Amfilohije mora da se izvini učesnicima Parade ponosa

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić naložila je mitropolitu SPC Amfilohiju Radoviću da se javno izvini učesnicima beogradske Parade ponosa.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić naložila je mitropolitu SPC Amfilohiju Radoviću da se javno izvini učesnicima beogradske Parade ponosa. Mitropolit Amfilohije je svojim govorom povodom održavanja Parade ponosa nesumnjivo prekršio Zakon o zabrani diskriminacije, zaključak je poverenice Nevene Petrušić.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti izrekla je Amfilohiju i preporuku da se javno izvini učesnicima beogradskog skupa za promociju prava lezbejki, gej, biseksualnih i transrodnih osoba.

Na osnovu pritužbi građana, poverenica za zaštitu ravnopravnosti analizirala je govor koji je Amfilohije održao dan nakon Parade ponosa 2010, i utvrdila da je tokom postupka utvrđeno da je mitropolit prekršio zabranu govora mržnje. Svojom verskom besedom okupljenima na Luštici u Crnoj Gori, odnosno izrečenim idejama i stavovima Amfilohije Radović je prekršio zakon o zabrani govora mržnje, navodi poverenica.

Uprkos javnom pozivu Srpske pravoslavne crkve neposredno pred Paradu ponosa na uzdržavanje od svakog nasilja, 11. oktobra 2010. se mitropolit, zagovarajući mržnju, otvoreno stavio na stranu huligana i nasilnika:

"Evo, juče smo gledаli kаkаv je smrаd otrovаo i zаgаdio prestoni grаd Beogrаd, strašniji od uranijuma. Nаjveći smrаd sodomski koji je ovа sаvremenа civilizаcijа uzdiglа nа pijedestаl božаnstvа. I vidite, jedno nаsilje, nаsilje tih obezboženih i nаstrаnih ljudi izаzvаlo je drugo nаsilje. Pа se sаd pitаju ko je kriv i tu đecu nаzivаju huligаnimа. Budite uvjereni dа je to predskаzаnje propаsti hrišćаnskih nаrodа. Bog će znаti kаd će udаriti svojim bičem i opomenom, аli se to već polаko pripremа", izjavio je Amfilohije u oktobru.
  • Red Neck

    09.03.2011 16:28
    Adam i Eva ili Adam i Stiv?
    Ovo sam video za vreme demonstracija protiv Gay-eva u U.S.A. Amfilohije može propovedati i boriti se za ono što piše u Jevanđeju. A tamo su Adam i Eva! Svako privatno može živeti kako želi ali nije u redu nametanje i reklama i to pred decom! Treba deci da objašnjavamo da se čike i tete vole i da tako treba? Da li bi Nevena volela da NEMA unuka jer joj je dete homoseksualno? Zašto ne uzme u zaštitu samohrane majke petoro dece? Tu nema para iz stranih fondacija?
  • G

    07.03.2011 20:06
    Da se nadovežem na Janka, @Ceca - ja vama najiskrenije želim da vam deca budu u potpunosti ista kao deca "obraza" i sličnih fašističkih grupacija.
  • Cila

    06.03.2011 15:54
    Organizovana drzava
    Nije Amfilohije Tadic, pa da se izvinjava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija