Radnicima EPS-a za Novu godinu "trinaesta plata"

Svaki radnik u "Elektroprivredi Srbije" dobiće do kraja godine po 35.000 dinara.
Radnicima EPS-a za Novu godinu "trinaesta plata"
Foto: 021.rs
Iako se u javnosti ovaj iznos naziva "trinaestom platom", bonusom ili čestitkom za Novu godinu, u Sindikatu EPS-a kažu da je reč o raspoređenoj dobiti preduzeća iz 2015. godine.
 
"Trebalo je da svaki zaposleni dobije po 50.000 dinara, jer toliko novca ima, ali je sa vladom dogovoreno da to bude ipak po 35.000 dinara", kaže za Politiku Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika ovog javnog preduzeća.
 
"Razgovori o podeli dobiti intenzivno se vode od februara ove godine. I tek su se pre dva dana dogovorili iznosi. Za raspored dobiti iz 2016, 2017. i ove godine, razgovaraće se u narednoj", navodi Đorđević.
 
Na pitanje da li očekuje da će ova raspoređena dobit biti dodatni razlog da se nađu na tapetu Fiskalnog saveta, čiji je predsednik Pavle Petrović pre dve nedelje prozvao ovo javno preduzeće da krajem 2014. nisu, kao i sva druga javna preduzeća smanjili plate 10 odsto, što se vidi iz njihovih finansijskih izveštaja, Đorđević kaže da to nije tačno.
 
"Na sastanku s ministrom finansija SInišom Malim otvoreno sam pitao zašto neko od njih nije demantovao Fiskalni savet, jer je Ministarstvo finansija to koje odobrava sve finansije EPS-a, te da je bilo nekih nepravilnosti oni bi prvi upozorili EPS", navodi prvi čovek sindikata.
 
On kaže da mu nije jasno zašto bilo ko ima nešto protiv raspodele dobiti od po 35.000 dinara kada se javno zna da je samo za deset meseci ove godine EPS u državnu kasu po osnovu baš tog umanjenja plata od 10 odsto inkasirao 3,4 milijarde dinara.
 
"Ako punimo budžet u redu je da dajemo i zaposlenima. Ono što, međutim, nije u redu to je da EPS finansira RTS kroz TV pretplatu i da za taj javni servis ima svakog meseca 100 odsto naplatu zahvaljujući EPS-u, iako ni EPS nema toliku naplatu struje. Kome to EPS puni džepove i zašto to nikome nije jasno", kaže on.
 
Prof. dr Branko Kovačević, predsednik Nadzornog odbora EPS-a, kaže za Politiku da se dobit iz 2015. godine tek sada raspoređuje, jer je vlada stalno imala neki novi razlog da se o ovoj temi ne razgovara, pa se to nedopustivo odužilo.
 
"Prvo se čekalo na usaglašavanje svih ministarstava, što najduže traje, pa je bivši ministar finansija podneo ostavku, pa je sve moralo ispočetka. Za to sve to vreme druga javna preduzeća su svoju dobit delila, na šta imaju zakonsko pravo", objašnjava Kovačević.
 
Upitan da li je tačno da su sindikati pred ovaj razgovor s nadležnim ministarstvima imali i spreman papir da će "Kolubara" stupiti u štrajk, ukoliko ne bude bio postignut dogovor o raspodeli dobiti, Kovačević potvrdno odgovara.
 
"Kada su sindikati videli da se cela stvar toliko odužila rekli su mi da moramo vladi da skrenemo pažnju na naše radnike i na nas. A znaju da će vlada sigurno reagovati ukoliko se pomene štrajk. Ja ih u svemu tome podržavam i to sam im i rekao", kaže on.
 
S tim što, dodaje, EPS ima još mnogo veće probleme od podele dobiti, a to je kako uposliti nove radnike u proizvodnji, pre svega u rudnicima, jer ih je toliko malo da rade spojeno po dve smene. Pri tome je zabrana zapošljavanja produžena do kraja naredne godine.
  • Branislav

    17.12.2018 09:32
    Jel mi nismo zaslužni
    Da li su tu dobit doprineli i radnici na pp poslovima koji rade već godinama. Mi radimo a nemamo nikakva prava. Radim već deset godina kao pp radnik a nikakav stimulans nisam dobio a doprineo sam više nego neki od stalnih radnika.
  • NoviSad

    15.12.2018 14:41
    Budisava
    Taj Cvijetic kad je došao na vlast u Budisavi,Budisava se oporavila i postala ozbiljno meso.
    Urađena kanalizacija,renovirana škola,parkovi za decu renovirani,sporska igrališta renovirana,oživeo zabijačku,oživeo K.U.D,kupio deci nošnje,pomaže fudbalskom klubu,ogradio pravoslavnu,crkvu,pomogao mađarskoj crkvi, Sada trenutno uređuje se centar sela itd. Da je srece da Budisava ima više Cvijetica de bi joj bio kraj....
    Uradi nešto za Budisavu pa onda komentariši...
  • petarleskovac

    14.12.2018 23:53
    EPS je jedan veliki drzavni tumor,koji treba smanjiti jer ne moze da se odstrani,znaci previse cinovnika,a sve manje radnika,jednim pametnim racionalnim rezom neefikasnog kadra ce poboljsati poslovanje,ovako EPS samo gubi na svim poljima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija