam da Vam je to blisko.
  • nepoznavanje

    10.11.2018 23:51
    Ne mogu da verujem da su se obrušili na njega zbog neukusa i lične istorije svojih porodica. Idiotluk! Zar toliko ne poznaju zakon, da im nije jasno da je svako javno isticanje nacističkih simbola i ideologije zabranjeno. Za to bi trebalo da se brinu. Koraks je toliko puta cenzurisan i na drugim stranama novina, pa mogao je biti cenzurisan i na naslovnoj. Ako neko treba biti pod lupom, to je glavni urednik. Na žalost, i njega je partija verovatno postavila, kao i sve urednike svih medija u državi. Ali i ovaj komentar neće biti objavljen, VEROVATNO. (ne dirajte Koraxa, to želim da kažem)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija