Vanredna situacija u Despotovcu zbog snega, deset sati drame u selu pored Prokuplja

Zbog velikih snežnih padavina u Despotovcu je proglašena vanredna situacija na teritoriji cele opštine.
Vanredna situacija u Despotovcu zbog snega, deset sati drame u selu pored Prokuplja
Foto: 021.rs
Štab za vanredne situacije iz Despotovca na današnjoj sednici "zbog obilnih snežnih padavina koje remete normalno funkcionisanje" proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji opštine Despotovac, kako bi se omogućilo uvođenje dodatne mehanizacije za čišćenje snega, uspotavio normalan saobraćaj i snabdebavanje stanovništva u najudaljenijim planinskim mesnim zajednicama.
 
Upućen je apel građanima da "budu strpljivi i tolerantni" i da očiste sneg isped svojih objekata i tako "pomogu prevazilaženje trenutne situacije".
 
Drobnjak: Putari su se 24 sata borili sa snegom
 
Auto-putevi i svi državni putevi prvog i drugog reda u Srbiji su, uprkos velikim snežnim padavinama u protekla 24 sata, prohodni. To je saopštilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i navelo da su sve ekipe zimske službe JP "Putevi Srbije" na terenu.
 
Takođe, upućen je apel učesnicima u saobraćaju da voze pažljivo i koriste zimsku opremu.
 
"Putari su se 24 sata borili sa snegom koji je padao sve vreme. Svi putevi prvog i drugog reda su očišćeni i celu noć su bili prohodni. Putari su danonoćno prisutni, u jednoj smeni radi od 1.200 do 1.500 ljudi, a radi se u tri smene. Posebno vodimo računa o prevojima i turističkim mestima, na Zlatiboru nema problema, za Кopaonik je neophodno korišćenje zimske opreme i lanaca", izjavio je v. d. direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.
 
Drobnjak je posebno apelovao na vozače kamiona i cisterni da ne voze po ovakvom vremenu, kada sneg pada 24 sata, jer stvaraju probleme, s obzirom na to da je izuzetno teško voziti po takvim uslovima. 
 
Sneg odsekao sela kod Niša, spasena žena koja je imala epileptičan napad
 
Zbog obilnih snežnih padavina u skoro svim delovima zemlje na snazi je crveno meteo upozorenje, a saobraćaj je usporen i otežan. Vozačima se apeluje da brzinu prilagode vremenskim prilikama, a pešacima oprezno kretanje ulicama zbog smanjene vidljivosti i snežnih nanosa. Vanredna situacija i dalje je na snazi u Ivanjici.
 
Crveni meteo alarm znači da su prognozirane veoma opasne vremenske pojave, koje mogu prouzrokovati veliku štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.
 
Sneg u većem delu zemlje pada više od 24 sata, a u pojedinim mestima dostigao je visino od 40, pa i do 70 centimetara. U planinskim predelima neophodna je oprezna vožnja i zimska oprema. 
 
Dopisnik RTS-a javlja da je na putu Kraljevo-Raška, skretanje za Kopaonik prekriveno snegom koji nanosi jak vetar. Upotreba lanaca preporučuje se od Jošaničke banje do ski-centra. 
 
Sneg koji 24 sata neprekidno pada u Kosovskom Pomoravlju, u nekim delovima te oblasti Kosova i Metohije dostigao je visinu i od preko pola metra, a saobraćaj je otežan zbog klizavih kolovoza. U selima u brdsko-planinskim delovima gnjilanskog kraja ima i neprohodnih deonica, a Radio Kontakt plus prenosi da se radi o putevima drugog i trećeg prioriteta. Kako se navodi, na magistralnom putu Gnjilane-Bujanovac saobraćaj je usporen, uprkos redovnom čišćenju, jer padavine ne prestaju.
 
Pešacima se preporučuje pažljivo kretanje, jer se ispod snega formirao led.
 
U Pomoravlju je od juče palo oko 30 centimetara snega. Svi regionalni putni pravci u Pomoravskom okrugu su prohodni. Snega međutim ima na kolovozima pa je saobraćaj usporen i otežan. Na auto-putu kroz Pomoravlje saobraćaj se odvija nesmetano ali je oprez neophodan jer sneg i dalje pada. 
 
Put Paraćin-Zaječar preko Čestobrodice zatvoren je za kamione. Problema je jutros bilo u funkcionisanju autobuskog saobraćaja, pa su mnoge linije iz Jagodine ka crnovrškim selima skraćene. Autobus lokalnog prevoznika je ostao na putu kod sela Dragoševac jer je drvo koje je palo povuklo strujne kablove. 
 
Problema je bilo i ka selima Međureč, Rajkinac, Siokovac, Duboka, Lovci. Tokom noći vetar je naneo veliku količinu snega na lokalne puteve u okolini Niša zbog čega je jedan deo njih i dalje teško prohodan za vozila. Ekipe su na terenu, kažu u Zimskoj službi, te se očekuje da do večeras putevi budu raščišćeni i slobodni za prolaz automobilima. Kako nema novih padavina, ulice u samom gradu su prohodne.
 
Putem Fejsbuka, mnogi građani požalili su se da je put od sela Trupale potpuno neprohodan, da nisu mogli da odu na posao, te da su se vraćali kućama. Ipak sada su Čamurlijski put, kao i putevi ka Trupalu, Supovcu i Sečanici prohodni, priča šef Zimske službe Sveta Manić, a do večeras će se situacija dodatno popraviti.
 
Pripadnici Vojske Srbije spasli su život ženi iz Resavice koja je bez svesti ležala nepomično u snegu u blizini poligona "Pasuljanske livade". Oni su joj pružili prvu pomoć nakon što je pretrpela epileptični napad i izgubila svest, a potom su je prevezli do ambulante u Resavici, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. 
 
Deset sati drame u selu pored Prokuplja
 
Skoro deset sati je trajala drama i izvlačenje 81-godišnjeg pacijenta iz zavejanog prokupačkog sela Tovrljane, prenose Južne vesti. Na dva kilometra od njegove kuće se zaglavila najpre ekipa Hitne službe, a zatim i vozilo vatrogasaca.
 
Selo Tovrljane je udaljeno tridesetak kiometara od Prokuplja, a sve vreme puta duvao je jak vetar i padao sneg. Medicinska ekipa je uz asistenciju vatrogasaca najpre morala deo puta da prepešači da bi stigla do kuće pacijenta gde su mu dali određenu terapiju, a zatim su ga na ćebetu vukli do svojih vozila kako bi ga transportovali do prokupačke bolnice. 
 
"Ono što je najvažnije za sve nas je da je pacijent u stabilnom stanju i da smo i pored mnogo muka i problema na kraju uspeli da ga prebacimo do bolnice. Poziv Hitnoj službi stigao je oko 20 sati, mislim da je zvao čovek iz Beograda koji je prijavio da je pacijentu u selu Tovrljane neophodna medicinska pomoć. Odmah smo krenuli, a sa nama je krenulo i jedno vozilo vatrogasne službe", kaže doktor Petar Vesović, dežurni lekar. 
 
Dodaje da su na pojedinim delovima puta sneg i nanosi bili visine i preko metar, a nekoliko puta su vatrogasci sklanjali polomljena stabla drveća koja su blokirala tu deonicu puta. 
 
"Na oko 2 kilometra naše vozilo, a zatim i terensko vozilo vatrogasaca ostali su zaglavljeni u snegu. Dalje nismo mogli, a kako nismo znali u kakvom je stanju pacijent, odlučili smo da bez odlaganja krenemo peške do njegove kuće. Sve vreme duvao je jak vetar, sneg je padao, a bilo je i izuzetno hladno. Najvažnije je ipak da kada smo stigli, pacijentu smo ukazali pomoć, a zatim je uz konsultacije sa vatrogascima doneta odluka da ga na ćebetu, odvučemo do zaglavljenih vozila jer druge alternative nije bilo, a nismo mogli ni da ga ostavimo u kući u kojoj je sam živeo", kaže doktor Vesović. 
 
Tada su vatrogasci u međuvremenu pozvali još jednu ekipu iz Prokuplja i zahvaljujući njihovom naporu i požrtvovanju, jer su starca umotanog u ćebetu vukli 2 kilometra na snegu čija je visina negde bila i do metar, uspeli da stignu do vozila. 
 
Međutim, drami tu nije bilo kraja, jer nije bilo načina da se vozilima okrenu i izvuku iz snega i vrate nazad. Vatrogasci su ipak nekako uspeli da svoja dva vozila pokrenu i izvuku, u njima je prebačen pacijent i medicinska ekipa do Prokuplja, dok je terensko vozilo Hitne ostalo zaglavljeno. Pacijent je smešten na Odeljenje urgentne medicine i nije životno ugrožen, a čitava akcija njegovog spasavanja i pružanja lekarske pomoći trajala je sinoć od 20 do jutros u šest sati, kada se ekipa vratila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.