Vojni sindikat: Ponovo naređeno oduzimanje mobilnih pripadnicima Vojske Srbije

U sve jedinice Vojske Srbije (VS) ponovo je stiglo naređenje da se njihovim pripadnicima oduzimaju mobilni telefoni u toku radnog vremena i za vreme boravka u jedinicama, kasarnama i objektima VS i Ministarstva odbrane, saopštio je Vojni sindikat Srbije.
Vojni sindikat: Ponovo naređeno oduzimanje mobilnih pripadnicima Vojske Srbije
Foto: 021.rs
Navodeći da i pored obavezujuće odluke poverenika za zaštitu informacija od javnog značaja da je takva odluka nezakonita, neustavna i da direktno ugrožava ljudska prava pripadnika VS, Vojni sindikat Srbije saopštio je da naređenje stiže u trenutku kada su najavili da počinju sa objavljivanjem saznanja do kojih je došao njihov Antikorupcijski tim o kriminalnim radnjama i malverzacijama u Ministarstvu odbrane.
 
"Za pomenuto naređenje ne postoji nijedan pravni osnov zakon ili propis, koji predviđa mogućnost oduzimanja ličnih stvari i predmeta od strane organa komandovanja", piše u saopštenju i dodaje se da je reč o "čistoj zloupotrebi službenog položaja najviših vojnih rukovodilaca na čelu sa ministrom Aleksandrom Vulinom".
 
Prema navodima sindikata, "navodna zaštita tajnih vojnih podataka jeste ogoljen pokušaj da se uklone i sakriju tragovi nezakonitosti i kriminala".
 
"Uništavanje vojske, koja im se svakodnevno odvija pred očima ovekovečuju pripadnici VS, ogorčeni stanjem u sistemu odbrane, na čemu im čestitamo", piše u saopštenju.
 
Dodaje se da pripadnici vojske za svako oduzimanje ličnih stvari i predmeta moraju dobiti potvrdu ovlašćenog lica, na kojoj mora stajati razlog oduzimanja predmeta i ličnih stvari kao i pravni osnov, potpis i pečat lica koje sprovodi radnju o oduzimanja predmeta ili stvari.
 
"Pozivamo sve pripadnike vojske da u skladu sa zakonom i pravilom službe, odbiju da izvrše ovo naređenje, jer se njime čini krivično delo. O čemu je konačnu reč dao poverenik Rodoljub Šabić i čije je rešenje i dalje na snazi. Istovremeno pozivamo sve pripadnika VS da štite tajne vojne podatke u skladu sa važećim propisima koji su oduvek postojali i pre ministra Vulina. Pozivamo ih i da nastave da dokumentuju kriminalne i nezakonite radnje u VS jer tako štitimo našu vojsku od uništavanja koje sprovode ministar i njegovi pomoćnici", naveli su iz Vojnog sindikata Srbije.
  • Nemanja

    05.01.2019 15:22
    Ovaj problem nastaje zbog konfuzije signala. U svemu ostalom, Vojska Srbije je beskorisna hrpa levih smetala nesposobnih da se bave pametnijim ili korisnijim poslom. Nekorišćenje privatnih telefona jeste norma u normalnim, funkcionalnim vojnim snagama, ali je potpuno normalno da je hrpi lezilebovića suludo da ih teraju da se pridržavaju ove jedne profesionalne obaveze koja je, u nedostatku drugih bezbednosnih mera, potpuno besmislena.
  • White Power

    04.01.2019 22:50
    Vojaci
    Sta jos cekate?!
  • neko

    04.01.2019 21:30
    nekad
    Kada sam ja služio vojsku, svi elektronski uredjaji su bili zabranjeni. Nisam ni znao da su imali pravo da koriste mobilne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija