Ove godine novi Zakon o finansiranju visokog obrazovanja

U Novoj godini, visokoškolske i naučne ustanove trebalo bi da dobiju niz novih zakona, čime bi se obezbedili bolji uslovi za rad i više novca.
Ove godine novi Zakon o finansiranju visokog obrazovanja
Foto: 021.rs
Studenti, sa dobrim prosekom, i dalje će moći da koriste kredite, a pomagaće se i školovanje kadrova koji su potrebni državi.
 
U ovoj godini visokoškolske ustanove trebalo bi da dobiju Zakon o finansiranju visokog obrazovanja, najavljuje ministar.
 
Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kaže da je cilj da se u novoj strategiji do 2030. godine promeni model finanisranja kroz uvođenje još većih obaveza od strane države, ali takođe i od strane poslodavaca.
 
"Kroz internacionalizaciju visokog obrazovanja, kroz restituciju, stvorićemo nove vrednosti i to daje novi zamah univerzitetima", kaže Šarčević.
 
Prvi neposredni izazov u 2019. godini, kažu profesori, jeste poziv za učestvovanje u Erazmus projektima - projektima Evropske unije.
 
"Sa našim promenjenim statusom, da smo mi sada programska zemlja i da Univerzitet u Beogradu ima Erazmus povelju, znači da ćemo se mi prijaviti za povećan broj mobilnosti. Ja se iskreno nadam da ćemo uspeti da realizujemo makar isti broj mobilnosti kao i do sada jer je to izuzetno korisno i za studente i za nastavnike, saradnike naših članica", kaže Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu i predsednica KONUS-a.
 
Rektorka Popović najavljuje i veće angažovanje Konferencije univerziteta Srbije, tela čija je odnedavno predsednica.
 
"Mislim da je vreme da prevaziđemo te previše često naglašavane razlike između državih i privatnih univerziteta. Ono što bi za nas trebalo da bude ključno je kvalitet", kaže Popovićeva.
 
Bitno je da na stvaranju novih vrednosti - indikatora merenja kvaliteta na svim univerzitetima u Srbiji, zajedno rade i profesori i resorno ministartsvo.
 
"Mi sve više pravimo direktne poteze kao što je bilo sa Đao tongom", rekao je Šarčević i dodao da će u januaru, kada u posetu Beogradu dođe Vladimir Putin, Beogradski i Novosadski univerzitet potpisati sporazume sa tri najbolja ruska univerziteta.
 
"Tako da nastavljamo dalje taj proces i stvorili smo timove za kvalitet na visokom obrazovanju", istakao je ministar prosvete.
  • Liman

    10.01.2019 09:40
    Erazmus
    Na zalost to sto postajemo programska zemlja u Erazmus+ programu ne znaci i vise para, bas suprotno. To znaci da cemo dobijati manje para za nase studente koji zele da idu u inostranstvo. Do sada smo, kao partnerska zemlja, studenti su dobijali 800-900 eura mesecno. Sada kao programska zemlja dobijamo manje novca i studenti ce dobijati 400 eura maksimalno. Ovo ce znacajno smanjiti broj studenata koji ce zeleti da ucestvuju u Erazmus programu.
    Ovo je vec vidjeno u Hrvatskoj koja ima najmanji broj ucesnika u Erazmusu u EU.
    Jedina nada je da nasi univerziteti obezbede studentima dodatni novac sto je na zalost malo verovatno.
  • Jogi Letač

    08.01.2019 10:52
    Iz iskustva znamo, da svaka promena finasiranja znači promenu na gore, nikako na bolje. Tako da bolje ništa ne dirajte.
  • Anica

    08.01.2019 09:03
    Ni reč o zakonu
    Naslov vam nema nikakve veze sa sadržinom. Erasmus i studentski kredit, izjednačavanje privatnih i državnih - jer mi želimo kvalitet? Nijedna od ovih tema nije ni okrznula probleme finansiranja fakulteta i činjenicu da je to područje neuređeno i zatrpano protivrečnim propisima, da osnivač, tj. ministarstvo, nije kadro ni da sagleda probleme, a kamoli da ponudi rešenje. Univerziteti postoje i izvan Beograda i ne liče mnogo jedan na drugi, što treba da isključuje mogućnost linearne primene iskustava iz Beograda na "unutrašnjost". U ovakvom sistemu ne bi trebalo da bude najpreče dati priliku privatnim fakultetima da se priključe na državne finansije, jer šta time tačno rešavamo osim možda privatnih finansija nekih zainteresovanih strana? Čime se tačno meri taj željeni "kvalitet" studija?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija