Svaka godina prevremene penzije radnika košta u proseku pet hiljada dinara

Građane koji su tokom 40 godina staža primali prosečnu zaradu u Srbiji, koja je sada oko 50 hiljada dinara (prema podacima Republičkog zavoda za statistiku), odlazak u prevremenu penziju pet godina ranije koštaće svakog meseca po 6.300 dinara.
Svaka godina prevremene penzije radnika košta u proseku pet hiljada dinara
Foto: 021.rs
Procenjuje se da sve više građana razmišlja o prevremenoj penziji, odnosno svaki četvrti radnik u Srbiji ili oko 700.000 zaposlenih, ali i da je daleko manje onih koji se na kraju i usude na penzionisanje pre 65. odnosno 62. godine. Razlog je konačna "cena", jer svaka godina prevremene penzije radnika u proseku košta pet hiljada mesečno.
 
Šta pokazuje prevremeno penzionisanje na primeru dva vozača autobusa koja su tokom karijere zarađivala prosečnu republičku zaradu, a koja se od 2008. do danas kretala u rasponu od 38.000 dinara do 49.700 dinara.
 
Prvi vozač Marko je počeo da radi u 25. godini, radio je 40 godina i penzionisao se u svojoj 65. godini sa penzijom od oko 30.890 dinara mesečno. Drugi vozač, Petar, koji je počeo da radi u svojoj 20. godini i radio isto 40 godina, odlučio se za prevremeno penzionisanje. U penziju je otišao pet godina ranije, kada je napunio 60 godina, i mesečno je od PIO fonda dobijao 24.590 dinara. Razlika u njihovim penzijama je 6.300 dinara mesečno, odnosno 75.600 dinara godišnje.
 
"Prevremeno penzionisanje i godišnja umanjenja koja ono povlači sa sobom, treba posmatrati nekao kaznu, već kao dodatnu mogućnost i fleksibilnost da građani planiraju svoju penziju u skladu sa svojim mogućnostima i prioritetima. U suprotnom, građani bi bili primorani da se penzionišu isključivo u redovnoj starosnoj dobi od 65 godina, iako bi možda mogli i želeli da se, na osnovu radnog staža, penzionišu ranije", ocenjuje za "Blic" član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.
 
Umanjenje penzije za one koji se penzionišu pre starosne granice uobičajeno je i u penzionim sistemima u Evropi.
 
Naspram Srbije, gde kazneni poeni iznose 0,34 odsto mesečno, u Nemačkoj i Sloveniji kazneni poeni iznose 0,3 procenta mesečno, 0,5 u Portugaliji i Slovačkoj, a 0,4 u Finskoj, Estoniji i Litvaniji. Mađarska je 2012. godine ukinula prevremeno penionisanje, a penzionisanje pre starosne granice nije dozvoljeno ni u Makedoniji.
  • -*-

    16.01.2019 21:51
    @ Sesil
    Imamo i mogućnost da skupimo dovoljan broj potpisa i podnesemo inicijativu za izmenu Zakona o PIO .

  • Veki

    16.01.2019 20:13
    Sta je sa vama ljudi? Sad ste se probudili odjednom kad vi treba da dobijete penziju, pa sta se niste bunili kad se donosio taj zakon o umanjenju i odlasku u prevremenu panziju, bio je protest Sindikata na Trgu slobode, pa gde ste bili onda? Spavali Novosadjani, kao i uvek!!!
  • Sesil

    16.01.2019 20:10
    Zakon
    Zakon o PIO je izglasala Skupstina Srbije sastavljena od poslanika koje ste svi vi gospodo izabrali.Zakonske uslove za penzionisanje imate na sajtu PIO Fonda,kao i mogucnost da pitate i da vam se odgovori.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija