Penzionerima stiglo pismo od Vučića u koverti SNS, poverenik pokrenuo postupak

Na adresu penzionera u Srbiji počela su da stižu pisma zahvalnosti u ime predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.
Penzionerima stiglo pismo od Vučića u koverti SNS, poverenik pokrenuo postupak
Foto: Pixabay
Međutim, pošiljalac nije PIO Fond, koji ima evidenciju o svim penzionerima u Srbiji, već Srpska napredna stranka, koja, ako se Zakon o zaštiti podataka o ličnosti poštuje, ne bi smela da raspolaže informacijama ko je sve penzioner i gde živi, piše Insajder. Ovim povodom reagovao je i Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić koji je pokrenuo postupak nadzora u Fondu PIO i Generalnom sekretarijatu predsednika Republike. Na pitanje Insajdera odakle stranci podaci, u Fondu PIO tvrde da ih oni nisu dali.
 
Nakon što su mu se obratili građani, korisnici penzija koji su dobili pismo, poverenik je zatražio od PIO fonda da se u roku od pet dana izjasni da li je učinio dostupnim SNS-u, predsedniku Srbije ili trećem licu podatke o imenima, prezimenima i adresama korisnika penzija u Srbiji i da se, ukoliko je odgovor potvrdan, izjasne koji je pravni osnov i svrha činjenja dostupnim ovih podataka.
 
"Odgovarajuće izjašnjenje Poverenik je u istom roku zatražio i od Generalnog sekretarijata predsednika Republike i od Srpske napredne stranke. Po okončanju postupka nadzora Poverenik će, kao i obično, o rezultatima i u skladu s njima preduzetim merama, obavestiti javnost", navodi se u saopštenju.
 
Kako je naglašeno u saopštenju, pojedini građani koji su se obratili Povereniku su naveli i da su pisma adresirana na njihovu maloletnu decu, kao korisnike porodične penzije. Ko je penzioner, kako glase njihova imena i prezimena i na kojim adresama žive spadaju u lične podatke građana Srbije koji su zakonom zaštićeni. Imajući u vidu da tim podacima može da raspolaže samo državna institucija, postavlja se pitanje na koji način su lični podaci penzionera postali dostupni jednoj političkoj stranci.   
 
Novinari Insajdera su PIO Fondu uputili pitanja da li su podaci dostavljeni iz njihove baze, i ako jesu, koji je zakonski osnov za to. U odgovoru je navedeno da "Fond PIO nije dao podatke". U ovoj instituciji navode da se u bazama Fonda PIO nalaze podaci o osiguranicima i korisnicima prava koji se odnose na staž osiguranja, vrstu i visinu prava.
 
Na pitanje ko osim njih raspolaže ličnim podacima penzionera u Srbiji u PIO Fondu su kratko odgovorili: "Ne raspolažemo takvim informacijama".
 
Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je za Insajder da ustupanje podataka iz baze kojom raspolažu institucije u bilo koju drugu svrhu osim one koja je određena Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti – nije u skladu sa Zakonom. "Ako je bilo koja institucija koja raspolaže ličnim podacima ustupila podatke iz baze bilo kome, a ne samo predsedniku, van svrhe utvrđene Zakonom, a svrha – čestitanje ili zahvaljivanje nije utvrđena – onda je prekršen Zakon", kaže poverenik za Insajder.
 
Iz Kancelarije Poverenika napominju da svaka obrada podataka mora imati neki osnov.Lični podaci građana mogu se i smeju koristiti isključivo na osnovu zakona i zakonom utvrđene svrhe. Osnov i svrha obrade tih podataka ne može i ne sme biti stvar bilo čije "slobodne procene" i raspoloženja. https://t.co/q5Azxx9D79
 
Aleksandar Vučić se penzionerima, između ostalog, zahvaljuje "na strpljenju, odgovornosti", "poštovanju i ljubavi" koju su tokom decenija svog rada pokazali državi. "Znam koliko su vam teške i bolne bile promene koje smo od 2014. godine morali da sprovodimo, znam i kolika je bila vaša lična žrtva, svakog od članova vaše porodice, ali, želim još jednom da vam kažem da to što ste prihvatili i podržali teška odricanja, taj jedini način koji je bio pred nama, bukvalno nam je omogućio da sačuvamo i obezbedimo i vašu i budućnost naše dece", navodi se u pismu.
 
Na koverti koju su penzioneri dobili stoji logo SNS-a, a pismo je potpisao Aleksandar Vučić, ali ne kao predsednik Srbije. On je u septembru najavio da će poslati pisma zahvalnosti svim penzionerima u Srbiji, i to kako je rekao ne o državnom trošku, već kao predsednik stranke koju vodi. 
 
Vojni penzioneri Srbije: Poniženi smo licemernim pismom predsednika SNS
 
Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije poručilo je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučića su su poniženi "licemernim pismom" koje su nedavno dobili u kovertama Srpske napredne stranke. 
 
To "pismo zahvalnosti" koje se svakom penzioneru pojedinačno ovih dana ubacuje u poštanske sandučiće širom Srbije, predstavlja popručilo je Udruženje sindikata predsedniku nastavak "potcenjivanja generacija" koje su zаvršile nаjviše obrаzovаnje, obavljale najodgovornije poslove, i u fondu PIO stekle natprosečne penzije.
 
"Dа li vi stvаrno mislite dа ovim pismom možete zаmeniti štetu koju ste nаmа i držаvi nаprаvili svojim 'reformаmа' ", upitalo je Udruženje sindikata Vučića i dodao da su očekivаli dа će u pismu pisаti da će penzionerima biti vraćen neisplаćeni deo penzijа, i to pod tržišnim uslovimа u kamatu.
 
Udruženje sindikata navodi da su vojni penzioneri izgubili poverenje kаdа je dug Fondа PIO od 300 milionа evrа, uz nepoštovanje odluke Ustаvnog sudа Srbije, Zаključkom Vlаde od 30.10.2015. godine, "pretvoren" u samo 160 milionа.
 
"Nikаko nаs ne možete ubediti dа smo ušli u 'zlаtno dobа', а izbegаvаte dа penzionerimа oštećenim smаnjenjem penzijа, vrаtite neisplаćeni deo penzije", navelo je Udruženje sindikata. Udruženje sindikata tumači da vlast SNS očekuje da se "većinа diskriminisаnih i oštećenih zаdovolji pismom ili da ode 'nа drugi svet' ". 
  • Penzos 67

    22.11.2018 08:40
    Nosi pismo na vr' glave
    Čim ispune uslov za penziju, ljude ostaviti nekoliko meseci da uživaju pa ih slati da "razduže escajg" i krenu s onu stranu duge. Naši preci su za starce govorili - "stigao za sekirče", "gotov za sekirče", "zreo za sjekiru"... Vlast otvoreno sprovodi lapot ili pustenovanje. I ja dobih pismo izvesnog građanina A. Vučića, ćirilicom (na koverti: Poštarina plaćena kod pošte 11200 Beograd - Direktna pošta - čik da su išta platili!). Pismo natopljeno samoljubljem, neosetljivo, uvredljivo, sa stilskim, gramatičkim i pravopisnim greškama. "Vaša penzija biće sve veća" - građanine AV, veća je zgrada, planina. Penzije, plate, standard, rast, mogu biti samo niži i viši (po vama, mali i veliki). Na levoj strani slike videh neki znak koji me podseća ne nejasni obris kakvog duha. Građanine AV, podravite sve vaše na AV. Samo neka su nam oni dobro.
  • Miki

    21.11.2018 08:48
    kuriozitet
    moja majka se nedavno preselila i nigde još nije prijavila promenu adrese. ipak je i ona uredno dobila pismo na adresi na kojoj sada živi. kako SNS zna ono što ne zna niko?
  • Mirjana Milutinovic

    21.11.2018 00:32
    Moj odgovor Predsedniku
    Gospodine Predsedniče,
    Posle saznanja da je i meni kao penzioneru upućeno pismo od strane predsednika Vučića, ostala sam šikorana ne samo od iznenadjenja već i od besa. Mislim da je više nego neumesno da Predsednik jedne države piše pisma gradjanima i to sa očitim stranačkim obeležjem. Mislim da je takva rasipnička propaganda jednog Predsednika čak i sramna. G.Predseniče da li ste izračunali kojiko će ova pisma da koštaju narod Srbije tj te iste penzionere? Ako ima 800 000 (?) penzionera i to pomnožite samo sa 20 din. to je 16 mil dinara..Ako se doda razbacivanje para za novogodišnje ukrase u Beogradu to će ovaj narod da košta milione eura. Zašto to niste podelili onima koji su gladni i preturaju po kantama ? Ovim pismom ste me samo uvredili jer sam shvatila da VI mislite samo na sebe i SNS a da smo mi ostali samo PtKUPLJIVO glasačko nužno zlo. Moram da dodam da sam ja kao penzioner primorana da pomažem sestru penzionera koja prima 11000 din mesečno, svoju sestričinu koja ima platu 26000 din i četvoročlanu porodicu, i još pomažem sestrinu unuku, studenta koja bez naknade stanuje u mom stanu jer drugačije ne bi mogla studirati. Kao što vidite mene POtKUPITI NEĆETE! Srpski penzioner

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.