Inspekcija rada slučaj zatvorene nemačke fabrike u Smederevu prijavila policiji

Inspekcija rada ni drugi put nije uspela da izvrši najavljenu kontrolu rada nemačke fabrike za preradu ribe u Smederevu po prijavi radnika koji tvrde da im nemački investitor nije isplatio najmanje dve plate. Fabrika je i dalje zatvorena a na kapiju je stavljen katanac.
Inspekcija rada slučaj zatvorene nemačke fabrike u Smederevu prijavila policiji
Foto: Pixabay
Inspektori su zato, kako se navodi u odgovorima Insajderu, zbog sumnji da je vlasnik nezakonito zatvorio vrata fabrike i eventualno oštetio ili odneo imovinu, o ovom slučaju obavestili i policiju. 
 
Na fabriku za preradu morske ribe "Servfud Smederevo", koja je otvorena pre više od dve godine, pre dve nedelje stavljen je katanac, a radnici su o propasti fabrike u čiju halu je Grad Smederevo uložio blizu 300 miliona dinara, obavešteni preko zajedničke viber grupe. Osim toga, radnicima je vlasnik ostao dužan da uplati nekoliko plata i doprinose.
 
Zbog toga je inspektor rada u prvu, nenajavljenu kontrolu na osnovu prijave radnika, pokušao da izvrši početkom prošle nedelje, ali je zatekao zaključanu kapiju i portirnicu i "utvrdio da ovaj poslodavac ne radi".
 
Pošto nisu zatekli nikoga u fabrici, inspekcija je uputila pisano obaveštenje o sledećoj kontroli zakazanoj za 23. novembar. Ni ovog puta međutim, inspektori u fabriku nisu uspeli da uđu, a nisu dobili ni dokaz da je vlasnik fabrike primio obaveštenje da će se vršiti inspeksijski nadzor.
 
"Obaveštenje je poslato preko pisarnice  Odeljenja inspekcije rada Smederevo u Podunavskom okrugu, o čemu postoje pisani dokazi, međutim, do današnjeg dana nema dokaza da je poslodavac primio  obaveštenje, a navedeno Obaveštenje se nije vratilo u pisarnicu Podunavskog okruga kao neuručeno" , navodi Inspektorat za rad u odgovoru Insajderu.
 
Dodaju ipak da je inspektor rada, bez obzira na to što nije imao dokaz da je poslodavac primio obaveštenje, u petak pokušao da izvrši inspekcijski  nadzor kod poslodavca.
 
"Na adresi sedišta, međutim, ulazna kapija je i dalje bila zaključana, a u portirnici nije bilo nikoga", navodi Inpektorat za rad Ministarstva.
 
Na pitanja novinara Insajdera koje je još radnje Inspektorat za rad preduzeo kako bi se ispitale tvrdnje radnika da im nemački investitor duguje plate i doprinose, u Ministarstvu dodaju da je o ovom slučaju obaveštena i Poreska uprava u Smederevu.
 
"S obzirom na to da se deo zahteva grupe zaposlenih, koji je podnet Odeljenju inspekcije rada Smederevo, odnosi na uplate poreza i doprinosa, a da za iste inspekcija rada nije nadležna, inspektor rada je dana 26. novembra ustupio zahtev nadležnoj Poreskoj upravi u Smederevu, na postupanje u okviru nadležnosti Poreske uprave", dodaju.
 
Na kraju odgovora, Inspektorat navodi i da je povodom ovog slučaja obaveštena i policija.
 
"S obzirom da postoje indicije da je ovaj poslodavac nezakonito zatvorio vrata fabrike i eventualno oštetio ili odneo imovinu, odnosno da onemogućava svaki vid kontrole nadležnih organa, dana 26. novembra inspektor rada je o navedenom obavestio i nadležnu Policijsku upravu u Smederevu" , piše u odgovoru Insajderu. U MUP-u, međutim, nisu odgovorili na pitanja novinara redakcije Insajder.
 
U oktobru 2015. potpisan je i Memorandum o razumevanju o zajedničkoj saradnji, a taj dokument u ime Vlade potpisao je tadašnji ministar privrede Željko Sertić, Jasna Avramović u ime Grada Smederevo i Bruno Kornart u ime nemačke kompanije PTC Germany GmbH.
 
Dva meseca kasnije, u decembru 2015. potpisan je Ugovor o zakupu novoizgrađene hale u Industrijskoj zoni sa Servfud doo Smederevo, sestrinskom firmom PTC-a.
 
Dva meseca pre održavanja parlamentarnih izbora, krajem februara 2016. godine, svečanom otvaranju fabrike prisustvovao je i tadašnji premijer Aleksandar Vučić. On je tom prilikom čelnicima nemačke kompanije PTC Germani, koja je kako je tada saopšteno, jedan od vodećih prerađivača ribe u Nemačkoj, predao ključeve novoizgrađene hale.
 
Ovu halu namenjenu za proizvodnju i preradu ribe, prema ugovoru, izgradio je Grad Smederevo iz kredita i procene su da je ova izgradnja Smederevce koštala oko 300 miliona dinara.
 
Kako se može videti u Ugovoru do kojeg su došli novinari redakcije Insajder, nemačkom investitoru data je na pet godina u zakup hala od nešto manje od 4.200 kvadrata po ceni od tri evra za kvadratni metar.
 
Obaveze nemačkog investitora, sa druge strane, bile su da u sredstva i opremu investira dva miliona evra, te obuči i zaposli najmanje 100 radnika. Kako su utvrdili novinari redakcije Insajder, ugovornu obavezu o broju zaposlednih nemački investitor, međutim, nije poštovao. Da taj broj nikada nije stigao ni do 100 potvrdio je i Grad Smederevo u odgovorima Insajderu.
 
"Broj zaposlenih na dan 14. septembar 2018. bio je 50 radnika, dok je 31. decembra 2017. taj broj iznosio 64", navodi se u odgovoru Insajderu.
 
Odgovor na pitanje zašto s ovim investitorom nije raskinut ugovor imajući u vidu kršenje odredbi ugovora Grad Smederevo nikada nije odgovorio. U međuvremenu, letos je nemačka fabrika za preradu morske ribe "Servfud Smederevo" promenila vlasnika ali i naziv i sada se zove Fišeksperts (TheFishExperts) takođe iz Nemačke. Međutim, i dalje je ostalo bez odgovora šta se dešava sada kada je fabrika zaključana, a radnici, kako tvrde, oštećeni. U Gradu i fabrici bez odgovora na pitanja novinara redakcije Insajder.
  • Nebojša

    29.11.2018 22:25
    Tragikomedija
    Naravno da su u dogovoru s vlastima spakovali opremu i izvezli jer nije to oprema koja staje u kesu i prokrijumcari.
    Morala se demontirati. Pa utovariti. Napraviti izvozno carinjenje. I znači da je vlast to znala ali DOPUSTILA. I niko nije reagovao na prijave radnika koje su bile na vreme. SADA JE KASNO.
  • Cocco

    29.11.2018 16:25
    Vučić otvori fabriku, a sada treba neko od njegovih trkača da je zatvori?
    To ne biva!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.