Sindikat lekara i farmaceuta Srbije podržao proteste "Jedan od pet miliona"

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) podržao je proteste "Jedan od pet miliona" uz poruku da su lekari, farmaceuti, stomatolozi i zdravstveni saradnici, usled potpune destrukcije zdravstvenog sistema, prinuđeni da nezadovoljstvo iskažu mirnim protestnim šetnjama sa građanima.
Sindikat lekara i farmaceuta Srbije podržao proteste "Jedan od pet miliona"
Foto: 021.rs
Sindikat je u otvorenom pismu podrške protestima pozvao članove, simpatizere, pacijente i građane da ih podrže u borbi za bolji zdravstveni sistem u Srbiji, koji je urušen zbog čega sve više zdravstvenih radnika napušta zemlju.
 
"Urušava se kroz zabranu zapošljavanja zdravstvenih radnika, koja je i dalje na snazi uprkos manjku kadra. Povećani obim posla, neobaveštenost i pozicija na prvoj liniji na kojoj se pacijenti sreću sa zdravstvenim sistemom, često dovodi do sukoba i napada na zdravstvene radnike", naveo je Sindikat lekara i farmaceuta Srbije.
 
Naveli su da su za organizaciju zdravstvene zaštite odgovorni ministar zdravlja i direktori koje on postavlja, a da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar u tri mandata pokazao da za taj posao nije sposoban.
 
"Dokaz je ogroman broj pacijenata po jednom lekaru, nejednaka i nedovoljna dostupnost zdravstvene zaštite, posebno u nerazvijenim krajevima, ogromna zloupotreba prisutna na tenderima za nabavku materijala, ucenjivanje kolega za posao i specijalizaciju, koji su dostigli nezamislive razmere. Jednom rečju – nezadovoljstvo svih učesnika u zdravstvenom sistemu Republike Srbije jasan su dokaz nesposobnosti ministarstva zdravlja i rukovodstva ustanova", naveo je Sindikat lekara i farmaceuta Srbije.
 
Navodeći da je opšta destrukcija sistema dovela do toga da institucije ne funkcionišu, SLFS je dodao da se obraćao ministarstvima, premijerki i predsedniku države ukazujući na probleme i nudeći rešenja, ali da su svaki put ostali uskraćeni za odgovor. Sindikat lekara i farmaceuta dodao je da njihove mišljenje "nije poželjno u kontrolisanim i neslobodnim medijima".
 
"Imali smo čast da nas nazovu 'šačicom izdajnika i stranih plaćenika' kada smo se borili da bezbedno lečimo svoje pacijente. Odlučni i istrajni u borbi za svoj status kakav smatramo da zaslužujemo i mogućnost da stečena znanja i položene zavete ostvarimo u našoj zemlji, majci Srbiji, nastavljamo svoju borbu u svim aspektima, pokušavajući da urazumimo vlastodršce, ali prinuđeni da ukažemo na svoje nezadovoljstvo mirnom šetnjom sa nezadovoljnim građanima", naveo je Sindikat lekara i farmaceuta.
  • milicica

    15.02.2019 22:59
    vazi
    Vi protestvujte to je vase pravo i vecina vas jeste i nije tako ugrozena, treba zaposliti nove lekare tj . medecinsko osoblje a udarali mi minuse ili ne ako mi komentar bude objavljen tako optereceni nikako vec u 13 casova nebi mogli ici na rucak ili privatan posao i zato cemo mi pacijenti uputiti zahtev vladi da se zabrani privatan rad pa vi gospodo koji ste se skolovali od nasih para idite u privatnike i tamo se dokazujte pa ako ste neuspesni protestvujte gde i koliko hocete.Toliko sam puna tuge zbog onog sto na moju nesrecu dozivljavam takva ponizenja ,bezobrazluk i nevaspitanje i nikad vam nije bilo bolje , niko vas i ne dira. Pozdrav svim casnim i postenim,radnim ali takvi nece biti na protestu.
  • Krk u brk

    15.02.2019 19:55
    Svaka čast!

    Sladaći?
  • Svetlana NS

    15.02.2019 18:22
    Buđenje!
    Hvala Bogu da su se odvažili i oni, da srušimo Lončara i Slavicu Đukić Dejanović, koji su nas prodali farmakološkoj mafiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.