Karikature Petričića i Koraksa uklonjene iz biblioteke u Lazarevcu

Lokalne vlasti u Lazarevcu naredile su uklanjanje karikatura Dušana Petričića i Predraga Koraksića iz prostorija biblioteke "Dimitrije Tucović", koje su bile postavljene u okviru izložbe "Karikature od naših života", saopštio je pokret Novi optimizam.
Izložbu su organizovali, kako se dodaje u saopštenju, biblioteka i udruženje "Novi Optimizam" u okviru obeležavanja 9. novembra, kao Svetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma.
 
"Funkcionerima vladajuće stranke očigledno je zasmetalo to što se veliki broj Lazarevčana već u petak okupio u biblioteci, kako bi prisustvovali prvom danu izložbe i tribini "Koja je tvoja crvena linija?", na kojoj su, osim dvojice naših najpoznatijih karikaturista, govorili i pisac Filip David i reditelj Goran Marković. Nažalost, izložba nije dočekala ni prvi sledeći radni dan. Na ovaj način se zapravo pokazalo da je tačno sve ono na šta su učesnici tribine i ukazivali- sve veća fašizacija društva, zloupotreba vlasti i potiranje elementarnih ljudskih prava", navodi se u saopštenju.
 
"Novi optimizam" dodaje da će, sa svojim saradnicima, nastaviti da organizuje događaje širom Srbije i da će na taj način podstaći ljude na aktivizam, postavljajući upravo to pitanje koje postavlja i sada - koja je tvoja crvena linija?
 
Direktorka lazarevačke biblioteke "Dimitrije Tucović" Jasmina Ivanković navodi za Danas da nikakvih političkih pritisaka nije bilo i da je odluka o skidanju izložbe karikatura Dušana Petričića i Predraga Koraksića Koraksa iz te ustanove isključivo njena.
 
"Tribina koja je prijavljena imala je za temu fašizam i antisemitizam. Međutim, pretvorila se u politički skup na kom su, nenajavljeni, govorili prvaci političkih stranaka", kaže Ivanković. Ona dodaje da je tribina prenošena uživo preko Fejsbuka, za šta takođe nije dala saglasnost.
 
"Izložba je skinuta jer vreme njenog trajanja nije unapred istaknuto. Nije problem ni da se ona vrati, ali nedopustivo je da njeno ukidanje dovodite u kontekst političkih pritisaka", naglašava Ivanković.
 
Koraksove karikature bile su predmet kritike vlasti i pre nekoliko dana.
 
Podsetimo, na naslovnicu lista Danas u petak, na kojoj je karikatura na kojoj Adolf Hitler i šef njegove nacističke propagande Jozef Gebels drže u naručju poslanike Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića, reagovalo je Ministarstvo kulture i karikaturu ocenilo kao neprimerenu. Isto to Ministarstvo, na primer nije reagovalo kada su novinari bili na meti teških optužbi i kritika poslanika SNS za govornicom parlamenta, niti kada je na naslovnoj strani "Ilustrovane politike" upućen poziv na linč nezavisnih medija.
 
Odmah potom, stigle su i druge brojne reakcije, od Igora Mirovića, predsednika Pokrajinske vlade, do Aleksandra Martinovića, prorežimskih tabloida. Reakcija predsednika Vučića bila je - da je to demokratija u Srbiji. "To je najvažnije da postoji, ili što bi oni rekli – diktatura na nivou u kojoj predsednika poredite sa Hitlerom", prokomentarisao je Vučić.
 
Inače, karikatura je bila odgovor, kako su rekli u Danasu, na to što je šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović je u utorak, 6. novembra, u Skupštini Srbije optužio dnevni list Danas da vodi "harangu protiv SNS i nedužnih ljudi", koja je "nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera", a njegov zamenik Vladimir Orlić je taj dnevni list nazvao "Danasoid", a za novinare tog lista rekao da su "sramota za srpsko novinarstvo".
  • Pićuka

    13.11.2018 16:56
    Jedino glupost nema granica, mada će Ema dostići vrhunac.
  • Roflmao, bukvalno

    13.11.2018 12:05
    "U redu je šaliti se ali država je ozbiljna stvar i sad kad nas neprijatelji napadaju moramo svi stati u odbranu srpstva oličenog u vidu Aleksandra Vučića."

    Svaka čast, ovo je ubedljivo najsmešnija rečenica u istoriji univerzuma.

    "Srpstvo oličeno u VIDU Aleksandra Vučića" - još uvek ne mogu da prestanem da se smejem.
  • Cocco

    13.11.2018 08:39
    Ooooo Ema, jagnje moje... Pardon. Ovco moja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.