Preminula glumica Radmila Andrić

U Beogradu je u 85. godini preminula prvakinja Jugoslovenskog dramskog pozorišta Radmila Andrić, saopštilo je to pozorište.
Radmila Andrić rođena je u Beogradu 17. jula 1934. godine. Diplomirala je na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu. Član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta postala je 1965. godine.
 
Među njene najznačajnije uloge u matičnoj kući spadaju Blanš u predstavi "Tramvaj zvani želja (1973), Eliza Dulitl u "Pigmalionu" (1969), Džesika u "Prljavim rukama" (1966), Zoja u "Zojkinom stanu" (1982), kao i uloge koje je odigrala na scenama ostalih beogradskih pozorišta, u predstavama "Pogled s mosta" A. Milera, "Proces" F. Kafke, "Beton i svici" O. Daviča, "Andora" M. Friša, "Bogojavljenska noć" V. Šekspira, "Crnina priliči Elektri" O’Nila.
 
Brojne uloge ostvarila je na radiju, kao i u televizijskim dramama "Dama s kamelijama" A. Dime, "Tanja" A. Arbuzova, "Meri Rouz" Dž. M. Barija, "Gospođa Deli ima ljubavnika" V. Henlija, "Jelena Gavanski" A. Tišme, "Na rubu pameti" M. Krleže. U televizijskom filmu Bore Draškovića "Žene" tumačila je sve uloge - Rozu Luksemburg, Klaru Cetkin, Aleksandru Kolontaj, Nadeždu Mandeljštam, Lizu Turajevu, Mariju Kiri, Isidoru Sekulić, Simonu Vejl, Margaret Jursenar i Anđelu Dejvis.
 
Za glumačka ostvarenja i celokupni doprinos pozorišnoj umetnosti, Radmila Andrić je dobila veliki broj nagrada, kao što su Oktobarska nagrada grada Beograda 1963. godine za ulogu Barbline u "Andori", Nagrada na festivalu Oktobarski dani u Sarajevu za ulogu Doris u predstavi "Dogodine u isto vreme", Sedmojulska nagrada 1990. godine, kao i posebno priznanje Vlade Srbije za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi (2008).
 
Zlatnu arenu na festivalu u Puli Radmila Andrić osvojila je 1969. godine, ulogom u filmu "Moja strana sveta" reditelja Vlatka Filipovića.
 
Radmila Andrić biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u sredu, 28. novembra, u 14:30h. Komemoracija će se održati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu istog dana u podne.
  • fk

    21.11.2018 22:10
    Najiskrenije saucesce .
  • zoran

    21.11.2018 17:34
    RIP draga Radmila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.