Januar hladan, za Božić sneg

Prva polovina januara biće hladnija od proseka za ovo doba godine.
Januar hladan, za Božić sneg
Foto: Pixabay
Povremenih snežnih padavina biće sve do ponedeljka.
 
Pravo zimsko vreme, kako navodi Đorđe Đurić, meteorolog "Weather2Umbrella", danas je počelo u delovima Vojvodine i u Beogradu, a proširiće se na ostatak Srbije.
 
"Ponegde će sneg biti praćen severozapadnim vetrom i stvaraće se snežne mećave. Ko kreće na put, trebalo bi da bude oprezan, da ne polazi bez pune zimske opreme", upozorava Đurić za "Blic".
 
Kako dodaje, najmanje padavina biće na krajnjem severu i severozapadu, a u Negotinskoj krajini biće čak sunčano i suvo.
 
"Za Badnji da najhladnije će biti u planinskim centrima, biće jakog mraza, duvaće severac i padati sneg. Biće i do -10 stepeni", kazao je Đurić.
 
Prema njegovim rečima, za Božić će padati sneg, a temperatura će biti u blagom porastu, do 3 stepena. Posle Božića sledi kratko razvedravanje što će jutarnje temperature oboriti na -10 stepeni i niže i biće jaki mrazevi.
 
"Najviše dnevne temperature kretale bi se oko nule, a potom sledi malo 'otopljenje', odnosno živa na termometrima će preći u plus. U većem delu prve polovine januara biće hladnije od proseka za ovo doba godine. Za Beograd, na primer, prosek je od -1 do pet stepeni, a imaćemo i -5 Celzijusovih", naveo je Đurić.
 
Za Badnji dan i Božić biće nam hladnije za 5 do 7 stepeni, u proseku, naveo je, dodajući da je zanimljivo što će mrazeve imati i ljudi na obali Jadrana jer će se hladnoća spustiti i do obale. Kako objašnjava, "krivci" za zahlađenje su snažan anticiklon nad Britanskim ostrvima i serija ciklona koji će se kretati sa juga Mediterana, preko Egejskog do Crnog mora, pa na istok Evrope.
 
"U takvoj situaciji Srbija će se nalaziti u 'sendviču' ta dva sistema i imaćemo konstantan priliv hladne vazdušne mase sa severa Evrope", naveo je Đurić.
  • stasa

    03.01.2019 13:14
    A "drugi mali" kojem je isto Profesor bio mentor,da bi vratio uslugu Profesoru, potvrdio u komisiji da "prvi Mali" nije plagijator. A obraza nigde!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.