Okanović: Najopasniji "crni led", brzinu prilagoditi uslovima

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za RTS da vozači kada je temperatura u minusu treba da se čuvaju leda, a da je najopasniji takozvani "crni led", kao i da brzinu prilagode tome.
Okanović: Najopasniji "crni led", brzinu prilagoditi uslovima
Foto: Screenshot
Damir Okanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, objasnio da je takozvani "crni led" situacija kada kolovoz deluje vlažno, ali se zapravo radi o ledu koji se ne može primetiti zato što ne pruža klasični odsjaj.
 
"Molim vozače da obrate pažnju na to. Kada naiđu na led praktično ne mogu ništa da urade, ali zato treba pre da razmišljaju o tome i brzinu prilagode tome", navodi Okanović.
 
Ukazao je da vožnja primerenom brzinom doprinosi da ukoliko dođe do nepredviđene situacije posledice budu manje.
 
Skrenuo je pažnju svim učesnicima u saobraćaju da vežu pojas, uključujući i putnike u autobusu, jer ako dođe do sletanja ili prevrtanja autobusa, pojas može spasiti život.
 
Okanović ističe da kada su zastoji u automobilu treba da se ima malo više goriva nego inače i pun mobilni telefon, da bi mogla da se pozove pomoć ukoliko je potrebna. Poručio je vozačima da paze koju navigaciju koriste i da ne bude podešena na najkraći put.
 
"Imali smo juče na Kopaoniku slučaj stranih turista koji su skrenuli na put nižeg ranga, došlo je do toga da su ostali zavejani i došlo je do akcije spasavanja tih turista", dodao je Okanović.
 
Budući da je Ibarska magistrala najopterećenija pred Božić i da mnogi traže alternativne puteve, Okanović napominje da treba birati puteve najvišeg ranga, državne puteve prvog ili drugog reda.
 
"Ukoliko ne možete da se snađete najbolje je da pozovete AMSS i da pitate njih koja je naoptimalnija ruta", kaže Okanović i dodaje da se u ovakvim vremenskim uslovima putevi nižeg ranga znatno slabije održavaju i da nije dobro ići tim putevima.
 
Napomenuo je da u uslovima smanjene vidljivosti nije dozvoljeno da vozači koriste samo dnevna svetla, već i oborena, takozvana kratka svetla.
 
Istakao je da je jako važno da su sva stakla automobila očišćena od snega i leda i da nisu zamagljena i zamolio pešake da obrate pažnju, jer ih vozači sada teže uočavaju. "Posebno molim roditelje da svoju decu učine što vidljivijim, dakle zimska jakna, garderoba, ranci, sve ostalo da bude što uočljivije, odnosno jarkih boja", zaključio je Okanović.
  • Goran

    04.01.2019 22:52
    Crni led?
    Da li se izlivena septičke jama na ulici takodje zove " crni led"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija