Od ove godine inspektori mogu da budu tajni kupci

U 2019. godini incpektorima će biti na raspolaganju još jedan alat u borbi protiv sive ekonomije – prikrivena kupovina, koja će im omogućiti da kontrolišu privredne subjekte bez prethodne najave i pokazivanja naloga i službene legitimacije.
Od ove godine inspektori mogu da budu tajni kupci
Foto: Pixabay
To je predviđeno izmenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, koje su usvojene u decembru 2018. godine i počele su da se primenjuju, saopštilo je danas Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.
 
"Prikrivenu kupovinu koristiće inspektori kada osnovano sumnjaju da lice obavlja delatnost kao neregistrovani subjekat ili da ne izdaje račun, i kada ne mogu na drugi način da pribave dokaze ili je otežano pribavljanje dokaza o tome da li je na primer privrednik registrovan i da li izdaje fiskalni račun“, ističe se u saopštenju.
 
Inspektor kupovinom, kao tajni kupac, prikuplja dokaze i činjenice i tek nakon toga pokazuje službenu legitimaciju i nalog za inspekcijski nadzor.
 
Kako dodaju, ovaj način se već koristi u drugim razvijenim državama i oruđe je u rukama inspektora u borbi sa nesavesnim privrednicima.
 
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je važno napraviti jasnu razliku između onih koji posluju u skladu sa zakonom, u odnosu na one koji svesno, s predumišljajem krše zakon s namerom da prevare državu, građane ili radnike.
 
To je i suština cele reforme inspekcijskih službi, da razdvojimo žito od kukolja”, rekao je Ružić.
 
Cilj je da ova mera, kako je objasnio, doprinese  ukupnom povećanju efektivnosti inspekcijskog nadzora, posebno u onim slučajevima koji se okončavaju u sudskim postupcima.
 
Ova vrsta dokazivanja učiniće postupke znatno kraćima i lakše objektivno dokazivima. S druge strane, šalje se jasna poruka da će onaj deo privrede koji je svesno u sivoj zoni biti efikasno procesuiran, odnosno da se protivzakonito poslovanje  ne isplati i da se više ne može  računati na to da  postupci zastare”, rekao je on.
 
Ovu mogućnost za sada su počeli da primenjuju inspektori tržišne, turističke i saobraćajne inspekcije, a primena se očekuje i u drugim sektorima u kojima je ovakav način prikupljanja dokaza potreban.
  • Vesna

    03.01.2019 10:13
    Krada
    Odite kod Kineza niko ne izdaje racun.Kalča prizemlje ispred mene desetak ljudi kupovalo nikom racun ja potrazila da me ubiju koliko su bili ljuti i svi ostali Kinezi dosli kod nas da kradu i utajuju porez.Niš
  • @Blue

    03.01.2019 10:05
    Bukvalno. Kao da smo u nekoj indijskoj zabiti a ne gradu u EVropi. I nek počnu sa onim ljigavcima direkt prekoputa pijace što mere 50% manje.
  • Blue

    02.01.2019 23:49
    Jedva cekam
    I nadam se da ce konacno da ociste sve ove sto posade jaja kod semafora, cvece na biciklisticku stazu, jastuke na trotoaru i 4 metra tezge s vocem gde im padne na pamet.....to bi Komunalna policija trebala da sklanja ali svi vidimo da sluze samo da bi zvakali gratis u nekom fastfoodu i posle dremali kod studentskog doma u Kineskoj cetvrti. Da, radi se o bliskoj zoni oko Limanske pijace! Ne moze se vise proci od njih!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.