Nove izmene: Lekar će moći da otvori bolovanje na dva meseca

Izabrani lekar će moći da otvori bolovanje do 60 dana, predviđa predlog zakona o zdravstvenom osiguranju koji je 8. januara ušao u skupštinsku proceduru.
Nove izmene: Lekar će moći da otvori bolovanje na dva meseca
Foto: Pixabay
To je duplo više nego sada, a predloženo je i da se za vreme odsustva sa posla zbog nege deteta do 18 godina roditeljima isplaćuje naknada za bolovanje u visini od 100 odsto osnovne plate.
 
Takođe, nove izmene predviđaju i mogućnost dopunskog i dodatnog dobrovoljnog osiguranja.
 
Predviđena je i mera koju osiguranici mogu da tumače kao sankciju - da se u slučaju neopravdanog izostanka sa preventivnih pregleda, plaća 35 odsto cene lečenja, prenele su "Novosti". Kako se navodi, ta mera važiće samo ako se osiguranik ne odazove na više poziva u okviru jednog ciklusa skrininga, a u međuvremenu se razboli od bolesti koja je na vreme mogla biti otkrivena i tretirana. U Ministarstvu zdravlja navode da ta mera nije kažnjavanje osiguranika, već dodatni model da se podstakne svest o značaju prevencije i otkrivanja bolesti u ranoj fazi, kada su šanse za izlečenje veće. 
 
Jedna od novina predloženog zakona je da se palijativno zbrinjavanje za umiruće pacijente u potpunosti obezbeđuje na teret osiguranja, a najmanje 65 odsto za lečenje bolesti osiguranika koji se nije na vreme odazvao na jedan od programa skrininga. 
 
"Prema predlogu novog zakona osiguranici će moći da ostvare šira prava iz zdravstvenog osiguranja i u slučajevima kada zbog propusta poslodavaca nemaju redovnu uplatu doprinosa za zdravstveno. Do sada je u takvim slučajevima osiguranik mogao da ostvari pravo na hitnu medicinsku pomoć", rečeno je "Novostima" u Ministarstvu zdravlja. 
 
Ukoliko parlament usvoji predložena rešenja, uvodi se i nova osnova osiguranja za poljoprivrednike, javne beležnike i izvršitelje, osiguranike koji primaju penziju ili invalidninu isključivo od stranog nosioca osiguranja, a imaju stalni ili privremeni boravak u Srbiji, za žrtve terorizma i za ljude sa statusom borca...
  • Kaca

    22.06.2021 13:16
    Komisija za bolovanje
    Dali mi neko moze pomoci savetom,kome da se obratim.Operisala sam debelo crevo,imam kolostomu na stomaku(kesu za izmet).Radim u obdanistu i zbog stome ne mogu da radim jer po pravilu to nije higijenski za rad sa malom decom.Komisija mi uporno zatvara bolovanje,a predskolska ustanova ne sme da me vrati na posao.Tek za dva meseca imam drugu operaciju,odnosno vracanje debelog creva i skidanje stome.Sta da radim u medjuvremenu,bolovanje zakljuceno,a na posao ne mogu iz ociglednih razloga.Ima li neko neki savet,kome se obratiti?
  • Dejan

    16.01.2019 16:04
    Otkaz
    Poslodavac može da otpusti bilo kog zaposlenog ubog bilo čega, razlog zvaničan je lako naći, a pogotovo nekoga za koga sumnja da zloupotrebljava bolovanje, nije ovo Švedska u kojoj se lako nalazi posao da bi neko rizikovao tek tako otkaz, a rositelj treba da ima plaćeno 100 posto kada mu dete bolesno, ima naprimer ovčije boginje dete
  • JS

    16.01.2019 14:38
    Ovaj...
    A ko ce to sve da plati? Poslodavac ili drzava?
    I koja je ovo fora sa platom do detetove 18te god?
    Al ce biti zloupotreba ...
    Ja ne zelim da z.o. uplacujem drzavi, kada cete to da promenite? Za te pare koje uzimate privatne osiguravajuce kuce nude mnoooogo bolju uslugu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.