Šabić podneo krivičnu prijavu zbog SNS pisama penzionerima

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv NN lica.
Šabić podneo krivičnu prijavu zbog SNS pisama penzionerima
Foto: Pixabay
Šabić je podneo prijavu protiv NN službenog lica u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje zbog toga što je neovlašćeno saopštilo Srpskoj naprednoj stranci (SNS) podatke o ličnosti korisnika penzija u Srbiji.
 
Kako se navodi u saopštenju, Šabiću se obratilo više građana, navodeći da su korisnici penzija i da im je poštom stiglo pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sa oznakom SNS na koverti, adresirano na njih, iz čije sadržine se zaključuje da je upućeno korisniku penzije. 
 
Poverenik je pokrenuo i postupak nadzora prema Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, predsedniku Srbije i Srpskoj naprednoj stranci. 
 
"Republički fond za PIO na zahtev Poverenika da se izjasni da li je učinio dostupnim SNS, predsedniku Srbije ili trećem licu podatke o imenima, prezimenima i adresama korisnika penzija u Srbiji, te koji je pravni osnov i svrha činjenja dostupnim ovih podataka, nije odgovorio. Nije to učinio ni nakon urgencije, sve do dana podnošenja ove krivične prijave, zbog čega će protiv odgovornih lica u fondu Poverenik podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka", dodaje se. 
 
Generalni sekretarijat predsednika odgovorio je Povereniku da uopšte nije obrađivao, odnosno pribavljao te podatke. 
 
"SNS na pitanja da li je, na koji način i kada pribavila podatke o imenima, prezimenima i adresama korisnika penzija koji su dobili predmetno pismo, te po kom pravnom osnovu su predmetni podaci pribavljeni, odgovorila je Povereniku da su ti podaci: 'Dobijeni iz baze članstva SNS, kao i kroz akcije i štandove koje smo sprovodili poslednjih deset godina'", naveo je Poverenik. 
 
Poverenik je zatražio izjašnjenje od JP "Pošte Srbije" koje je potvrdilo autentičnost dokumenta, odnosno činjenicu da je SNS obavestila Poštu o planiranoj otpremi oko milion i sedamsto hiljada pošiljaka adresovane direktne pošte. 
 
"Budući da navedeni broj potpuno korespondira sa ukupnim stvarnim brojem korisnika penzija u Srbiji, a da se lični podaci tolikog broja lica ne mogu pribaviti na način opisan u izjašnjenju SNS, Poverenik je podneo krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu", dodaje se u saopštenju.
 
Podsetimo, pojedini građani koji su se obratili Povereniku su naveli i da su pisma adresirana na njihovu maloletnu decu, kao korisnike porodične penzije. 
 
Ko je penzioner, kako glase njihova imena i prezimena i na kojim adresama žive spadaju u lične podatke građana Srbije koji su zakonom zaštićeni. Imajući u vidu da tim podacima može da raspolaže samo državna institucija, postavlja se pitanje na koji način su lični podaci penzionera postali dostupni jednoj političkoj stranci.   
 
U pismu se Aleksandar Vučić, između ostalog, zahvaljuje penzionerima "na strpljenju, odgovornosti", "poštovanju i ljubavi" koju su tokom decenija svog rada pokazali državi. 
 
"Znam koliko su vam teške i bolne bile promene koje smo od 2014. godine morali da sprovodimo, znam i kolika je bila vaša lična žrtva, svakog od članova vaše porodice, ali, želim još jednom da vam kažem da to što ste prihvatili i podržali teška odricanja, taj jedini način koji je bio pred nama, bukvalno nam je omogućio da sačuvamo i obezbedimo i vašu i budućnost naše dece", navodi se u pismu.
 
Na koverti koju su penzioneri dobili stoji logo SNS-a, a pismo je potpisao Aleksandar Vučić, ali ne kao predsednik Srbije. On je u septembru najavio da će poslati pisma zahvalnosti svim penzionerima u Srbiji, i to kako je rekao, ne o državnom trošku, već kao predsednik stranke koju vodi. 
  • Penzioner

    04.12.2018 06:07
    Vucic sve zna
    Pa zar vi penzioneri ne znate da je Vucic svemocan i sve zna? U to se, naravno, ubraja i njegovo veliko znanje o licnim podatcima i adresama svih penzionera u Srbiji. On je mnogo pametan, zar ne?
  • Jacovitti

    03.12.2018 19:24
    Nemoj Šabiću, ako boga znaš! Nemoj.
    kako bi mi penzioneri palili vatru da nije tih predsednikovih pisama?
  • Nikolic

    03.12.2018 17:02
    Promasena tema
    @Bulat
    - A sto bi mu "bilo stalo" do toga kako se obogatio D Djilas !?
    - Pa nije on (Sabic) poreznik ili revizor da se bavi necijom imovinom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.