Anketa: Manjak novca i nezaposlenost - razlozi za pad nataliteta

Loša finansijska situacija i nezaposlenost dva su glavna razloga za pad nataliteta u Srbiji smatraju građani tri opštine - Jagodine, Zvezdare i Stare Pazove.
Anketa: Manjak novca i nezaposlenost - razlozi za pad nataliteta
Foto: Pixabay
Od ukupno 950 ispitanika skoro 60 odsto smatra da je nedostatak novca ključni problem što je sve manje dece u Srbiji.
 
Istraživanje koje je sprovedeno od 16. do 23. oktobra pokazalo je da među materijalnim merama za povećanje nataliteta ispitanici kao najvažnije navode naknadu zarada (80 odsto), roditeljski dodatak (76 odsto) i dečji dodatak (76 odsto). 
 
Iako većina građana prioritet daje materijalnim podsticajima, kao tri najvažnije nematerijalne mere za podsticaj rađanja navode zapošljavanje mladih (90), fleksibilno radno vreme (61) i povećanje broja pokušaja vantelesne oplodnje (45). Građani smatraju da je važno i medijsko promovisanje porodice, ali i promovisanje očinstva i reproduktivnog zdravlja. 
 
Većina građana je čula da postoji strategija za podsticanje rađanja. 
 
Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović je podsetila da se u Srbiji na 100.000 stanovnika rodi devet beba, a umre 14 ljudi, tako da je u Srbiji svakog dana sve manje stanovništva. 
 
Gordana Bjelogk iz Zavoda za statistiku podsetila je da od 50-tih godina prošlog veka Srbija ne može da obezbedi prostu obnovu stanovništva. 
 
"Prosečna starost stanovništva Srbije je 43 godine. Godišnje izgubimo oko 35.000 stanovnika", napomenula je Bjelobrk i dodala da će, ukoliko se nastavi ovakav trend, Srbija 2041. godine imati oko milion i po stanovnika manje, a procečna starost biće oko 45 godina. 
 
Ona je dodala da Srbija godišnje izgubi još 15.000 stanovnika koji odu u inostranstvo.
  • N.Sad

    23.11.2018 18:11
    Prvenstveno zene a i veliki broj muskaraca ce nam saopstiti 100 razloga da nemaju porodicu i decu ali od njih nikad necemo cuti 1 razlog da imaju decu. Stvarni razlog je nacin zivota razmazenih maminih i tatinih sinova i kceri koji dok su sa roditeljima nemaju nikakvih obaveza i tako su navikli da zive a brak,deca, porodica je i ljubav a i obaveza a obavezu treba izbeci po svaku cenu.Ko nema porodicu nije se imao rasta roditi.
  • Pićuka

    23.11.2018 17:31
    Svačije je lično(intimno) pravo da ima svoj razlog za to da li će, koliko će, kada će imati dece. Politička floskula da nestajemo kao nacija je zamena teza. Velike civilizacije ( kroz istoriju) propadale su kada nisu imale odgovor na krizu svog društva. Afrika ima veliki natalitet koji ne rešava ništa. Ako nam deca trebaju zbog ratova onda nešto neštima sa ovom planetom. Bog sigurno nije stvarao ovakav svet. Po Darvinu najjači opstaju. Jedno sa drugim ne ide.
  • Bob Rock

    23.11.2018 13:37
    @Medicinska sestra
    Naizgled tačan komentar, ali nedostaje nekoliko bitnih stvari.

    -Danas oba partnera moraju da rade da bi živeli pristojno.
    -Ko ode u podstanare to ostaje do kraja života osim ako nešto ne nasledi, ili nešto ne uspe da učini da to promeni, ne kao u SFRJ.
    -Danas je uobičajeno da radi i žena, što je i neophodno (uopšteno govoreći) s obzirom da jedino na taj način žene mogu biti ravnopravne muškarcima.
    -Ne očekuje se da žena pošto poto dolazi kod muževih roditelja, i time mnogo trpi u zavisnosti od toga koliko je neko normalan.

    Mnogo toga je drugačije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija