Ima li razloga za GMO histeriju u Srbiji?

U atmosferi dizanja panike usled menjanja zakona o genetički modifikovanim organizmima u Srbiji, najglasnije se čuju zagovarači teorije da će Srbija, izmenom zakona, sebe baciti u propast.
Ima li razloga za GMO histeriju u Srbiji?
Foto: Pixabay
Piše: Gorica Nikolin
 
Razlog nije isključivo legislativne, već više zdravstvene prirode - hrana koja sadrži GMO izaziva rak, propadanje mozga i druge posledice, ili barem tako tvrde protivnici GMO. Istina je sasvim drugačija, ali se retko kada čuje jer masmedijima više odgovara dizanje panike, a stručni ljudi ne osećaju potrebu da se nadvikuju sa manje kompetentnim sagovornicima.
 
Pre svega, bitno je naglasiti da se skraćenica GMO odnosi na genetički, a ne genetski modifikovane organizme, kako ih većina javnosti naziva, a što je ušlo i u svakodnevni govor. Drugo je pitanje zakonske regulative u Srbiji. 
 
"Nijedan modifikovan živi organizam, kao ni proizvod od genetički modifikovanog organizma ne može da se stavi u promet, odnosno gaji u komercijalne svrhe na teritoriji Republike Srbije. Za genetički modifikovan organizam ne smatra se poljoprivredni proizvod biljnog porekla koji količinski sadrži do 0,9 odsto primesa genetički modifikovanog organizma i primesa poreklom od genetički modifikovanog organizma. Semenski i reproduktivni materijal ne smatraju se genetički modifikovanim organizmima ukoliko količinski sadrže do 0,1 odsto primesa genetički modifikovanog organizma i primesa poreklom od genetički modifikovanog organizma", navodi se u Zakonu o genetički modifikovanim organizmima, koji je na snazi u Srbiji i koji čeka promene.
 
Do izmene zakona će doći u smislu prometa - da bi Srbija postala članica Evropske unije, potrebno je da bude članica Svetske trgovinske organizacije (STO). Da bi postala član STO, mora da dozvoli slobodan promet proizvoda, pa i GMO proizvoda. Najave ovih izmena dovele su do dizanja panike kod građana koji su uverenja da je genetički modifikovana hrana štetna po zdravlje ljudi, te da je posredi svojevrsni ustupak GMO gigantima (poput ozloglašenog Monsanta, koji je prodat Bajeru ove godine) koji će da zarađuju na našem zdravlju.
 
Nije sve kako se čini
 
Docent doktor Željko Popović sa Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu objašnjava za 021 da je genetički modifikovani organizam onaj koji ima izmenjeni genetički materijal u odnosu na svoj prirodni i to na jedan od dva moguća načina. U organizam može da bude unet strani genetički materijal u cilju dobijanja novih osobina (transgeni organizam) ili može da bude izmenjen gen u cilju gubljenja osobine (intrageni organizam), bez prisustva stranog gena. On naglašava da se genetičke modifikacije dešavaju otkako je sveta i čoveka, koji je našao način da ih iskoristi u svoju korist.
 
"Najčešće se koriste genetički modifikovani kukuruz, GM pirinač i GM soja. Pirinač je značajan jer ima ubačen gen za vitamin A i rešava problem avitaminoze u Aziji i Africi, kukuruz sadrži gen za toksin Bt toksin koji je smrtonosan za insekte, dok soja sadrži gen koji je čini otpornom za pesticid glifosat i to je čini najviše kontroverznom. Na ovaj način, soja opstaje na poljima nakon tretmana, dok ostale biljke uginu. Ovde zapravo leži najveća opasnost od GMO i to ne po zdravlje čoveka, već po životnu sredinu", naglašava doc. dr Popović.
 
Kako dodaje, zemljište koje se tretira pesticidom sadrži velike količine ostataka istog i postaje neupotrebljivo, uništeno.
 
"Kad je reč o zdravlju čoveka, treba naglasiti da genetički modifikovani organizmi čoveku teško da mogu da naštete u tom obliku u kom se potencira. Jedino što može da bude izvor problema su novonastali, strani proteini koji mogu da budu alergeni, s kojim nismo bili u kontaktu i nismo navikli na njega. Sve ostalo je naučna fantastika i zloupotreba ljudi koji se bave ovom tematikom, najverovatnije iz želje za publicitetom. Neodgovorno je tvrditi da GMO uzrokuju smrtonosne bolesti jer bi to do sada, svih ovih godina, bilo vrlo uočljivo i smrtnost bi bila neverovatna. Genetički materijal koji se unese putem hrane se zapravo svari. Nemoguće je da dođe do, recimo, izmene ljudskog DNK ili drugih neželjenih pojava ili reakcija - vi ne možete da izmenite gen odraslog čoveka ni da to želite. Naučnici još uvek nemaju dobro razvijene mehanizme ni da pomognu bolesnima genskom terapijom, a tek nemaju namere da truju narod", poručuje naš sagovornik, profesor biohemije i molekularne biologije na Katedri za biohemiju, molekularnu biologiju i genetiku na PMF-u.
 
 
Dr Biljana Stojković sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, stručnjakinja u oblasti genetike i evolucije, kaže za 021 da su se prve biološke procedure obavljale na bakterijama, zahvaljujući kojima je nastao čist insulin, za ljudsku upotrebu, koji i dalje spasava milione života i omogućava ljudima da žive sa dijabetesom. Čovek je počeo da se bavi genetičkom modifikacijom kako bi svojstva jednih organizama preneo u druge organizme i suštinski ih unapredio, a u cilju poboljšanja kvaliteta hrane, nutritivne vrednosti, lečenja u medicini i drugog. 
 
"Ono što se planira je mogućnost unošenja gena za sintezu omega-3 masnih kiselina u svinje, što bi bio direktan benefit za sve ljude. Nije reč o udejama za uništenje ljudi, već za njihov benefit - naravno, ako govorimo o odgovarajućim količinama i o mogućnosti da se razvije alergija. Zato je jako bitno da genetički modifikovana hrana uvek uvek bude jasno obeležena, ali je to pitanje legislative, a ne nauke i medicine", navodi se Stojković.
 
I ona se slaže da je mnogo veća šteta od pesticida, ali je i to pitanje legislative i rada inspekcija na terenu.
 
Kad je reč o izmeni zakona, dr Željko Popović smatra da se ništa bitno ne bi desilo izmenom zakona. On je i dalje protiv uzgoja GMO u Srbiji i to isključivo zbog štetnosti po životnu sredinu. 
 
"I države koje smatramo velikim prijateljima i uzorom, poput Rusije, imaju zakone koji dozvoljavaju promet GMO, a nisam primetio naslove u novinama da Rusi masovno umiru. U susednoj Rumuniji se seje kukuruz koji je genetički modifikovan - da li mi imamo neku zavesu koja sprečava dotok polena iz Rumunije u Srbiju? Nemamo, nemoguće je napraviti je i ne treba nam, jer nema opasnosti od masovne smrtnosti. Nama treba da bude prioritet da kreiramo zakon koji će biti u našem najboljem interesu, kao i u interesu životne sredine. U prometu hrane je bitno ograničiti količine, što one već i jesu i procenat GMO koji je dozvoljen je na nivou statističke greške", smatra dr Popović.
 
Organska hrana kao nešto što je suprotno GMO?
 
Poslednjih godina, naročito u Vojvodini, sve je dostupnija organska hrana, tačnije namirnice koje su nastale bez upotrebe pesticida. Željko Popović ovakvu hranu ne posmatra nužno kao nešto što je suprotno GMO, već kao na način proizvodnje koji je vidno zdraviji i po potrošače, ali i po životnu sredinu.
 
"Ovakva hrana, zbog postupka uzgoja, nikada nije jeftina i teže je dostupna većem broju građana od takozvane komercijalne, jeftinije hrane, koja nastaje kao proizvod u klasičnoj poljoprivredi. Ovo ne znači da je hrana u komercijalnoj upotrebi štetna po zdravlje, ali je bitno reći i da čovek ima prirodne mehanizme kojima se štiti od potencijalnih toksina, ako su oni u dozvoljenim granicama koncentracija", napominje naš sagovornik.
 
Dr Biljana Stojković napominje da je suštinski svaka hrana organska, tačnije da ne postoji "neorganska" hrana i napominje da su proizvođači ovakve hrane uspeli, osim da stvore zdraviji proizvod, da iskoriste marketinški potencijal.
 
"Tačno je da ljudi često organsku hranu povezuju sa odsustvom GMO, ali je zapravo reč samo o izostavljanju pesticida. Zato je vrlo isplativo iskoristiti GMO histeriju za promociju organskih proizvoda i to neki prepoznaju", navodi ona.
 
Ekonomski momenat
 
Ono što je svakako neetički momenat u priči je ekonomski benefit koji industrija ostvaruje u proizvodnji GMO, naglašava dr Stojković. 
 
"U tom delu priče, ja razumem 'antigmo' pokrete. To jeste profitabilna oblast, ali je reč o ekonomskim dometima, a ne o uticaju na zdravlje ljudi. Te dve stvari je potrebno razdvojiti jer nauka nema veze sa tim ciljevima. Tehnologija je strašno važna za budućnost i opstanak ljudi na planeti i ne možemo se na nju ljutiti zbog nečijeg monopola. Tu oblast u ovom neoliberalnom svetu država treba da uredi, bez mešanja u nauku i tehnologiju", poručuje naša sagovornica.
----
Realizaciju članka iz projekta "Živeti zdravo je moje pravo" finansijski je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama Autonomne Pokrajine Vojvodine. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
  • Uzbunjivač

    05.12.2018 07:26
    Prijatni polimeri
    Imamo primer uvoza mesa koje je bilo ozračivano gama zracima, a u tom postupku se stvaraju polimeri od belančevina - alvilo-ciklo-butanat- koji su još 2003/2004 objavljeno dokazani kao ubrzivači kancera i štetni po zdravlje.
    Nešto što se može sprečiti jer nije neophodno - ne proverava se niti označava da kupci znaju.
    (Francuska označava)

    Pa šta onda očekujete od GMO priče?

    Razlog zašto još od 50-tih svi slave gama ozračivanje hrane je , osim gramzivosti, i mogućnost da se ne kontroliše higijena radnika na proizvodnoj traci, zato što gama zračenje na izlaznoj liniji ubija sve živo, bakterije i gljivice - ali kreira polimere od belančevina.
  • neznalica

    04.12.2018 18:06
    Jel moguće!
    Potpumo je neverovatno kako se svi bave temama o kojima zapravo ništa ne znaju.
    Da li postoji i jedan opravdan razlog ne verovati ljudima kojima je ovaj problem struka. Ili važi pravilo: ako ne govoriš šta mi se sviđa ili si bot ili strani plaćenik.
    Zar stvarno mislite da preostali deo planete nema pametnija posla nego da smišlja načine kako da naudi nama Srbima. A tako smo pametni i u sve upućeni pa nam ne mogu ništa. Nećemo se vakcinisati, nećemo koristiti GMO....Pa ajd onda da ukinemo struju (elektro-magnetno polje zapravo stvarno može uticati na zdravlje al neka) i mobilne telefone, kompjutere, lekove (mrzimo farmaceutske kuće) i slične tekovine pa da lepo vratimo Srbiju u VII vek (kad se ono naselismo ovde) i da natenane uživamo. Bez stranih uvezenih useva koji mogu izazvati teška oboljenja-dakle bez krompira,pasulja, kukuruza, pardajza, tikvica i krastavaca, bresaka, citrusa, banana itd. I da nema pečene ćurke za Novu godinu, ona je uvezena iz Amerike pa ko zna kakva sva oboljenja može izazvati....ipak je i to strani DNK!
  • pera

    04.12.2018 14:05
    @Antiseparatista
    Prekomerno konzumiranje spageta za 250 godina dovodi do pojavljivanja leteceg spageti monstruma koji pobije naslednike tih ljudi. Eto. Posto nema studije koja traje toliko dugo i dokazuje da to nije tako, onda je i ovo tacno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.