Kako su vešala postala važnija od zahteva sa protesta

Pojam vešala još uvek ne silazi sa usta gotovo svih predstavnika vlasti, kada govore o građanskim protestima u Srbiji.
Kako su vešala postala važnija od zahteva sa protesta
Foto: 021.rs
Kako je rasprava o jednom rekvizitu postala glasnija od diskusije o zahtevima građanskog bunta i da li je u pitanju dimna zavesa vladajuće stranke kako bi izbegla da o zahtevima uopšte govori?
 
Predsednik vladajuće stranke poslednjih dana je u kampanji, iako ona zvanično nije predizborna. U sklopu turneje nazvane "Budućnost Srbije", taman koliko je Aleksandar Vučić hvalio sopstvenu viziju boljeg sutra, toliko je vremena posvetio kritikovanju građanskih protesta. Tačnije, samo jednog rekvizita koji se na demonstracijama pojavio, sa kojim funkcioneri vlasti sinhronizovano poistovećuju sve poruke sa protesta.
 
Zbog simbola vešala na protestu, već troje ljudi završilo je sa krivičnim prijavama za rasnu i drugu diskriminaciju. Jedan od njih je i Kragujevčanin Slobodan Stefanović, koji kaže da je na maketi koju je nosio, omču oko vrata simbolično stavio samom sebi, opljačkanom penzioneru.
 
Pritvor i krivičnu prijavu zasad nije dobio samo poslanik Dveri Srđan Nogo, koji je u inat ministru policije vešala nosio na protestu u subotu. Time je zadao glavobolju sopstvenim stranačkim kolegama, iako je iz predsedništva Dveri otišao nakon pretnji koje je uputio premijerki Ani Brnabić. Zbog ovog poteza, trpeće dodatne sankcije.
 
Vešala u rukama Srđana Noga jedva su dočekali da prokomentarišu poslanici vladajuće koalicije.
 
"Valjda se ponosi tom fašističkom tradicijom iz Drugog svetskog rata kada su ljotićevci zajedno sa Nemcima vešali i streljali srpske rodoljube", kaže šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović.
 
Jednu lošu i nespretnu političku poruku, predstavnici vlasti besomučno koriste kako bi banalizovali sve one jasno artikulisane poruke koje građani pokušavaju da upute predstavnicima vlasti, poručuju u Demokratskoj stranci.
 
"Mnogo važnije je šta obični građani koji dolaze na proteste, sav onaj svet koji niti je politički obojen niti politički opredeljen trpi zbog toga što vlast ima tu jednu histeričnu potrebu da se obračuna sa svakim ko drugačije misli“, smatra Aleksandra Jerkov, iz Demokratske stranke.
 
Predstavnici vlasti zasad nisu odgovorili ni na jedan od zahteva građana, koji već dva meseca protestuju širom Srbije. Na pitanje kada će, šef skupštinskih naprednjaka odgovara da nije čuo nijedan zahtev građana, već samo tri glumca i jednog nazovi pisca. "Svaki zahtev, ako se tiče nekih lokalnih problema, i lokalnih pitanja – ako negde ima problema sa vodovodom i kanalizacijom, sa lošim putem… O tome je govorio Aleksandar Vučić kada je poslednjih dana obilazio pojedine okruge u Srbiji, mi smo svesni tih problema i mi ćemo te probleme da rešavamo“, navodi Martinović.
 
Zahtevi pobunjenih građana, međutim, jasno su istaknuti i daleko su od komunalnih, navodi N1. Na dugom spisku onoga što traže od vlasti su obezbeđivanje fer uslova za održavanje izbora, rasvetljavanje ubistva Olivera Ivanovića, kao i smena ministara policije i prosvete.
  • Sever Srbije

    12.02.2019 16:13
    Ko tebe vesalom ti njega kasikom!
  • Komifo

    12.02.2019 11:24
    @dex

    Nema šta drugo vama ni da se nudi.
  • dex

    12.02.2019 09:20
    vesala
    Vesala su postala simbol protesta ali to najbolje govori da opozicija nema sta da ponudi gradjanima Srbije sem pretnji i vesala sto nije dobro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija