Krivične prijave protiv bivših rukovodilaca u EPS-u zbog krađe struje

Elektroprivreda Srbije podneće krivične prijave protiv nedavno smenjenih rukovodilaca koji su omogućili krađu struje pojedinim korisnicima, kao i nezakonito priključenje na mrežu, saznaje "Blic".
Reč je o 15 zaposlenih koji su svojim postupcima naneli štetu kompaniji, ali i svim potrošačima koji će novac koji su oni za sebe prisvojili nadoknaditi svi korisnici električne energije kroz takozvane komercijalne gubitke.
 
Tako bar tvrdi grupa radnika koja je "Blicu" dostavila deo izveštaja interne kontrole o navodnim zloupotrebama zbog kojih su smenjeni. Na listi onih protiv kojih će se pokrenuti krivični postupci nalaze se bivši direktori i radnici distribucija Banovo brdo, Centar, Krnjača, Zemun, Kalemegdan, ali i neki od odgovornih ljudi u Nišu, Leskovcu, Loznici, Zrenjaninu i Prijepolju. 
 
Ovakvim postupkom prekinuta je dugogodišnja praksa kojom su se uglavnom krivično teretili samo potrošači, dok su njihovi mentori iz EPS ostajali bez kazni, iako je to za njih bio unosan biznis. Oni su, naime, naplaćivali svoje usluge prikrivanja krađe struje, ali i priključenja na mrežu objekata koji nisu imali papire za to. 
 
Kolike je to razmere dobilo pokazuje i visina štete po osnovu krađe struje u 2017. godini, koja iznosi milijardu dinara za otkrivenih 6.700 slučajeva, a procenjuje se da je bar dva puta više onih koji još nisu uhvaćeni.
 
Iz papira koje je "Blic" dobio vidi se da su za pojedini rukovodioci ozbiljno umešani u malverzacije. Tako je je jedan od smenjenih direktora pogona sprečavao ekipe zadužene za kontrolu da ulaze u određene objekte. Kako piše "Blic", radnici nisu smeli da ulaze u neke restorane, koji su bili pod zaštitom tog rukovodioca. Ako bi se pak kod njegovih klijenata utvrdila krađa struje, prikrivao je zapisnike i to naplaćivao. Ipak, najviše novca je uzimano za priključenje na elektromrežu i to bez adekvatnih papira i bez tehničkih uslova za dobijanje dozvola. 
 
Iz PR službe EPS indirektno su potvrđena saznanja "Blica".
 
"Upravo zbog utvrđenih nepravilnosti i propusta u radu koji su doveli do problema u poslovanju EPS, v.d. direktora Milorad Grčić smenio je 23 odgovornih. U nekim od predmeta koje navodite još se radi detaljna kontrola, a u nekim u kojima postoje indicije za krivična dela Sektor za unutrašnju kontrolu obavestio je tužilaštvo. Nadležni organi treba nastave rad na pomenutim slučajevima", kažu u EPS.
 
Detaljnije o ovim malverzacijama možete čitati OVDE.
  • srs

    17.12.2018 11:07
    sns
    Odmaraće kao Bata Gašić.
  • Pera

    17.12.2018 10:36
    Obracun
    Kako ce njima obracunati pokradenu struju . Oce li i oni nadoknaditi stetu po pravilniku.
  • Cubi

    17.12.2018 09:34
    Jos jedna predstava za javnost..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija