Više igre, a manje učenja za predškolce

Predškolci će od sledeće godine više vremena provoditi igrajući se, nego učeći.
Više igre, a manje učenja za predškolce
Foto: Pixabay
To, ukratko, predviđa novi plan i program, koji Ministarstvo prosvete namerava da u predškolske ustanove uvede sukcesivno od septembra 2019. godine.
 
Predškolsko vaspitanje je do sada, po dokumentu iz 2006. godine, bilo isključivo priprema za školu. Procenjeno je da je to preozbiljno, i da bi deca u tom uzrastu trebalo da uče uz igru.
 
Novi program za predškolce zove se "Godine uzleta", predstavljen je nedavno, a ministar prosvete Mladen Šarčević je istakao da je cilj da se unaprede dostupnost, kvalitet i pravednost sistema predškolskog vaspitanja.
 
Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković rekla je da su osnove programa metaforično nazvane godine uzleta.
 
- Osnove ovog programa podržavaju razvijanje vaspitno-obrazovnog rada kroz zajedničko učešće dece i odraslih u prostorima koji su inspirativni i provokativni za dete, u kojima ono može slobodno da istražuje, da isprobava, da se igra, da sarađuje sa drugima i upoznaje svet oko sebe - rekla je Vesna Nedeljković.
 
Novi program, kroz pilot projekat, u proteklih godinu dana "zaživeo" je u pojedinim predškolskim ustanovama u Zemunu, Čačku i Novom Sadu. Direktori i vaspitači ne kriju zadovoljstvo novim načinom rada sa predškolcima.
 
- U vrtiću "Zemunski biser" već godinu dana vaspitači rade sa decom po programu "Godine uzleta" i iskustva su fantastična. Svi zajedno učimo, uključujući i roditelje, koji su i do sada bili naši partneri, ali sada je to drugačije. Zaista smo zadovoljni - kaže Jasmina Bouali Stanojković, direktorka PU "Dr Simo Milošević" u Zemunu.
 
U Srbiji rade 162 predškolske ustanove, u kojima boravi 200.000 dece. Ministarstvo prosvete namerava da do 2022. godine uloži 32 miliona evra u adaptaciju i izgradnju novih vrtića, kako bi što više mališana imalo šansu da se upiše u obdaništa.
  • Mina

    12.04.2019 16:22
    Program je sramno loše napravljen. U odnosu na Kamenova ovo izgleda kao loša prepiska. Ništa novo suštinski ne donosi. Osim konfuzije u već konfuzne vrtiće u kojima su grupe prebukirane, u kojima nema materijala, u kojima se sprovodi inkluzija na krajnje loš i neadekvantan način na uštrb dece sa posebnim potrebama i u kojima vaspitači moraju da budu asistenti zuapostavljajući tako ostatak grupe koja postaje manjina.
  • Mama

    14.11.2018 09:17
    Super, Ali prvo sredite goruce probleme. Broj dece u grupama, osoblje, svakom detetu drzava da kupi bojanke, edukativne udžbenike, bojice, makaze, papir, lepak, ubruse, case, maramice i EDUKATIVNE IGRAČKE. Isto tako o osoblju. A onda redukujte nastavni plan i program u skolama, jer uciteljice podrazumevaju da sva deca znaju da citaju i pisu vec u septembru....
  • Brugi

    13.11.2018 10:21
    Očekivano
    Neko već reče, učenje jeste igra. Baš juče kažem svojoj deci tinejdžerima da će kako je krenulo, njihova deca dobijati petice sa cvetićima i tri srca u IV razredu, ako budu znali da kažu kako kaže kuca, a kako maca. Imam utisak da sam ja u vrtiću više naučio nego neka deca kod učiteljica. I to nisam video kao problem, naprotiv, bilo je zanimljivije od ispraznog igranja.

    Da se razumemo, nije ovo samo kod nas slučaj, niti nam je neko "naredio". Generalno se ide u pravcu zaglupljivanja i u tome prednjači USA već decenijama. Jer kojim vlastodršcima je potreban misleći čovek, da ne kažem podanik? Ovi naši ne znaju ni šta će sa ovo malo što je ostalo u zemlji, pa zadovoljno trljaju ruke dok čitaju izveštaje o iseljavanju, dok se tobož javno brinu. Dve muve jednim udarcem: oni što odlaze, ionako kvare istorijske izborne pobede, a sa druge strane šalju novac svojima - sita gu*a, mirna glava.

    Roditelji koji imaju stav da deca treba da uživaju, a takvih je sve više, nisu svesni da je to medveđa usluga, i njima samima, ali i celom društvu. Ko kaže da ne može u isto vreme da se uživa i uči, skupljaju igračke, trenira, itd? Neke stvari, posebno osećaj odgovornosti, se lakše prihvate dok si mlađi, posle je sve teže i teže. Dobićemo nesnalažljive generacije kojima će prioritet biti da uživaju, a posao da otaljavaju po algoritmu koji je neko drugi smislio.

    Ključ kao i u svemu u životu: dobar balans. Nikako samo učenje, nikako samo igra.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.