Psiholozi će pomagati radnicima državne uprave da budu srećni

Jedan radnik u državnoj upravi provede dva i po do tri sata efikasno radeći, a sve drugo je bačeno vreme, pokazuju mnoga istraživanja.
Psiholozi će pomagati radnicima državne uprave da budu srećni
Foto: Pixabay
Da li bi angažovanje psihologa koji bi, između ostalog, analizirali radna mesta i razgovarali sa zaposlenima o evenutalnim teškoćama u radu moglo da utiče na njihovu efikasnost, a samim tim i na kvalitet usluge koju pružaju građanima? To će proveriti Ministarstvo za rad, koje će, kako je najavio resorni ministar Zoran Đorđević, od sledeće godine u svom timu imati i psihologe, s ciljem da zaposleni sa zadovoljstvom obavljaju svoj posao i da postižu bolje rezultate.
 
Angažovanje psihologa u državnoj upravi može doprineti efikasnosti zaposlenih u ministarstvima, kao i u drugim organizacijama, smatra psiholog Goran Tomin. On navodi da, osim profesionalne selekcije, u okviru koje se biraju najpodobniji kandidati za određeno radno mesto, psiholozi rade i na sistematizaciji radnih mesta kako bi svaki radnik bio što efikasniji.
 
- Psiholozi mogu da doprinesu na taj način što će prvo da biraju najpodobnije kandidate, a drugo tako što će učestvovati u sistematizaciji da bude što efikasniji i učinkovitiji rad - kaže Tomin.
 
Upitan koliko psiholozi mogu doprineti da radnici budu zadovoljni na radnom mestu, te koliko zadovoljstvo radnika može uticati na njihovu efikasnost, napominje da je za to važno da i sami psiholozi budu edukovani za ljudski menadžment.
 
- Kako se radnik oseća na radnom mestu i kakva mu je saradnja sa kolegama i pretpostavljenima veoma utiče na njegov učinak - navodi Tomin. Dodaje da je potrebno "unaprediti sama ministarstva i ulagati u ljude koji rade u njima".
 
- Želim da oni sa zadovoljstvom rade i odu zadovoljni kući, da jedva čekaju da sutra dođu na posao. Moja dužnost je da zaposlenima pružim taj osećaj sreće kada su na poslu, osećaj da rade posao koji je za dobrobit naših građana i da kada to urade znaju da su uradili dobru stvar - kaže ministar Đorđević.
 
Ministar navodi da je Vlada Srbije planirala da uvede procenu kompetentnosti u svim Ministarstvima od početka 2019. godine.
  • Greska

    18.11.2018 09:25
    Greska
    Mislite psihijatar?
    Ai ministru bi dobro dosao jedan
  • ja

    17.11.2018 21:00
    neradnici
    psiholozi zasto ne rade o majko mila pa otpusti ih pa ce raditu
  • Dama sa kamelijama

    17.11.2018 20:39
    @ Don Juan
    Zaposlenima u privatnom sektoru ne treba psiholog.
    Oni rade punih 15 sati dnevno i nemaju vremena da budu nesrećni.
    Zaposlenima u JP treba pomoći i u svrhu lečenja uputiti ih na rad u privatni sektor, sve dok se psihički ne oporave od stresa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.