Kapacitet Banatskog Dvora biće povećan na 750 miliona kubika

Kapacitet podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru biće povećan sa 450 na 750 miliona kubika gasa, najavio je generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.
Kapacitet Banatskog Dvora biće povećan na 750 miliona kubika
Foto: Pixabay
Bajatović je rekao da se, osim povećanja ukupnog kapaciteta, očekuje i povećanje dnevnog kapaciteta sa sadašnjih pet na maksimalno deset miliona na dan. 
 
"To praktično znači da sada, u slučaju restrikcija ili prekida isporuka gasa, ovog energenta na zalihama imamo za 75 dana", izjavio je Bajatović za "Politiku". 
 
Radovi na proširenju skladišta trebalo bi da počnu krajem drugog kvartala naredne godine, a vrednost projekta je oko 70 miliona dolara.
 
Bajatović je objasnio da će se proširenjem skladišta uštediti i na transportu, biće bolji uslovi kupovine, jeftiniji gas, te veća konkurentnost i optimizacija troškova. 
 
Politika navodi da je cilj da se kapacitet Banatskog Dvora proširi na oko milijardu kubika gasa, budući da se očekuje da će industrija ubuduće više trošiti gas. 
 
Skladište gasa "Banatski Dvor" je zajednički projekat "Gasproma" i "Srbijagasa", gde ruski partner ima 51, a srpska strana 49 odsto vlasništva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.