Ako se stranke u sporu dogovore, nema sudskih taksi

Ako stranke pred sudovima u Srbiji do zaključenja prvog ročišta za glavnu raspravu reše spor medijacijom, sudskim poravnanjem, priznanjem ili odricanjem od tužbenog zahteva, biće oslobođeni plaćanja svih sudskih taksi.
Ako se stranke u sporu dogovore, nema sudskih taksi
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ovo je novina koju donosi Nacrt predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudskim taksama, a koje je Ministarstvo pravde uputilo Skupštini Srbije na razmatranje.
 
"Ukoliko se stranke odluče za medijaciju, bez obzira što su pokrenule spor, i ako se medijacija završi dobro, svi sudski troškovi biće obrisani", kažu u Ministarstvu pravde i ukazuju da bez obzira što će prihod od sudskih taksi biti manji, ubrzaće se rad sudova i unaprediti medijacija.
 
Ovim izmenama odlaže se naplata sudske takse kako bi se strankama ostavila mogućnost da i po pokretanju sudskog postupka još jednom dodatno razmotre mirno rešenje nastalog spora.
 
Kako kažu u Ministarstvu pravde, cilj je da se na ovaj način podstaknu alternativni načini rešavanja sporova, što će "komšijama" koji se spore "oko međe" omogućiti da ukoliko se najzad dogovore, ne plate takse koje su se godinama "množile".
 
Jedan od efekata ovih izmena, kako očekuju u ministarstvu, trebalo bi da bude rasterećenje sudova, posebno osnovnih sudova u kojima je povećan priliv predmeta koji se pre svega odnose na takozvane "masovne sporove", potraživanja protiv države, organa lokalne samouprave, javnih preduzeća čiji je osnivač država i drugih organizacija i pravnih lica koja se finansiraju iz budžeta.
 
Iako je Zakon o posredovanju u rešavanju sporova (o medijaciji) počeo da se primenjuje 1. januara 2015. godine, rezultati primene ovog Zakona nisu zadovoljavajući.
 
U toku 2017. godine, zaključeno je svega 619 sporazuma o pristupanju posredovanju, dok je 374 predmeta okončan zaključenjem sporazuma o rešavanju spora posredovanjem. Samo u 55 postupaka je predmet upućen od strane suda, prema izveštajima medijatora.
 
Na osnovu Godišnjih izveštaja o radu medijatora, zaključuje se da je u najvećem broju postupaka vreme trajanja postupka medijacije kraće od mesec dana (65,1 procenat). U 29,5 odsto slučajeva vreme trajanja postupaka je od jednog do tri meseca, dok u izuzetno malom broju postupaka, (5,4 odsto), postupak traje duže od tri meseca, što je prema oceni stručnjaka, svakako značajno kraće nego u slučaju "klasičnog" postupka pred sudovima gde "svađa komšija oko međe" može trajati godinama.
  • zdrav razum

    17.11.2018 13:52
    isto
    Šta imaš da se dogovaraš, plati šta si napravio štetu sa kamatom i gotova priča, kome ide razlika koja je progutana ,,,,,dogovarenjem,,,,, ili ti ,,medijacijom,,.
  • JovaNS

    14.11.2018 10:48
    Još jedan način da se oslabi sudstvo i ukine njihova nezavisnost. Počelo je s notarima, kada je ogroman iznos sudskih prihoda prebačen u privatne džepove i cene usluga naravno višestruko uvećane. Sada će da uklone i ostatak prihoda sudova. Znači da će finansiranje sudova još više da zavisi od budžeta Srbije i izvršne i zakonodavne vlasti. Super.

    Naravno, guraju medijaciju kao rešenje problema. Ko radi medijaciju? Njihove firme i njihovi ljudi. A svi znamo ko su to oni.

    Tvrdio sam ranije, tvrdim i dalje: jedina stvar koju ova vlast radi sa savršenom efikasnošću je prebacivanje javnih / državnih para u privatne džepove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.