Ministar: Sprečiti isplatu dela plate na ruke

U 2019. godini biće nastavljena odlučna borba protiv sive ekonomije i rada na crno u kojoj neće biti povlašćenih, izjavio je ministar za rad Zoran Đorđević.
Ministar: Sprečiti isplatu dela plate na ruke
Foto: Screenshot
On je naveo da je zadovoljan radom inspekcije i da je u 2018. bilo za 17 odsto manje zatečenih radnika na crno nego u 2017, mada je i dalje njihov broj veliki. 
 
"Zajedno s Ministarstvom finansija moramo da se pozabavimo činjenicom da poslodavac krši zakon isplatom dela plate na ruke. Obećavam građanima da će Vlada i Ministarstvo nastaviti borbu protiv rada na crno i sive ekonomije i da u toj borbi neće biti povlašćenih", rekao je ministar. 
 
Ukazao je na to da je od rada na crno na gubitku ne samo država nego prvenstveno radnici i poslodavci koji rade u skladu sa zakonom, za razliku od onih koji su se "drznuli da radnicima uskrate njihovo pravo na dostojanstven rad, socijalnu sigurnost i zdravstveno i penzijsko osiguranje". 
 
"Moramo da edukujemo naše radnike. Imali smo situacije da smo zaticali da su ljudi bežali, što imamo i snimljeno, kao i radnike starije od 50 godina koji rade preko Omladinske", rekao je Đorđević.
  • Doprinosi

    10.01.2019 11:01
    @ja
    Doprinosi idu u PIO fond i nigde više, prekinite izmišljati. Ipak, u pravu ste, zapanjujuće je da od doprinosa koje uplaćujete na bedni minimalac jer ostatak primate na ruke nećete imati za penziju od koje možete preživeti. Treba uspostaviti sistem gde ćete vi u PIO fond uplaćivati 1 dinar ili možda i ništa, a PIO fond vama zauzvrat isplatiti 1000.
  • ja

    10.01.2019 00:32
    sve je to prosto
    Da se ne isplati - ne bi niko muljao.
    Drzava previse uzima. Da su porezi i doprinosi razumniji - bilo bi manje rada na crno.
    Koliko covek treba da bude glup da to ne razume ?

    Od poreza i doprinosa ide :
    - za zdravstvo koje bez veze ili koverte moze samo da sahrani coveka
    - za penziju od koje se ne moze preziveti
    - za drzavu koja nas sve vredja novogodisnjim rasvetama za milijarde ?
  • SMV

    09.01.2019 23:48
    Ovde nešto nema onih neutralnih komentatora koji čekaju"nove i neiskvarene" da nas podsete da je "u vreme DS" ovo bilo još gore...?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.