Ministarstvo odbrane: Podatak o blokadi računa posledica tehničke greške

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su neistinite informacije o blokadi računa i bankrotu tog ministarstva.
Ministarstvo odbrane: Podatak o blokadi računa posledica tehničke greške
Foto: 021.rs
Kako se navodi u saopštenju ministarstva, neistine su da je ugrožena egzistenciji zaposlenih u sistemu odbrane i da je deo novčanih naknada uplaćen sa računa drugih državnih institucija.
 
Ministarstvo odbrane dodaje da, prema zvaničnim podacima Narodne banke Srbije (NBS), nema neizmirene obaveze u poslednje tri godine i da račun nije u blokadi.
 
"Podatak koji se pojavio na sajtu NBS o blokadi računa posledica je tehničke greške koju je napravio sud u tekstu pojedinačne presude. Inače, s obzirom na to da sistem prinudne naplate funkcioniše kroz privremenu blokadu računa, nije neuobičajeno da se zbog prinudnog izvršenja sudskih presuda u toku dana račun zaduži za određene iznose koji se istog dana i isplate, što ne utiče na redovno izmirenje obaveza Ministarstva prema svim drugim korisnicima", piše u saopštenju.
 
Kako se tvrdi u saopštenju, do greške, ali ne Ministarstva odbrane već jedne od banaka, došlo je i pri slanju izveštaja o uplati zarada i novčane naknade za paketiće dece zaposlenih u sistemu odbrane.
 
"Naime, Ministarstvo odbrane je, prekoTrezora, uplatilo zarade i naknade svim zaposlenima u MO i VS. Pri slanju SMS poruka kojima svoje klijente obaveštavaju o uplati sredstava, u jednoj banci je došlo do tehničke greške pa je kao uplatilac naveden Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine dok na samom izvodu klijenta u banci stoji da je uplatilac Ministarstvo odbrane. Oko 400 klijenata te banke dobilo je SMS gde je pogrešno označen uplatilac sredstava, a više desetina hiljada zaposlenih koji račune imaju otvorene kod drugih banaka dobili su uobičajene, ispravne SMS poruke u kojima se kao uplatilac navodi Ministarstvo odbrane", piše u saopštenju.
 
Ministarstvo odbrane navodi da "odgovorno i precizno projektuje svoj budžet i nema neizmirenih obaveza u 2018. godini a izvršenje budžeta je bilo 99,5 odsto".
  • Ouca

    04.01.2019 20:23
    Saopštenju Ministarstva verujem apsolutno! I ništa manje nego što verujem Ministru lično o lovi za stan od tetke, kao i desetinama prelazaka preko granice po tu lovu.
    Beeeee!
  • PeTejac

    04.01.2019 20:17
    Bio sam 90-ih godina vojnik po ugovoru. Primao platu na račun preko pošte, imao karticu za gradski i vojni prevoz, lečen i operisan u Vojnoj ustanovi, dobijao terenske i ratne dodatke, bonove za dodatnu ishranu. Imam sva dokumenta o pripadnosti jedinicama, kao i o ratnim dejstvima.
    Odlaskom u penziju (pre više od godinu dana), saznajem da me uopšte nema u PIO za taj period (preko 4 godine), niti mi je bilo šta uplaćeno. Obraćam se Vojsci. Dopisujemo se. Traže da im dostavim dokumenta koja su mi oni izdali. Dostavljam. I? Ništaaaaaaaaaaa… Navodno treba da mi uplate doprinose PIO za taj period. Treba, al’ kažu (na mala vrata) nema se para. I tako… A Ministar kaže da su svi računi u poslednje tri godine izmireni?
    Da i to. Bude li moja penzija zavisila od toga da se uplaćuje za nju sa računa Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine, evo javno je se odričem!
  • Nada 2

    04.01.2019 18:48
    Lazete
    Necet ni vi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija