VIDEO: Skupština Kosova izglasala formiranje vojske

Skupština Kosova usvojila je zakone o formiranju oružanih snaga.
Prvi zakon koji je usvojen je nacrt zakona o transformaciji KSB u Ministarstvo odbrane, a drugi nacrt zakona o transformaciji u oružane snage. Poslednji, treći nacrt zakona je takođe usvojen, čime je i zvanično formalno-pravno završena procedura formiranja kosovskih oružanih snaga.
 
Kako je javio dopisnik RTS, nacrti zakona usvojeni su po ubrzanoj proceduri i jednoglasno. 
 
Prema zakonima koji su usvojeni, KBS štite suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo. Takođe, navodi se da su KBS multietničke profesionalne vojne snage, naoružane i ovlašćene da služe u zemlji i van nje, u skladu sa mandatom koji joj daje Ustav i zakoni. Opšte aktivnosti koje se pripisuju KBS su: zaštita teritorijalnog integriteta Kosova, građana i zajednica Kosova, vojna podrška civilnim vlastima, i učešće u međunarodnim operacijama.
 
 
Nakon usvajanja zakona, najavljeno je da će u kasarni "Adem Jašari" biti održana svečana ceremonija na kojoj će KBS biti proglašene vojskom. Na tom mestu će biti izvršena smotra "garde i svih jednica KBS, a zastavu vojske Kosova Tači će predati komandantu kosovskih bezbjednosnih snaga", prenose prištinski mediji.
 
Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj rekao je novinarima, nakon usvajanja seta zakona, da će njeni pripadnici biti raspoređeni po celom Kosovu, na jugu i severu. 
 
Haradinaj je rekao da kosovska vojska neće biti upotrebljena, kako je naveo, protiv svog naroda. "To je vojska svih građana, mi ćemo uvek biti za mir. Vojska neće biti okrenuta protiv svojih građana, jer i na jugu kao i na severu oni su kao kod svoje kuće. Vojska Kosova nikada neće biti upotrebljena protiv njih", tvrdi Haradinaj, preneo je Ekspres onlajn. 
 
Kosovski predsednik Hašim Tači je na Fejsbuku poručio da je posle dve decenije napornog rada, konačno zatvoren proces "izgradnje države Kosovo". 
 
"Kao društvo i država, pokazali smo se hrabrim, odgovornim i znamo da treba da ostanemo ujedinjeni u odbrani interesa našeg naroda i naše države. Stvaranje Vojske Kosova i Ministarstva odbrane je najbolji poklon za ovogodišnji kraj godine", naveo je Tači na Fejsbuku. 
 
 
Inače, današnji dan, i u Beogradu i u Prištini označavaju kao "dan D". Istovremeno, pripadnici Kfora raspoređeni su na mostu koji deli Kosovsku Mitrovicu na severni i južni deo, dok helikopteri NATO nadleću Prištinu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u kopnenoj zoni bezbednosti naredna 72 sata. 
 
U južnom delu Kosovske Mitrovice većinsko albansko stanovništvo je vest o usvajanju zakona koji omogućavaju transformaciju KBS u vojsku proslavilo uz petarde, javlja Tanjugov reporter. Za sada na ulicama južne Mitrovice još nema organizovanog slavlja, osim što se na trenutke čulo pucanje petardi.
 
Na ulazu u južni deo Mitrovice kod mosta pored pripadnika KFOR-a koji obezbeđuje i prati situaciju povećano je i prisustvo medijskih ekipa. 
 
U okolini Gračanice okupljaju se Albanci kako bi otišli u Prištinu da proslave, javio je RTS. 
 
Kako se navodi, na putevima su pojačane kontrole policije.
 
Priština je jutros osvanula ukrašena i zastavama zemalja članica Kvitnte, a grad nadleću helikopteri NATO, prenosi "Koha onlajn". Prethodnih dana, u ovom gradu je postavljen veliki broj zastava SAD, a jutros, pored albanske, na ulicama i glavnom trgu su zastave Nemačke, Velike Britanije, Italije i Francuske.
 
Kako se navodi, na ulicama i trgu su istaknute zastave zemalja članica EU koje su dale najveći doprinos "slobodi Kosova, njegovoj nezavisnosti i izgradnji KBS-a i njenoj transformaciji u vojsku".
 
Sa druge strane, u severnom delu Kosovske Mitrovice, terase i lokali duž šetališne zone od sinoć su ukrašeni zastavama Srbije. Građani komentarišu da su srpske trobojke okačene kao odgovor na najavu usvajanja zakona o formiranju vojske samoproglašenog Kosova, i kao odgovor na američke zastave u Prištini, južnoj Mitrovici i širom južnog dela Kosova.
 
 
KFOR se i jutros oglasio, i na svojoj Fejsbuk stranici naveo da jedinice KFOR-a sprovode vežbe duž glavnih puteva Kosova, i da se vojnici obučavaju da budu spremni da se brzo rasporede širom Kosova kako bi sprečili bilo kakvu pretnju po sigurnost.
 
Dačić: Tražimo hitnu sednicu SB UN zbog odluke Prištine
 
Srbija će danas zatražiti održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN zbog najgrubljeg kršenja Rezolucije SB UN 1244 donošenjem odluke Prištine o formiranju vojske Kosova, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. "To je najdirektnija pretnja miru i stabilnosti u regionu i bezbednosti srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji", rekao je Ivica Dačić.
 
Vlada Srbije: Formiranje vojske Kosova je grubo kršenje međunarodnog prava
 
Vlada Srbije osudila je danas odluku Prištine da transformiše Kosovske snage bezbednosti u vojsku Kosova i ocenila da je ta odluka izazvala veliku zabrinutost i da predstavlja grubo kršenje principa međunarodnog prava.
 
"Ta odluka je u suprotnosti i sa tzv. Ustavom koje su Privremene institucije samouprave u Prištini same pisale i usvojile, što je svojevrstan apsurd i dokaz da Priština, pored međunarodnih sporazuma, ne poštuje ni sopstvene norme", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.
 
Vlada je navela da će nastaviti da ukazuje svim međunarodnim akterima na to da Priština "potpuno ignoriše principe međunarodnog prava", koje je bilo očigledno još nakon potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine, od kada Priština nije ništa uradila na sprovođenju tog dokumenta.
 
U saopštenju se dodaje da transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku Kosova predstavlja drastičan pokazatelj koliko su jednostrani potezi Prištine u suprotnosti sa osnovnim vrednostima demokratskih društava i da predstavlja do sada najveću pretnju Prištine regionalnom miru.
 
"Vlada Srbije, zajedno sa predsednikom Republike Srbije, kontinuirano prati situaciju u našoj južnoj pokrajini i sve dalje odluke će donositi u konsultacijama i zajedno sa predsednikom Republike. Srbija ostaje čvrsto opredeljena za mir i stabilnost u celom regionu i sve naše aktivnosti biće usmerene na njihovo očuvanje", dodaje se u saopštenju Vlade.  
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na nepoznatoj lokaciji obišao je jedinice Vojske Srbije i govorio im o njihovim zadacima, saznaje RTS. Predsednik Srbije ručao je sa pripadnicima Vojske, a zatim će nastaviti da obilazi pripadnike Vojske Srbije, naveo je RTS na svom sajtu. Najavio je obraćanje javnosti za 20h.
 
Pripadnici Žandarmerije i svih drugih organizacionih jedinica MUP-a Srbije su spremni da "izvrše sve zadatke koje država naloži da bi zaštitili bezbednost građana i suprotstavili se svakom vidu ugrožavanja stabilnosti zemlje", izjavio je ministar Nebojša Stefanović koji je posetio pripadnike Žandarmerije u bazi u Lipovici.
 
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Misiju Ujedinjenih nacija na Kosovu da hitno rasformira sve oružane formacije kosovskih Albanaca.
 
MSP je navelo da formiranje vojske nepriznatog Kosova predstavlja kršenje Rezolucije 1244 i vodi ka destabilizaciji.
 
"Međunarodne snage na Kosovu, pre svega Unmik i Kfor u skladu s odobrenim mandatima, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, imaju obavezu da hitno učine sve što mogu da bi se izvršila demilitarizacija i da bi se rasformirale sve oružane kosovsko-albanske formacije", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva. 
 
Odluka o transformisanju Kosovskih snaga bezbednosti u punopravnu kosovsku armiju predstavlja korak kojim se grubo narušava Rezolucija 1244 SB UN, a njegov cilj je ozbiljno narušavanje situacije na Balkanu i stvaranje rizika od obnavljanja oružanog sukoba u tom regionu, objavilo je rusko ministarstvo, preneo je Sputnjik. 
 
  • Lala

    14.12.2018 19:53
    Crnjak
    Nja
    Svako dobronameran je dobrodosao kod mene na bavarsko podrumsko pivo.
    Usput da vas obavestim sta ce veliki mozgov reci veceras u 20 h.

    Nije problem sto se on nama obraca svakoga dana, sa vise kanala par puta dnevno, problem je sto on nista, ama bas nista ne kaze u svim tim svojim silnim obracanjima, ja vec sada mogu od reci do reci da napisem sta ce on reci, prvo ce ispustati one uzdahe ocaja, a onda ce reci da njih pomazu amerikanci i brisel (a oni su po njegovim recima nasi prijatelji) da srbija vodi politiku mira, pa ce reci da je srbija i u ovim teskim momentima uz svoj narod na kosovu, pa ce da pozove srbe da ne nasedaju na provokacije, vec da mirnim putem izraze nezadovoljstvo, pa ce reci da ce sutra moliti ruskog i kineskog ambasadora da nesto ucine, i ne bi me cudilo da u nekom trenutku pomene kako smo ekonomski tigar u evropi, kako idemo ka plati od 500 evra i da je opozicija kriva za stvaranje kosovske vojske!!!
  • Aleksandar

    14.12.2018 18:37
    Ovo je bilo ocekivano.takodje je ocekivano da zapad nema nista protiv.takodje je ocekivano da Rusija osudi.jasno je da mi necemo poslati vojsku dole,jer to je napad na nato.ako nekom to padne na pamet-zbrisace nas.
  • Po

    14.12.2018 18:32
    Ahaha
    No Djani no Party!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija