HRW: Mali napredak u zaštiti ljudskih prava, nastavljeni napadi na novinare

U Srbiji je tokom 2018. godine ostvaren mali napredak na polju zaštite ljudskih prava, objavila je medjunarodna organizacija Hjuman rajts voč (Human Right Watch).
HRW: Mali napredak u zaštiti ljudskih prava, nastavljeni napadi na novinare
Foto: 021.rs
Prema nalazima godišnjeg izveštaja o stanju ljudskih prava, u delu o slobodi medija u Srbiji ocenjeno je da je položaj novinara i dalje nesiguran, uz napade, pretnje i tužbe zbog izveštavanja o osetljivim pitanjima.
 
"Nastavljeni su napadi i pretnje novinarima, uz neodgovarajuće reakcije srpskih vlasti. Provladini mediji i dalje su sprovodili praksu klevetanja nezavisnih medijskih kuća i novinara", piše u izveštaju.
 
Dodaje se da je izmedju januara i sredine avgusta, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zabeležilo 50 slučajeva nasilja, pretnji ili zastrašivanja novinara, uključujući četiri fizička napada i 18 slučajeva zastrašivanja novinara od strane državnih zvaničnika.
 
U delu izveštaja o odgovornosti za ratne zločine navedeno je da su krivična gonjenja za ratne zločine pred domaćim sudovima napredovala sporo, uz nedostatak neophodne političke podrške.
 
"Krivično gonjenje ratnih zločina i dalje zaostaje usled nedostatka političke volje i adekvatnih resursa, kao i slabih mehanizama za podršku svedocima. Mali broj visokih zvaničnika upletenih u ozbiljna ratna nedela odgovarao je pred srpskim sudovima", piše u izveštaju.
 
Zaključak dela izveštaja posvećenog migrantima, tražiocima azila i dugoročno raseljenima jeste da je azilni sistem i dalje je manjkav, a da uslovi za tražioce azila nisu poboljšani.
 
"Proces odlučivanja o azilu i dalje je bio neadekvatan, uz niske stope priznavanja i duga odlaganja donošenja odluka", navedeno je u izveštaju.
 
Po navodima izveštaja, načinjen je slab napredak u pravcu trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica iz ratova na Balkanu, koji žive u Srbiji.
 
Što se tiče zaštitnika ljudskih prava, oni su i dalje radili u neprijateljskom okruženju, a onlajn pretnje upućene aktivistima predstavljale su redovnu pojavu, dok su istrage bile spore, ocenio je HRW.
  • Dragan

    18.01.2019 15:40
    Da li sns putinovci citaju ovakve vesti ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija