Osiguranje od povreda na radu biće obavezno

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević formirao je tri radne grupe, među kojima i za izradu Nacrta zakona o osiguranju od povreda na radu radi naknade štete, kojim bi po prvi po prvi put bilo uvedeno obavezno osiguranje od povreda na radu.
Osiguranje od povreda na radu biće obavezno
Foto: Pixabay

Đorđević je istakao da se sistem osiguranja radnika od povreda na radu zasniva na volji poslodavca.

"Radnici koji pretrpe povredu na radu, svoja prava u vezi sa naknadom štete mogu da ostvare samo pokretanjem dugotrajnih sudskih postupaka, a porodice smrtno stradalih radnika su teško, a često uopšte nisu ostvarivale ova prava", rekao je Đorđević, a navodi se u saopštenju ministarstva.
 
U Srbiji će po prvi put biti uvedeno obavezno osiguranje od povreda na radu radi naknade štete, a zakonom će se urediti da finansijska sredstva za osiguranje padaju na teret poslodavca i da se određuju u zavisnosti od nivoa rizika od povređivanja.
 
"Donošenjem ovog zakona stvoriće se uslovi da se radnicima koji su povređeni na radu ili njihovim porodicama zaštite prava i obezbedi odgovarajuća odšteta, jer Ministarstvo brine o svim radnicima, njihovoj bezbednosti na radu i zaštiti zdravlja", rekao je Đorđević.
 
Radnu grupu za izradu nacrta zakona, pored predstavnika Ministarstva za rad, čine i predstavnici ministarstava zdravlja i finansija, kao i Udruženja osiguravača Srbije i predstavnici Unije poslodavaca Srbije, Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost.
 
Ministar je, takođe, formirao i radnu grupu za izradu Predloga strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, kao i za reviziju liste profesionalnih bolesti, radi zaštite i unapređenja položaja građana, sa posebnim akcentom na osobe sa invaliditetom.
 
Kako se navodi, zbog prestanka važenja Strategije 2015. godine, važno je izraditi predlog novog strateškog dokumenta Vlade na polju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom.
 
Radnu grupu za izradu Predloga strategije i Predloga akcionog plana za primenu Strategije za period do 2024. godine, činiće predstavnici resornog ministarstva i osobe sa invaliditetom.
 
"Resorsno ministarstvo posvećuje posebnu pažnju osobama sa invaliditetom, unapređenju njihovog položaja i života u zemlji", rekao je ministar.
 
Zadatak Radne grupe za reviziju liste profesionalnih bolesti je revizija liste profesionalnih bolesti sadržane u odgovarajućem Pravilniku Međunarodne organizacije rada za slučaj nesreće na poslu i profesionalnih bolesti.
 
Prema rečima ministra, u skladu sa pojavom novih zanimanja potrebno je uskladiti i listu profesionalnih bolesti.
 
"Ovo je još jedan od načina na koji želimo da zaštitimo naše radnike", rekao je Đorđević i zahvalio predstavnicima sindikata i poslodavaca na konstruktivnim inicijativama.
  • It s me again

    07.12.2018 04:21
    Hoće li najzad biti pomaka?
    Prvo da se primoraju poslodavci da prijave radnike, jer ma koliko da zaživi naplata štete nastale na radnom mestu, povređeni, neprijavljeni radniciod toga neće imati koristi.
    Umesto da pijuckaju po kafićima sa investitorima, inspektori bi trebalo da zatvaraju gradilišta na kojima rade neprijavljeni radnici bez osiguranja ili bez zaštitne opreme.
    U Nemačkoj se redovno vrše provere na gradilištima. Prvo detektivi snime sva lica koja ulaze na gradilište, posle čega policija opkoljava gradilište i legitimiše svakog zaposlenog.
    Zbog neprijavljivanja radnika ide se automatski u zatvor, kako gazda, tako i neprijavljeni radnik.
    Zakon poštuje i većina zaposlenih u administraciji, a na njih se zakon i odnosi...što svakako nije slučaj kod nas. Naš je paradoks što haotična administracija tera u red privatnike, a sami nekažnjeno krše sva propisana prava i zakone.
  • mač sa dve oštrice

    07.12.2018 01:53
    kod nas je to jako opsano. Treba istog casa tuziti osiguravajucu kucu pre no sto insajderi u medicini prebace povredjenog u jeftiniju drupu da osiguravajuca kuca manju odstetu isplati
  • Niko

    07.12.2018 00:39
    "Finansijska sredstva padaju na teret poslodavca" i obično se utvrđuju u iznosu od "sve će to narod pozlatiti" do 150-300 k dinara ako je poslodavac široke ruke.
    Povreda na radu se radniku ne isplati, naročito ako je sa smrtnim ishodom.
    Da je drugačije, bilo bi manje povreda (Profit-Max bi zahtevao Safety-First umesto Posao-First).
    Sumnjam da je to cilj politike koja reklamira jeftinu radnu snagu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija