Novi propis za korišćenje javnih dobara, naknadu će plaćati i snabdevači električnom energijom

Ministarstvo finansija predstavilo je novu verziju koja, između ostalog, uvodi naknadu za unapređenje energetske efikasnosti i precizira koliko će banje plaćati za korišćenje lekovite vode.
Novi propis za korišćenje javnih dobara, naknadu će plaćati i snabdevači električnom energijom
Foto: Pixabay
Ukida se naknada za prekomerno korišćenje javnog puta, za obavezne rezerve prirodnog gasa, za biogorivo, ali i predviđa se da se naknada za promenu namene poljoprivrednog zemljišta plaća za sve parcele, a ne samo za obrađene, pišu Novosti.
 
Naknadu će plaćati snabdevači električnom energijom i prirodnim gasom, ali i trgovci naftnim derivatima. U Udruženju naftnih kompanija Srbije kažu da su očekivali da se nove aktivnosti finansiraju iz ionako previsoke akcize na gorivo, a ne da se naknade dodaju.
 
"Naknada za biogoriva je bila predviđena ranije, ali nikada nije zaživela. Trebalo je da obveznici budu proizvođači i uvoznici goriva. Država je od nje odustala i mi još uvek ne znamo kakva je namera, kako će podsticati potrošnju biogoriva", objašnjava Tomislav Mićović, predsednik UNKS.
 
Novina je naknada za unapređenje energetske efikasnosti. Već do sada Srbija prednjači po opterećenjima na gorivo. Od 160 dinara, koliko košta litar goriva, budžetske takse iznose 85 dinara.
 
I dosad je postojala, ali je nisu svi uredno plaćali, naknada za korišćenje prirodnog lekovitog faktora. Plaćaju je banje za termalne i mineralne vode koje koriste u lečenju i rehabilitaciji. Budući zakon predviđa i obavezu da svi koji moraju da je plaćaju, u roku od šest meseci pribave i montiraju merne instrumente radi kontrole utrošene vode.
 
Imamo Zakon o banjama koji predviđa plaćanje te obaveze, ali nisu bili propisani iznosi. U praksi su centri plaćali po svom nahođenju lokalnim samoupravama, rekao je za Novosti Vladan Vešković sekretar Udruženja banja Srbije.
 
"Ovaj zakon pozdravljamo, ali smatramo da treba napraviti veću razliku, ukoliko se ta voda koristi za velnes ili za medicinsku rehabilitaciju. Zakon predviđa 20 odsto nižu cenu u slučaju lečenje, ali mi verujemo da umanjenje trebad a bude 50 odsto. Oni predlažu 50 dinara po kubnom metru, a mi tražimo da to bude 25. Možda ne deluje da je cena velika, ali ta voda ne može da se isključi i ne može da se reguliše njena potrošnja, tako da imamo situaciju da jedan centar troši 415.000 kubnih metara vode godišnje", zaključuje Vešković.
 
Iznosi svih naknada će se usklađivati svake godine. Oni će se uvećavati za procenat godišnje inflacije, koji saopštava Republički zavod za statistiku. Godišnje će se utvrđivati i eventualni izuzeci od usklađivanja.
  • Lala

    19.11.2018 23:00
    Pljačka
    Što nam je lepo tako nam i treba.
  • hjoj

    19.11.2018 21:33
    dobićemo reket i na vazduh na kraju
  • Srušiti!

    19.11.2018 20:31
    O pohlepi
    Tuk na utuk.
    Nekada socijalistički narod gradio, danas TRENUTNA vlada proglašava svojim vlasništvom
    i traži poreze na to, kako bi u Skupštini stavili nove kožne fotelje i kupili još 4000 litara najskupljeg alkoholnog pića, neophodnog za glasanje i donošenje zakona u Skupštini.

    Nema sumnje da će se sve ovo prevaliti na nedužno građanstvo - koje nije pohlepno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija