Drašković: Srbija mora da uđe u NATO, građani su protiv Alijanse zbog neznanja i inata

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković rekao je danas da ne podržava stavove opozicije protiv sporazuma Beograda i Prištine, jer smatra da je to suprotno životnim interesima Srbije i naroda.
Drašković je za TV Pink rekao da treba što pre doći do obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine.
 
"Nema šta da se čeka, zamrznuti konflikt je zamrzavanje agonije i propasti Srbije. Taj problem mora biti rešen", smatra Draššković.
 
On je ukazao da postoji i predlog EU na koji način da bude rešen, da se ispoštuje stav Srbije da ne priznaje nezavisnost Kosova, ali istovremeno da se to reši po modelu dve Nemačke, koje se međusobno nisu priznavale, ali su održavale svestrane odnose i obe su bile u međunarodnim organizacijama.
 
"Prvo treba da izbacimo iz upotrebe tu priču da ne možemo sami sa sobom da se razgraničimo. To prija ušima, ali je daleko od stvarnosti. Kosovo je do 1999. godine bila teritorija u sastavu države Srbije", rekao je Drašković.
 
On je podvukao da nikako ne može da podrži stavove srpske opozicije da ni pod kojim uslovima, nikada, po bilo koju cenu, ne sme da dođe do pravnoobavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova.
 
"To je protiv životnih interesa ove države i našeg naroda. Mislim da o mnogim stvarima može veoma brzo da se postigne sporazum", rekao je Drašković.
 
Prema njegovim rečima, ako sutra kosovski žar bukne u plamen, on veoma lako može zahvatiti i Bosnu i Makedoniju, a postoji samo jedna sila koja će taj plamen gasiti, a to je NATO. Drašković se zalaže za to da Srbija uđe u NATO i upozorava da većina građana ne zna da je najveća bezbednosna, biološka, razvojna opasnost po Srbiju u ignorisanju geopolitičke stvarnosti.
 
"Srbija je danas jedno malo ostrvo u okeanu EU i NATO Alijanse i Srbija nema krila da preleti do Rusije i da stupi u ekonomski i vojni savez sa Rusijom", istakao je Drašković, koji smatra da su građani odlučno protiv NATO-a pre svega zbog neznanja, a dobrim delom zbog inata i mržnje.
 
Kako je dodao, narod treba edukovati.
 
"Izvesno je da bi većinu svojih bezbednosnih i razvojnih problema Srbija rešila pristupanjem NATO Alijansi", smatra Drašković koji ističe da u nekim pitanjima, od nacionalnog i državnog interesa država ne sme da sluša većinu, neznanje, inat i strasti, nego se odluke moraju donositi racionalno, u skladu sa nacionalnim interesom Srbije.
  • Logi

    17.01.2019 01:15
    stilske figure i sprint
    Književnik je nekako književnički pokušao da argumentuje svoj stav. Prikloniti se (jednoj od) realnosti jer je bliža i jer su tvoji susedi u njoj, a udaljiti se od druge realnosti jer nemaš krila. Dosta poetično, ali nije dovoljno za odluku. Isto važi i za deo priče o Kosovu. Dve Nemačke su zaista bile dve. Pri tome nijednu od te dve države ne možemo porediti sa kvazi-državom osim u pogledu blokade prometa. Status kvo postoji i u toj EU, tačnije na Kipru, tako da ne postoji argument da se on mora rešiti. Bar ne na prečac. Da li je ovo zaista najveći izazov na putu ka EU? Ili imamo preče teme dok ova nužno čeka u statusu kvo?
  • lakomije

    16.01.2019 17:34
    nemam komentar
    Koga interesuje njegovo misljenje. Pustis ga samo malo da prica i covek ce sam sebe vec diskreditovati.Samo ga nemoj prekidati. O kakvoj se velicini i karakteru radi dovoljno je primetiti da je covek sa jos njih par "zainteresovanih" skoro pa jedini clan sopstvene stranke.
  • Kina

    15.01.2019 21:00
    Ako mogu razložni da kažem
    Osnovni argument protiv NATO je da su nas ubijali devedesetih. OK, to je istina i bombardovanje SRJ je bio zločin. Ali da vas pitam, zar nije Nemačka pobila u dva svetska rata polovinu stanovništva Srbije, a ostale htela da pretvori u roblje koje će raditi dok ne crkne? I šta je posledica toga? Šezdesetih čim su se otvorile granice pohrliše Srbi u Nemačku i Ameriku da rade, eno ih tamo ima više nego što živi u Srbiji. A oni Srbi koji ostadoše u Srbiji se do groba kunu u svoje nemačke automobile i nemački kvalitet. Prema tome ako ste mogli da oprostite Hitlera i konc-logore, sigurno možete i ovo nedavno, pa da onda razumno i razborito zaključite gde je Srbiji mesto. Mesto nam je tamo gde naša deca odlaze da rade, žive i osnivaju porodice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.