Smanjuje se gramaža, nestaje čokolada od 100 grama

Na rafovima prodavnica sve češće se mogu naći proizvodi sa manjom gramažom od one na koju smo navikli, te ukoliko tražite čokoladu od 100 grama, moraćete dobro da se zagledate, jer je sve više onih od 75,80 i 90 grama.
Smanjuje se gramaža, nestaje čokolada od 100 grama
Foto: Pixabay

Osim čokolade, gramažu su smanjile i supe.

Nekada za četiri tanjira, sada za tri, ili za jedan tanjir, prašak za veš od dva kilograma postao je sastavni deo tržišta. Pakovanje kesice flipsa pojedinih proizvođača prazno je do polovine ambalaže, ali je zato cena primaljiva jer pakovanje vizuelno deluje veće od standarda.

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača "Forum" iz Niša Jovan Jovanović kaže da iako je gramaža napisana tačno, cena je nerealna i da je u pitanju marketinški trik kojim se služe proizvođači.

- Tačno je da su gramaže smanjene, naročito je primetno kod čokolade. Ukoliko hoćete da kupite čokoladu od 100 grama, dobro morate da pogledate jer je sve više onih od 80 ili 90 grama. To je trik kojim se služe proizvođači, kako bi privukli kupce. Na prvi pogled, čokolada izgleda standardno, od 100 grama, međutim kada pogledate malo bolje, vidite da je manja gramaža, a cena je nešto niža. Na taj način se kupci privlače i po mom mišljenju, plaćaju nerealnu cenu, to je trik. Na isti način se smanjuje gramaža i ostalih proizvoda, cene se malo snize, vizuelno sve izgleda isto, a zapravo je manja cena i opet je nerealna. S druge strane, ono što je primetno na osnovu primedbi potrošača jeste da se u nekim trgovinama prelepljuje rok upotrebe, kada dođu kući i skinu nalepnicu, vide da je robi prošao rok, što je nedopustivo - kaže Jovanović.

Blic navodi da osim čokolade, gramaža je smanjena i na ostalim proizvodima. Kao primer kupci navode i cenu mesa, konkretno junetinu, koju možete kupiti po ceni do 480 dinara, a iako je u pitanju veliko pakovanje od 500 grama.

Što veće pakovanje, to manji sadržaj, zaključak je potrošača. Gramaža je smanjena i na mlečnim proizvodima, tako da je jogut smanjen sa 200 mililitara na 180 militara, ali i puding od 40 grama na 38 grama. Slično je i sa keksom, koji se nekada pakovao na kilogram, a sada su pakovanja od 800 ili čak 600 grama.

  • Kupac

    11.12.2018 19:32
    Dobar marketing i....
    Cilj je da u pakovanju ne bude uopšte proizvoda.
    Samo lepo i dobro pakovanje - snažan marketing i ubedite kupaca da kupuje neopisivi brend....
    Pa kome još treba i proizvod?
    Dobro se izvrištati i izbljeckati sa ekrana, da se kupcu zgadi reklama - pa bolje će je zapamtiti.
    Uradimo virtualni lažni svet do kraja.
    Baš kao u onom vicu o trgovini u pustinji.
  • ali

    11.12.2018 07:31
    Već odavno u svim marketima ispod cene piše i cena po kg, ne znam šta je problem pogledati, ja sam se toliko navikla da čak prvo pogledam tu cenu. I što neko reče, nije problem za kekse, čokolade, čips, to djubre vam ionako šteti, pogedajte bolje kolika je cena sezonskog povrća...
  • Branislava

    11.12.2018 00:37
    beda
    Beda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.