Ratari podneli žalbu novosadskom sudu jer smatraju da država najbolju zemlju čuva za investitore

Davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta na 30 godina je rak rana domaćim ratarima, ali ne samo onima koji tu zemlju obrađuju, već i građanima koji restitucijom potražuju oduzeto zemljište.
Ratari podneli žalbu novosadskom sudu jer smatraju da država najbolju zemlju čuva za investitore
Foto: Pixabay
Svi su sada uskraćeni zbog dolaska Tenisa i želje domaćih investitora da dugoročno ulažu, jer je država najbolju zemlju izuzela i čuva je za ulagače, navodi list "Danas". Zbog svega toga banatski ratari tužili su Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu Upravnom sudu u Novom Sadu, a nakon ročišta, gde su obe strane iznele argumente, moglo se čuti da te firme ne mogu da potpišu ugovore dokle god se ovaj spor ne reši.
 
"Nema te investicije zbog koje treba dodeliti ogromne površine zemljišta. Lanac zemlje ovde je svetinja. Smatram da postoji politička namera da se maksimalno oteža položaj malih i srednjih gazdinstava na račun korporativne poljoprivrede, što domaće, što strane. Nama se maksimalno otežava raznim monopolima, sa ciljem da nestanemo. Zato mi sporimo odluku državnog organa po kojoj je zemlja dodeljena firmama koje ne ispunjavaju čak ni te zakonske uslove, a to su višegodišnje poslovanje u ovoj branši, zadovoljni klijenti, pozitivan tržišni bilans i reference, promet i obim poslovanja", objašnjava za "Danas" Slavko Vukov iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.
 
Prema njegovim rečima, osnivači tih firmi - Tenis invest doo Beograd, Food planet Zrenjanin i Farmer 023 Zrenjanin, su firme koje posluju i imaju obrt, ali je stvar u tome da je zemlja eksplicitno data na 30 godina novoosnovanim firmama. Za to vreme, tu istu zemlju - 3.500 hektara prve i druge klase u zrenjaninskoj opštini, opet iznajmljuju i obrađuju domaći ratari.
 
"Blizu 350 porodica u pet sela zavisi od rada na zemlji i tih zakupljenih njiva. Borimo se kao poljoprivrednici da opstanemo i da radimo državno zemljište i mislimo da smo mi najveći investitori u ovoj zemlji. Mi kao zemljoradnici i naše porodice razvijamo naša sela", kaže predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut.
 
Po pravdu pred sud otišli su i naslednici poljoprivrednog zemljišta, a veća grupa njih zatražila je ocenu ustavnosti nove Uredbe o dodeli poljoprivrednog zemljišta.
 
"Smatramo da je povređeno naše pravo na pravičnu restituciju i načelo jednakosti, nemamo izbora jer to što sada država nudi nije adekvatno. Idemo na sve ili ništa jer ne može jednima da vrate, a sada drugima ne daju", kaže Zrenjaninac Ivan Erski.
 
Advokatica Jovana Ostojin upozorava da je došlo do zastoja u postupku restitucije od kada su velike površine poljoprivrednog zemljišta izuzete iz vraćanja.
 
"Fond državnog zemljišta postoji, ali ponuda nije fer. Restitucija je obesmišljena ako vi nudite građanima zemlju pod teretom ili njive koje spadaju u nekvalitetno zemljište, koje niko neće", kaže Ostojin za "Danas".
  • Miloš

    20.11.2018 18:33
    Ponovo nepravda
    Čekamo već godinama da nam se restitucijom vrati poljoprivredno zemljište oteto pre 70 godina, još uvek država nešto kalkuliše, čeka Tenisa da mu da našu zemlju u zakup na 30 godina, ne vodi računa o poljoprivredi i malim poljoprivrednicima, ne razlikuje se od onih komunista koji su čupali brkove i otimali sve što se moglo oteti.
  • zoran

    20.11.2018 17:16

    Svoju zakonsku obavezu izvršna vlast veoma teško želi da ispuni. Uredba koja je doneta suprotna je zakonu, jer isključuje zemljište na kome je postavljen zalivni sistem. A taj zalivni sistem je najčešće postavljen posle stupanja na snagu zakona, dakle naknadno i protivno zakonu, sa namerom da se obesmisli i oteža vraćanje poljopriovrednog zemljišta od strane lokalnih tajkuna i uz svesrdnu pomoć korumpiranih delova državnog aparata.
  • Cubi

    20.11.2018 16:49
    Otimacina se nastavlja..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.