U Srbiji se formiraju "vladine nevladine organizacije"

Evropsko udruženje sudija i tužilaca za demokratiju i slobodu – MEDEL, u saopštenju je izrazilo zabrinutost zbog toga što se u Srbiji formiraju strukovna udruženja sudija i tužilaca "čije je delovanje prvenstveno usmereno na potvrđivanje ili opravdavanje ranije iznetih mišljenja i vizija vladinih zvaničnika".
U Srbiji se formiraju "vladine nevladine organizacije"
Foto: Pixabay
Kako podsećaju iz MEDEL-a, postojanje takvih organizacija u društvenoj teoriji poznato je kao GONGO (vladine nevladine organizacije). Ove organizacije, dodaje se u saopštenju, često su podržane od strane izvršne vlasti i provladinih medija, dok su u fokusu njihovih interesa autentična udruženja sudija i tužilaca, kao i druge autentične nevladine organizacije koje se bave pitanjima pravosuđa.
 
"Cilj delovanja GONGO organizacija je diskreditacija, obesmišljavanje i stvaranje konfuzije u javnosti u pogledu rada i stavova autentičnih udruženja, budući da ove organizacije imaju slična imena ili skraćenice kao autentična udruženja sudija i tužilaca", ističu iz MEDEL-a.
 
Oni ukazuju na rizik da takve organizacije ne doprinose javnom diskursu u demokratskom društvu u pogledu položaja pravosuđa, statusa sudija i tužilaca i zaštite ljudskih prava, već za svrhu imaju stvaranje iskrivljene slike o pravosuđu i društvu.
 
"MEDEL izražava zabrinutost zbog podrške vladinih zvaničnika i provladinih medija ovim organizacijama i poziva vlasti da političke ciljeve ostvaruju političkim sredstvima, a ne putem stvaranja paralelnih profesionalnih udruženja i civilnog sektora", zaključuje MEDEL.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija