Hakovani službeni i-mejlovi zaposlenih u Komesarijatu za izbeglice

Službene i-mejl adrese zaposlenih u Komesarijatu za izbeglice i migracije Srbije u četvrtak posle podne našle su se na meti hakera, saopštio je Komesarijat.
Hakovani službeni i-mejlovi zaposlenih u Komesarijatu za izbeglice
Foto: Pixabay
Komesarijat navodi da je iste večeri obaveštena Kancelarija za IT i E-Upravu Vlade Srbije, a danas će biti podneta i krivična prijava protiv NN lica Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a.
 
U saopštenju se navodi da je sa adresa više desetina hakovanih i-mejlova poslato na stotine poruka sa propagandno-političkom sadržinom potpuno identičnog oblika.
 
Zaposlenima u Komesarijatu za izbeglice i migracije juče oko 18 časova počela su da stižu obaveštenja na službene telefone, dok je jedan deo zaposlenih jutros po dolasku na posao saznao da je sa njihovih i-mejl adresa otišlo na desetine poruka trećim licima u vreme kada oni nisu bili na poslu niti su mogli da pristupe službenim računarima.
 
Mejl server Komesarijata za izbeglice i migracije, kao i za ostale republičke organe, nalazi se u Upravi za zajedničke poslove, stoga postoji sumnja da je napadnut server Uprave, što će utvrditi istraga.
 
Službeni mejlovi zaposlenih od jutros nisu u upotrebi, a zaposleni u Grupi za informatičke poslove Komesarijata za izbeglice i migracije prikupljaju neophodne dokaze koji će biti priloženi uz krivičnu prijavu, navodi se u saopštenju.
 
Komesarijat za izbeglice i migracije moli za razumevanje zbog zastoja u radu i izvinjava se svima koji su dobili poruke sa hakovanih imejl adresa.
 
Oni očekuju da će u najkraćem roku biti otkriveni počinioci, kao i njihovi nalogodavci.
  • Izlaz

    14.12.2018 13:41
    Neka se zna kako rade
    Nije to tek tako.
    Na šokantnom primeru, koji sam lično doživeo, slučajnim i dozvoljenim pristupom laptopu određene osobe "humanitarca" uverio sam se u špijunažu, načine finansiranja od početka do kraja, u trošenje novca na lična uživanja takozvanih špijuna "humanitaraca" kao i vrstu podataka koji su se prikupljali i distribuirali dalje preko takoyvane humanitarne organizacije.
    Posle svih word, excel fajlova i slika - meni neiko više ne može da priča nešto o humanitarcima.
    Svai pristup ljudi iz inostranstva u državu u vidu humanitarne misije i brige o ne znam kome - teška je opasnost po državu.
    Lično se stidim u ime te bedne i niske osobe iz nekadašnje "bratske republike" koja je u formi studenta kojem je ovde ponuđeno gostoprimstvo, iskoristila to radi špijunaže, uglavnom proučavanja raspoloženja i života nekoliko vojvođanskih manjina.
    A zatim je to slala našem poznatom neprijatelju koji nas je bombardovao - uglavnom mailom, Outlook Expressom.
    Naravno, nije dozvoljeno da napišem s kime je povezan taj špijun, jer smo veoma ponosni na tu manifestaciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija