Laketić: Prvi rezultati istraživanja posledica NATO bombardovanja pokazali porast broja bolesne dece

Predsednik skupštinske Komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja Darko Laketić izjavio je da prvi preliminarni rezultati naučno-medicinske studije pokazuju porast učestalosti malignih bolesti, naročito bolesti krvi kod dece od pete do devete godine.
Laketić: Prvi rezultati istraživanja posledica NATO bombardovanja pokazali porast broja bolesne dece
Foto: Youtube (Screenshot)
Laketić je rekao da studija o učestalosti malignih oboljenja kod dece od jedne do 18 godina, koja je urađena na osnovu istraživanja u saradnji s Institutom "Milan Jovanović Batut", nije završena i da su ovi prvi rezultati u decembru dostavljeni svim poslanicima radi njihovog informisanja.
 
Laketić je za "Politiku" naveo da se može konstatovati da je "neki otrov delovao na tu decu, a budući da je u bombardovanju 1999. godine toliko otrova oslobođeno u životnu sredinu, lako pretpostaviti šta je to".
 
Studija se, pre svega, bavi istraživanjem učestalosti malignih tumora, takozvanih ektodermalnih tumora kod dece od jedne do pet godina, zatim učestalosti malignih bolesti krvi kod dece od pet do devet godina i učestalosti tumora mozga kod dece od devet do 18 godina, precizirao je Laketić.
 
On je objasnio da se studija bazirala baš na ovaj uzrast jer su deca od jedne do 18 godina najosetljivija grupa. To je onaj deo populacije koji je rođen, živeo i rastao u periodu određenih akcidenata i dejstva municije sa osiromašenim uranijumom i oslobađanja različitih toksina, koji su se dogodili 1999. godine prilikom NATO bombardovanja.
 
Prema njegovim rečima, prikupljena je kompletna dokumentacija iz naučno-medicinskog i pravnog istraživanja komisije italijanskog parlamenta koja je utvrđivala povezanost osiromašenog uranijuma sa smrću italijanskih vojnika koji su bili u međunarodnim misijama, uključujući i Kosmet, i dokazala da postoji povezanost.
 
"Osiromašeni uranijum je samo vrh ledenog brega. Tokom bombardovanja oslobođeni su piraleni iz trafostanica, koji su možda najsnažniji kancerogen, benzemi, pa razni otrovi zbog bombardovanja fabrika boja i lakova, rafinerija...", naveo je Laketić.
 
Napomenuo da je vrlo značajno što su neke zemlje, između ostalih Holandija i Norveška, pred Ujedinjenim nacijama pokrenule raspravu o uticaju osiromašenog uranijuma na zdravlje stanovnika.
 
"Cilj nam je da dođemo do istine zašto naši građani oboljevaju više nego građani nekih drugih zemalja i da li postoji veza između NATO bombardovanja i toga. To je naš zadatak, bez ikakvih prejudiciranja", istakao je Laketić.
  • Pićuka

    11.02.2019 17:31
    "neki otrov delovao na tu decu, a budući da je u bombardovanju 1999. godine toliko otrova oslobođeno u životnu sredinu, lako pretpostaviti šta je to". Fantastičino istraživanje na nivou novokomponovanih doktorata.
  • Piplfoks

    11.02.2019 16:37
    @@Dosta NATO botovi!

    Samo po jednoj stavci nam se mišljenja razilaze. Nisu samo 'Milosevic, Mira i ostala banda koja je tad bila na vlasti' bili legitimne mete, nego i svako ko je u tom momentu već 10 godina podržavao njihovu zločinačku vlast. Ko hoće demokratiju, treba i da je spreman da odgovara kada je koristi da uzdiže i slavi ubice i monstrume.
  • Mad Hatter

    11.02.2019 13:43
    Da ne zalazim u strucnost i amaterske izjave doticnog, nije se niko iz te famozne komisije nije pozabavio lokalnim zagadjenima na koje vladajuca vrhuska godinama zmuri jer su to po obicaju partijski biznismeni i tajkuni. Ne retko procitamo naslove po novinama o pomoru ribe i trovanju ptica po njivama. Kreozan se na primer prodaje po pijacama a komunalna inspekcija nije niti jednom privela prodavce opasnog otrova. Takodje treba videti sta se desava spricanjem voca koje se prodaje po pijacama. Nekontrolisana upotreba otrova kao da ne brine ovu komisiju i "strucnjaka" kao ni dugine boje koje redovno plivaju po nasim rekama. Setite se samo poplava 2014-e gde se izlilo na tone mulja, jalovine i rudarskog otpada u reke a gde je drzava tada opasno omanula na sanacijama i sprecavanju daljeg zagadjenja okoline. O divljim deponijama i nesposobnost lokalnih vlasti da se savladaju sa zagadjivacima je takodje zanemareno u strucnjakovoj izjavi kao da se ni ne desava. Jeziva je cinjenica da smo najzagadjenija drzava u Evropi a da na sve nase nesposobnosti, bahatost i nemar prebacujemo na NATO. Ko bi bio kriv da nije bilo NATO bombardovanja?

    http://www.sepa.gov.rs/download/prezentacije/2015/UticajPoplavaNaZemljiste2014.pdf

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.