Vođa antivakcinaškog pokreta osuđena na kaznu od 75.000 dinara koju neće platiti

Vođa antivakcinaškog pokreta u Srbiji dr Jovana Stojković, osuđena je u Osnovnom sudu u Zrenjaninu na kaznu od 75.000 dinara, jer je vređala lekara Tomislava Stevanovića, koji je pokrenuo peticiju protiv šarlatanstva u medicini.
Po najavi njenog muža Vladimira Stojkovića, ona ne namerava da plati kaznu, nego će da je odsluži u zatvoru "zbog ideala", kako je napisao na Tviteru.  
 
Grupa lekara i 270 roditelja podnela je Prvom osnovnom sudu u Beogradu krivičnu prijavu zbog izazivanje panike i nereda protiv 43 osobe koje su protivnici vakcinacije dece. 
 
Doktor Tomislav Stevanović iz Zrenjenina, koji se zajedno sa beogradskim doktorom Vladimirom Cimermanom nalazi na čelu grupe protiv antivakcinalista, rekao je da su roditelji bili prinuđeni na taj korak, jer jedino tako može da se stane na put onima "koji šire paniku u strah" i tako ugrožavaju zdravlje čitave nacije. Ono za šta je osuđena Stojković, odnosi se na slučaj izrečenih laži na račun dr Stevanovića.
 
"Juče je bilo ročiste, ona se pojavila tek sada treći put, ranija dva je izbegavala. U maju u emisiji "Balkan info" izjavila je da sam glup, nenormalan i da imam psihijatrijsku dijagnozu, preko čega nisam mogao da pređem i tužio sam je. Izneli smo dokaze, sudija se vratio posle 10 minuta i osudio ju zbog vređanja. Kazna je novčana i iznosi 75.000 dinara. Ona ima pravo žalbe na Višem sudu u Zrenjaninu", rekao je Stevanović za "Blic".
 
Jovana Stojković je predsednica Udruženja građana za neobaveznu vakcinaciju "NoVa" poznata je po svojim opasnim izjavama i prednjačenju u neverovatnim konstrukcijama koje opravdavaju nevakcinisanje dece. U javnosti se pojavila prvo kao članica Dveri, a sada ima svoj pokret. Osim njenih opasnih stavova i pozivanje roditelja da ne vakcinišu decu, poznata je i po površnim i manupulativnim napadima i na ljudska prava i gej pokret.
 
Čak 12 lekara ranije je protiv nje podnelo krivičnu prijavu zbog širenja straha i panike od vakcine. Obratili su se i sudu časti Lekarske komore sa zahtevom da joj oduzmu licencu jer sa takvim stavovima ne zaslužuje da nosi titulu psihijatra. Njen govor održan pre par meseci na skupu u Crnoj Gori skinut je sa Jutjuba zbog širenja mržnje. 
  • Nemanja

    27.12.2018 16:00
    Sve ovakve vračeve i verski zaošinute cirkuzante naglavačke iz struke i pravo u zatvor.
  • Luk

    26.12.2018 14:13
    Ne znam tačno koliko, ali jedna doktorka mi je rekla da su na fakultetu učili da je možda oko 10tak ljudi umrlo od posledica revakcinacije prilikom epidemije velikih boginja 1972. u Jugoslaviji. To je dosta mali procenat u odnosu na 18 miliona kolika je bila populacija, a gotovo svi su primili revakcinu. U toku epidemije, registrovano je preko 100 obolelih i oko 30tak ih je umrlo od velikih boginja. Da nije urađena masovna revakcinacija, bilo bi ih sigurno mnogo više. Iako postoje i druge verzije, čovek koji je zvanično doneo virus je dva meseca pre toga, odnosno pre svog puta na bliski istok primio vakcinu. Njegova klinička slika je bila blaga i njemu gotovo nije bilo ništa, ali opet je preko njega zaraženo dosta ljudi, koji ili nisu primili vakcinu ili su je primili davno. Nisam stručnjak, ali moje mišljenje je da vakcine nisu idealne, ali su najbolje što je čovek izmislio za dobrobit celokupnog društva. Znači, možda nisu dobre, pa mogu biti čak i kobne za neke pojedince, ali za celokupno društvo jesu. Ponekad je teško prihvatiti potencijalnu žrtvu koju bi roditelj morao da podnese i to je razumljivo, ali nisam siguran da je neobaveznost rešenje.
  • @ pilot

    26.12.2018 12:16
    Pilot je pilot, ali...
    ...Vaše neznanje iz ove oblasti je kolosalno.

    Pročitajte sve, ali bukvalno sve sa ovog sajta:
    http://izjzv.org.rs/app/vakcine/

    ...ima nade

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija