Obeležen Dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

Od početka godine u Srbiji je poginulo 476 osoba u saobraćajnim nesrećama, rečeno je na obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda u Beogradu.
Obeležen Dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda
Foto: Pixabay
Ispred gradske skupštine pušteni su beli baloni u znak sećanja na poginulie i organizovan performans kao deo kampanje "Imaš samo jedan put" Agencije za bezbednost saobraćaja.
 
Performans koji treba da probudi svest kod građana da poštuju propise i budu oprezni u saobraćaju, zamišljen tako što su dva potpuno uništena automobila parkirana ispred Starog dvora.
 
Oko automobila nalazili su se muškarci, žene, devojke i mladići sa verno oslikanim teškim povredama koji su nosili transparente sa porukama poput - "Veži pojas - bezbednost na prvom mestu", "Ne žuri", "Um na drum, poštuj pravila".
 
V.d. drektorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević rekla je da su saobraćajni udesi vodeći uzrok smrti kod mladih i da u svetu prosečno svake godine život izgubi 1,5 miliona ljudi.
 
Prema njenim rečima, ove godine u odnosu na prethodnu smanjen je broj poginulih u Srbiji za sedam odsto, a više od 1.000 je manje poginulih. 
 
"Život je jedan i neprikosnoven, nismo ovde da bi vas zaplašili, već da bi probudili svest da poštujete saobraćajna pravila i propise", kazala je ona. 
 
Istu poruku imao je i načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov, koji je kazao da su juče u Srbiji izgubljena dva života kada su automobili sleteli s puta. 
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić zatražio je strože kazne za sve koji prekorače brzinu i voze u alkoholisanom stanju i apelovao na sve učesnike u saobraćaju da budu oprezni, jer do tragedije može da dodje iako nisu oni direktni krivci. 
 
Prikazan je spot za pesmu "Imaš samo jedan put", čiji je autor pevač Igor Lazić koji je podsetio da je njegov otac poginuo u nesreći 2007. godine, a najbolji drug u nesreći 1999. godine. 
 
Dan sećanja na žrtve saobraćajnih udesa prvi put je obeležen 1993. godine u Velikoj Britaniji i od tada, u više država, nevladine organizacije obeležavaju taj dan kako bi podsetile i upozorile javnost na stradanja na putevima. 
 
UN su 26. oktobra 2005. godine usvojile Rezoluciju kojom su pozvale sve države članice da treću nedelju u novembru obeležavaju kao Međunarodni dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.