Pevanje uz gusle na listi Uneska

Pevanje uz gusle, deo nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, upisano je na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, saopštili su danas iz Ministarstva kulture i informisanja.
Odluku o upisu guslanja doneo je 29. novembra Uneskov Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na svom 13. redovnom zasedanju koje se održava na Mauricijusu.
 
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kaže da je to dokaz da je jedan od bitnih delova dubokog srpskog kulturnog jezgra prepoznat od strane Uneska.
 
"Naša tradicija i običaji postaju deo svetskog kulturnog nasleđa i to jeste i u simboličkom i u faktičnom smislu veoma važna stvar", izjavio je Vukosavljević nakon svečanosti otvaranja Kulturnog centra Srbije u Pekingu koja je i započeta nastupom guslara Raše Vučinića.
 
Pevanje uz gusle je, naglašava ministar, deo našeg nacionalnog i kulturnog identiteta dugog trajanja.
 
"Srpska kultura je slojevita što je posledica preplitanja različitih kulturnih krugova, ali je, s druge strane, i samosvojna, autentična, autohtona. Nema sasvim autonomne kulture. Priča o kulturi je priča o kulturnim prenosima i razmenama koje dugo traju. Srpska kultura je kao i sve druge kulture prvo morala da prima zračenja sa strane, da bi ta zračenja mogla da prenosi dalje. Kulture utiču jedna na drugu, obogaćuju se, oplemenjuju i menjaju i kulturno nasleđe čini temelj i današnje savremene kulture", naglasio je Vukosavljević.
 
Ministar je rekao da je odnos prema kulturnom nasleđu Srbije dobar, ali da postoje brojne potrebe kada je reč o konzervaciji, rekonstrukciji, predstavljanju i digitalizaciji.
 
Pevanje uz gusle je treći upis Srbije na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Prethodno su na Uneskovu listu upisani slava i kolo.
  • Postajem zaštićen

    29.11.2018 23:55
    Idem sada da spevam neki ep o Voždu. Kada ga nakitim i malo samo navežbam odo u BG u Knez Mihajlovu da počnem UNESCO zaštićen performans...
    Ima i CD odmah da imam spream sa hit singlom u dužini trajanja EP-a...
  • Aca BJ

    29.11.2018 14:56
    Neću ništa sa tom spravom da imam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.