Zabranjena izgradnja vetrenjača blizu radarskih centara

Vlada Srbije usvojila je uredbu o radu i mreži radarskih centara u sistemu odbrane od grada, kojom se, između ostalog, zabranjuje postavljanje vetrenjača u okolini radarskih centara.
Zabranjena izgradnja vetrenjača blizu radarskih centara
Foto: Pixabay
Ovom uredbom utvrđuju se i lokacije radarskih centara i njihovih zaštitnih zona, kao i vrste ograničenja koja se mogu uvesti u tim zonama.
 
U okolini radarskih centara zaštitna zona će biti u krugu od dva kilometra, a ograničenja se odnose i na visinu objekata koji mogu da se podignu u njihovoj blizini.
 
Postavljanje vetrogeneratora zabranjeno je u zoni poluprečnika 10 kilometara od lokacije radarske antene, osim u brdovito-planinskim terenima gde se vetrogenerator može postaviti i na manjoj udaljenosti.
  • Ima, Ima

    20.12.2018 22:10
    Postoji u Kuli, 120 metara visine, 9.9MW snage.
    https://www.youtube.com/watch?v=mdMadYseOZI
    Nego vrli nam Voiljeni ne reče kako je izraelska kompanija dobila bez tendera dugoročnu investiicju u blizini Pančeva, gde će imati prava eksploatacije 30 godina.
    Nešto su mi mlogo sigurni u stanje u Srbiji?
  • Student

    20.12.2018 19:46
    Jel postoji uopste koja vetrenjaca u Srbiji?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".