Usvojen predlog budžeta za 2019, Mali tvrdi da će standard biti bolji

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2019. godinu sa setom pratećih zakona.
Usvojen predlog budžeta za 2019, Mali tvrdi da će standard biti bolji
Foto: 021.rs
Predloženi zakon o budžetu, koji je upućen je u skupštinsku proceduru, predviđa ukupne prihode i primanja za narednu godinu u iznosu od 1.246,2 milijardi dinara, dok su rashodi i izdaci 1.269 milijardi dinara.
 
"Budžet je razvojni, realan i uravnotežen, a usmeren je na poboljšanje kvaliteta života građana i na ulaganje u kapitalne projekte, kao i na podsticanje daljeg rasta privrede", saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.
 
Jedna od pet najbrže rastućih ekonomija
 
Ministar finansija Siniša Mali rekao je da budžet za narednu godinu predstavlja nastavak reformi započet još 2014. godine, te da je on koncipiran tako da obezbedi nastavak rasta ekonomije i poboljšanje životnog standarda građana.
 
"Ove godine imamo izvanredne ekonomske rezultate. Za prvih devet meseci stopa rasta je 4,5 odsto i mi smo jedna od pet najbrže rastućih ekonomija u Evropi. Smanjuje se nezaposlenost, i u odnosu na 2013. godinu kada je bila veća 25 odsto, sada je stopa nezaposlenosti ispod 12 odsto", rekao je Mali.
 
Ministar je istakao da treću godinu zaredom imamo suficit u budžetu, a da će on do kraja ove godine iznositi 0,6 odsto BDP, dakle oko 28 milijardi dinara. Naveo je i da Srbija već treću godinu zaredom privlači više od 50 odsto direktnih stranih investicija koje dolaze u region.
 
"Naš javni dug u odnosu na stopu rasta takođe pada. U odnosu na prethodne godine, kada je javni dug bio znatno viši, danas je oko 56 odsto, sa daljom tendencijom pada. To su sjajni rezultati koji pokazuju kako se srpska ekonomija menja, koliko smo fiskalno jaki, ekonomski stabilni", istakao je ministar finansija.
 
On je objasnio da je budžet za 2019. godinu koncipiran s ciljem nastavka rasta ekonomije.
 
"Prvenstveno mislimo na uvećanje životnog standarda građana. U budžetu je predviđeno povećanje penzija za sve penzionere. Plate u javnom sektoru biće veće od sedam do 12 odsto i to uvećanje će se primenjivati od januara 2019. godine, što je predviđeno budžetom. Od 1. januara naredne godine imamo i novu minimalnu cenu rada, koja će biti preko 27.000 dinara. Svi zaposleni u Srbiji videće efekat reformi koje su sprovedene", istakao je ministar Mali.
 
Kapitalne investicije su od izuzetnog značaja, navodi Siniša Mali, i napominje da je to važno i za Fiskalni savet, i za MMF.
 
"Nikada više kapitalnih investicija nismo imali, skoro 220 milijardi dinara je predviđeno budžetom. Gradimo autoputeve, nove mostove, tunele koji su neophodni da bi se podigao kvalitet infrastrukture u našoj zemlji, što daje novi zamajac našoj privredi, samim tim i uvećanju životnog standarda", rekao je ministar.
 
Mali je istakao i da budžet za narednu godinu karakteriše smanjenje opterećenja na zarade, što je ogroman uspeh, a pomenuo je i set reformskih zakona koji sadrže poreske podsticaje.
 
"To je smanjenje opterećenja na zarade, pošto se od 1. januara ukidaju doprinosi za nezaposlenost na teret poslodavca u iznosu od 0,75 odsto. Decenijama se priča o smanjenju opterećenja na zarade, a mi to radimo. S druge strane, zajedno sa zakonom o budžetu, branićemo u skupštini čitav niz reformskih zakona, prevashodno onih koji sadrže poreske podsticaje, da bi se našoj privredi omogućio dalji rast i razvoj. Tu mislim na poreske podsticaje koji su važni za ulaganja, istraživanja, rast i razvoj", naveo je ministar.
 
On je dodao da se slušao glas privrede, kao i kompanija koje su ulagale ili tek planiraju da ulažu u našu zemlju, kada je definisan set reformskih zakona, što bi trebalo da omogući otvaranje novih radnih mesta, novih fabrika u Srbiji.
 
Ministar je zaključio da je budžet za 2019. godinu uravnotežen, a što je najznačajnije, ima socijalni aspekt, koji podrazumeva povećanje plata i penzija.
  • Kaćanka

    21.11.2018 10:55
    Ja pročitala Ugojen...jel ima neki Frojd da mi rastumači ovu omašku u čitanju?
  • penzioner

    21.11.2018 10:38
    Budžet
    Priča gluposti, .ja hoću da vidim set zakona i objašnjenja , a ne samo plus i minus u budzetu!

    .
  • N.

    21.11.2018 08:33
    Da nam nece mozda smanjiti porez na plate ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija