Društvo sudija: Posao Nebojše Stefanovića nije da ocenjuje rad sudija i tužilaca

Društvo sudija Srbije saopštilo je danas da ocenjivanje rada sudija i tužilaca nije posao ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i da predstavlja protivustavni pritisak na pravosudne organe.
Društvo sudija: Posao Nebojše Stefanovića nije da ocenjuje rad sudija i tužilaca
Foto: Pixabay
"Tužilaštvo je to koje odlučuje da li će preduzimati krivično gonjenje na osnovu policijskih prijava, a sud taj koji svojim odlukama osuđujućim ili oslobađajućim, ocenjuje uspešnost rada policije i tužilaštva, a ne obratno", navodi se u saopštenju Društva sudija Srbije. 
 
To društvo je reagovalo na izjavu ministra od 29. januara u kojoj je on kritikovao činjenicu da je veliki broj ljudi, od ukupno 150 osoba uhapšenih u nedavnoj policijskoj akciji, pušteno na slobodu.
 
"Šta ja da kažem policajcima, kakvu poruku mi šaljemo našem društvu? I onda kažete pušteni su. Nažalost jesu. Da se ja pitam ne bih ih pustio nikad. Taj koji može da pusti kriminalca koji je uhvaćen sa ilegalnim pištoljem da se šeta po Novom Beogradu je neodgovoran", navelo je Društvo sudija reči Nebojše Stefanovića. 
 
To sudijsko udruženje je ocenilo da takvom izjavom Stefanović stvara utisak da je policija vlasna ne samo da prikuplja dokaze i da svodi pritvor na kaznu dajući mu karakter trajne mere, već i da optužuje i presuđuje.
 
"Društvo sudija i ovom prilikom ukazuje da pritvor nije kazna, da se ne može odrediti trajno niti iz preventivnih razloga, jer je to jedna od mera, i to najstroža i izuzetna, kojom se obezbeđuje prisustvo okrivljenog u cilju nesmetanog vođenja postupka iz precizno zakonom predviđenih razloga za to, te da se krivični postupak po pravilu vodi kad okrivljeni nije u pritvoru", navodi se u saopštenju.
 
Društvo sudija Srbije pozvalo je i Visoki savet sudstva, kao i druge državne organe da, u skladu sa svojim zakonskim obavezama, preduzmu odgovarajuće mere u cilju zaštite nezavisnosti sudstva, poštovanja pravnog poretka i zaštite ugleda Srbije, a time i zaštite osnovnih prava i sloboda njenih građana.
  • milicica

    04.02.2019 21:09
    bogami je u pravu
    Niko vama izgleda sem vas samih nije u pravu a sve je pritisak ,svaka rec koju neko kaze a istina je da ste korumpirani ,da olako pustate kriminalce na slobodu dok vas jednog dana kad ih osudite ne upucaju i ovo su cinjenice i nema drugih primisli ,poziva na nesto i konotacija. Trgnite se i radite svoj posao posteno i po slovu zakona i niko vas nece prozivati. Prozivali su se i uvek ce samo neradnici i kriminalci.
  • Bageri

    04.02.2019 19:01
    Policija
    Kada će tužilaštvo i policija pronaći 6 ukradenih građevinskih bagera vrednosti 500 hilj evra, u N. Sadu???!!! Prijave postoje, traga nema. Ko stoji iza ove pljačke???
  • Армаггедон

    04.02.2019 18:49
    Шта би са Космајцем?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija