Infrastruktura Železnice apeluje: Ne penjite se na vagone

"Infrastruktura železnice Srbije" apeluje na sve, a posebno na najmlađe, da se ne penju na vagone na prugama, jer na taj način direktno ugrožavaju svoj život.
Infrastruktura Železnice apeluje: Ne penjite se na vagone
Foto: 021.rs (ilustracija)
Trinaestogodišnji dečak je juče prilikom penjanja na vagone na ranžirnoj stanici u Makišu, doživeo strujni udar i teško je povređen. On i još jedan dečak penjali su se na vagone kako bi se fotografisali. 
 
Zbog još jednog nesrećnog slučaja, "Infrastruktura železnice Srbije" ponovo upozorava da kroz kontaktnu mrežu iznad pruge prolazi struja jačine od 25.000 volti. Zbog njene izuzetno velike snage do strujnog udara može da dođe i ako se uđe u strujno kolo, koje može biti čak i nekoliko metara udaljeno od same kontaktne mreže.
 
Posledice takvog strujnog udara najčešće su tragične, a godišnje na taj način život izgube tri do četiri, najčešće mlade osobe.
 
Poslednjih godina često se mladi penju na putničke i teretne vagone duž srpskih pruga kako bi se fotografisali, i gotovo po pravilu takvi slučajevi završavaju se strujnim udarom, a posledice budu najtragičnije, upozorava se u saopštenju.
 
"Infrastruktura železnice Srbije", kako se navodi, sa svoje strane čini sve što je u njenim mogućnostima da se ovakve nesreće ne događaju, ali i pored znakova upozorenja i obezbeđenja železničkih objekata, neophodno je da se pravila poštuju i da se shvate sve opasnosti od penjanja na vagone, kako bi se izbegle tragične posledice i mladi sačuvali svoje živote.
  • ?

    13.11.2018 11:15
    & Nepismeni šef
    vi ste samo donekle u pravu, jer: ne osigurava se zaštita života samo na jednom nivou kao što vi mislite, plakatima u staklenim vitrinama. Ona se osigurava i čuvarskom službom, koja je privatizovana na železnici u prvoj etapi restrukturiranja. Železnica ima još uvek (privatnu) čuvarsku službu (na istoj adresi Nemanjina 6) koja je trebala da spreči da se bilo ko šeta ili zadržava na njenom posedu, a ako ga na njemu zatekne, da ga udalji, naročito decu; a pogotovo iz stanice Makiš ranžirna i naročito nakon što je u nju dislociran sav robni rad iz stanica Bg spoljna i Bg centar, znači sigurno većeg intenziteta nego što je bio pre zatvaranja te dve stanice. Oznake i plakati upozorenja o mreži pod naponom onima koji ne obavljaju službu na železnici tu mnogo ne pomažu, oni to i mogu i ne moraju primetiti, kako ko.
  • Sedam

    13.11.2018 09:16
    Kako su nam država, vaspitanje i obrazovanje sve bolji, tako dajemo sve bolje takmičare za Darvinovu nagradu
  • Nepismeni šef

    13.11.2018 08:00
    Ja'b to 'vako
    Potrebno je da se na stanicama izradi staklena vitrina, sa figurom deteta na krovu vagona.
    Iznad toga žica iz koje izlazi varnica i prži figuru.
    Ispod natpis na koliko santimetara kreće varnica i koliko ste udaljeni od žice na 25.000 volti.

    Tako radi pmaetan, školovan svet kome je stalo.
    Dete ne može da prođe stanicom i da to ne vidi.
    A apeli?

    Zakači ih sebi za...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija