Gasovod kroz Srbiju u funkciji od 1. januara 2020. godine

Izgradnja gasovoda kroz Srbiju od granice s Bugarskom do granice s Mađarskom trebalo bi da počne u martu, kaže generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.
 Gasovod kroz Srbiju u funkciji od 1. januara 2020. godine
Foto: Pixabay
Završetak radova predviđen je za 15. decembar ove godine, a stavljanje u funkciju biće 1. decembra sledeće godine. "Ako sve bude u redu, mi ćemo u periodu između 15. i 31. marta krenuti da radimo i sve je spremno za ono što je tražio (predsednik Rusije Vladimir) Putin i što su Putin i (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić dogovorili i što piše u dokumentima Agencije za energetiku. Mi predviđamo završetak ovog gasovoda 15. decembra, tehničko ispitivanje i njegovo stavljanje u funkciju 1. decembra 2020. godine", kazao je Bajatović.
 
Prema njegovim rečima, za početak radova čeka se mišljenje Energetske zajednice (EZ) koje se očekuje početkom februara. "Čekamo, prvih dana februara biće dato mišljenje EZ, a nakon toga će naša agencija dati konačno rešenje", kazao je Bajatović. 
 
Kako je istakao, obezbeđeno je prvih 300 miliona evra i sve je spremno za početak radova, kako bi 1. januara 2020. godine gasovod počeo da radi. Kaže da je reč o velikom energetskom paketu na kojem treba još mnogo raditi da bi došlo do realizacije. 
 
Gradnja gasovoda Turski tok je veoma važna za Srbiju i Rusi bi mogli bez problema da naprave 403 km dug krak kroz našu zemlju za svega tri ili četiri meseca. Sve to ako ne bude političkih prepreka, kažu stručnjaci za energetiku.
 
Ekonomista i diplomata Srećko Ðukić je rekao da je predsednik Rusije Vladimir Putuin tokom posete Srbiji izdvojio energetiku kao krucijalnu stvar u ekonomskim odnosima dve zemlje. Ðukić je kazao Tanjugu da je dogovren novi energetski paket između Srbije i Rusije, među kojima je najvažniji nastavak gradnje Turskog toka koji iz Bugarske treba da se nastavi kroz našu zemlju. 
 
"Čuli smo i Putina juče da su oni spremni da izdvoje pare, da Gasprom već ima obezbeđeno 1,4 milijarde evra za izgradnju našeg dela Turskog toka. Ali, imamo i još jednu izjavu koju je kasnije dao ruskim medijima predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler da će čak ove godine uspeti da izgrade krak Turskog toka kroz Srbiju". 
 
Ðukić navodi da to nije nemoguće, ali da je dosta neočekivano i da izaziva mnogo pitanja, ali ne tehnička, pošto je to sasvim izvodljivo. Prema njegovim rečima, ruska tehnologija gradi na hiljade kilometara gasovoda svake godine u mnogo nepristupačnijim i težim uslovima, u Sibiru gde su temeprature i do miunus 50 stepeni. 
 
Srbija je, dodaje, po potrošnji gasa na vrlo niskom nivou, kao i stepen gasifikacije koji je od 10 do 15 odsto. Ðukić navodi da je Srbija svake zime u dimu i smogu, dok Evropa ne zna šta je to pošto se 100 odsto greje i troši gas kao energent, tako da ona nema prava da nam i dalje osporava da i mi uživamo u čistoj ekologiji. On kaže da se drugi deo pomenutog energetskog paketa dogovorenog sa Rusijom odnosi na upravo na gasifikaciju Srbije, kako bi gas došao do svake kuće i fabrike. 
 
Treći deo se odnosi na proširenje skladišta gasa Banatski dvor sa 350 na 750 miliona kubnih metara gasa, što je značajno ne samo za Srbiju već poprima i regionalni karakter, pošto bi naše skladište moglo da se uključi u evorpski sistem skladišta i obezbedi gas ne samo Srbiji u kritičnim zimskim periodima već i susednim zemljama. Četvrti deo paketa se odnosi na izgradnju termoelektrane ili više njih na gas, ali to će biti moguće tek kada dođe Turski tok u Srbiju, naveo je on. 
 
Ðukić ističe da je sadašnja proizvodnja struje u Srbiji zanosvana na proizvodnji iz termoelektrana - 70 odsto, koje su ogromni potrošači uglja i veliki zagađivači vazduha. "Tako da to moramo da menjamo i zbog sebe, ali i naših evropskih obaveza. Najbolji način je izgradnja elektrana na gas koje postoje u celoj Evropi", dodao je on.  
 
Predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić ocenio je da je Turski tok veoma važan za Srbiju, jer bi do kraja godine trebalo da se se raskine ugovor imeđu Gasproma i Ukrajine o tranzitu gasa. "S obzirom na to da se mi snabdevamo preko Ukrajine, taj prekid gasa za nas bi bio veoma nepovoljan i zato je fokusiranje na Turski tok za Srbiju veoma važno", rekao je Vuletić.
 
On je istakao da je dobro što postoje sredstva za deonicu kroz Srbiju, ali bilo bi važno da se izgradi i deonica i kroz Bugarsku. 
 
Vuletić objašnjava da prema Trećem energetskom paketu, a što je deo i našeg Zakona o energetici, nije dozvoljeno da vlasnik gasa bude istovremeno i vlasnik cevovoda. "Važno je da se to uradi do kraja godine da bismo imali sigurno snabdevanje potrošača, pogotovo što se očekuje da će od iduće godine isporuka gasa biti veća od 2,3 milijarde kubika. Turski tok je važan za Srbiju i lično mislim da bi bilo korisno da se izgradi", rekao je Vuletić. 
 
Što se tiče proširenja kapaciteta skladišta Banatski dvor, Vuletić je rekao da je to takođe važno, budući da je zbog povećanja potrošnje gasa, neophodno i da skladište bude veće.
  • Janos

    21.01.2019 10:26
    Kad na vrbi rodi grozdje!!!
    Kakav turski tok i bakraci,a i ovi mufloni sto daju ovakve izjave sigurno su jeli bunike.Dok god se rublja bude stampala u Engleskoj, a ni posle, nece biti nikakvog turskog toka.Moze Srbija zaposliti ruske kapacitete gradnje i uzeti kredite i postaviti cevi do Bugarske ali to ce zauvek biti samo prazne cevi,tojest promasena investicija isto kao juzni tok.Ali,ovo je dobra prica za novu pljacku tojest priprema terena za to.
  • Joca

    21.01.2019 09:11
    pre roka
    Ovi nasi nisu u stanju toplovod po gradu da zavare kako treba a ne gasovod.
  • Dejan

    21.01.2019 08:48
    dil
    Par osnovnih pitanja, hoce li gas biti jeftiji , sta srbistan ima od koristi od og gasovoda ?!! Ruje rade po kapitalistickom sistemu, imaju interes a te verske gluposti kao braca i crkva, to fino koriste da bi sebi olaksali posao, kraj price !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija