Sveštenici od honorara uplaćuju dodatak za staž

Sveštenici i verski službeici od oktobra prošle godine mogu uz redovno penzijsko i invalidsko osiguranje da sebi uplaćuju doprinose za sve honorarne poslove koje imaju kako bi sebi obezbedili veća primanja u starosti.
Sveštenici od honorara uplaćuju dodatak za staž
Foto: 021.rs
Izmenama Zakona o PIO od septembra 2018. godine, uređeno je da se u staž osiguranja računa vreme za koje je plaćen doprinos za PIO po bilo kom osnovu. Ova izmena se odnosi i na periode pre stupanja izmena na snagu. Sada sveštenici plaćaju doprinose koji ne moraju da odgovaraju njihovim zaradama.
 
Monasima i sveštenicima je još pre tri i po decenije omogućeno penzijsko i invalidsko osiguranje, jer je od 1983. godine proširen krug samostalnih delatnosti pa su svi oni koji vrše svešteničku i versku službu dobili mogućnost da budu osigurani.
 
Od 2012. godine doprinose za verske službenike na najnižu osnovicu plaća država, odnosno Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama. Naime, crkve i verske zajednice dostavljaju Fondu spiskove sveštenika koji se nakon provere dostavljaju Poreskoj upravi. Protekle godine uplaćeni su doprinosi za 2.154 sveštenika. 
 
Država gdoišnje potroši oko tri miliona evra na uplate verskim službenicima svih veroispovesti, kojih je u Srbiji registrovano 18.
  • Dragana preduzetnica

    09.01.2019 14:34
    @Aleksej
    Ne razumem ko moze da stavi negativnu ocenu na ovaj komentar, bas me zanina sta je u glavana tih ljudi sti lupaju minuse na tu cinjenicu. Zaista trudnice preduzetnice iako imaju prethodno 18 meseci uplacenog staza za vreme porodiljskog odsustva nemaju placen staz, vec dobijaju neke sramotne iznose za koje ni osnovne potrepstine ne mogu kupiti deci. DAKLE ZA BRADATE LOPINE KOJI TEZGARE I NE PLACAJU NIKAKAV POREZ DRZAVA PLACA STAZ A ZA PREDUZETNICE KOJE UPLACUJU SAME STAZ ZA VREME PORODILJSKOG ODSUSTVA DRZAVA NEMA SLUHA.
  • Nisam robot

    09.01.2019 13:58
    Najezim se kad ih vidim.
  • Kudaideovajsvet

    09.01.2019 10:52
    Gori od sotone
    Znaci na svu bedu ovog naroda drzava nema pare za obezbedjenje putnih prelaza i nema pare za decji dodatak ali zato ima pare da uplati penziju svestenicima o drzavnom trosku?

    Oni mogu da ne placaju porez i cak da budu nagradjeni sa besplatnom penzijom. Pa ja nemam reci... dodje mi da pljunem svakog od njih na ulici! Ili podrzava ovakve stvari ili cuti o njima i u svakom slucaju nekoga takvog ne bih hteo za poznanika a ne za Bozjeg predstavnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.