Dictionary.com izabrao "misinformation" za reč godine

Termin "misinformation" koji označava slučajnu grešku nasuprot dezinformaciji ("disinformation") koja predstavlja namerno širenje netačnih informacija, izabrana je za reč godine u izboru sajta dictionary.com.
Dictionary.com izabrao "misinformation" za reč godine
Foto: Pixabay
Ranije ovog meseca, Oksfordski rečnik je izabrao "toksično" (toxic) za "reč 2018. godine", što na neki način opisuje istu pojavu na društvenim medijima, kao i u standardnim medijima.
 
Dictionary.com definiše "misinfromation" kao lažnu informaciju koja se širi bez obzira da li postoji namera da se neko prevari. Džejn Solomon, lingvističarka s tog sajta, rekla je da je izbor za "mis" umesto "dis" nameran, kako bi poslužio kao poziv da se bude na oprezu u borbi protiv lažnih vesti, ali i tvrdnji poput da je Zemlja ravna ili da su vakcine štetne, prenosi Asošijetid pres. "Žestoko širenje pogrešnih vesti zaista proizvodi nove izazove u upravljanju životom u 2018", rekla je Solomon.
 
Ona navodi da one već dugo postoje, ali da je u poslednjih deceniju ili nešto više s usponom drušvenih medija promenjen način na koji se dele informacije. Proučavajući pretrage na tom sajtu, sajt Dictionary je primetio da je odnos s istinom nešto što se iznova vraća.
 
Na primer, reč "mejnstim" se često pojavljivala, sa skokom u jaunuaru pošto je upotreba termina "mejnstrim mediji" ili MSM dosegla ogromne razmere, kako desnica koristi taj izraz kao uvredu. Među rečima koje se tiču istog problema u februaru je izbila "white lie" (bezazlena laž) pošto je bivša direktorka za komunikacije u Beloj kući Houp Hiks priznala da je iznela nekoliko takvih laži u korist predsednika SAD Donalda Trampa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija