Mnogo pitanja o najavama kazni za "pripremu ubistva"

Predlog policije da se uvede novo krivično delo - pripremanje teškog ubistva, u javnosti je već izazvao oprečne stavove, kao i među pravnicima.
Mnogo pitanja o najavama kazni za "pripremu ubistva"
Foto: Pixabay
Neki od njih smatraju da se prevencija i veća bezbednost pre mogu postići kroz efikasnije sudske procese i presude u okviru već postojećeg zakona, pišu Novosti.
 
O ovoj ideji tek će se raspravljati za okruglim stolovima, gde bi trebalo da struka da svoju reč i precizira kako može da se otkrije nečija namera za pripremu ubistva.
 
Otvoreno je i pitanje da li će eventualno to procesuirati osnovni ili viši sudovi, kakve su kazne celishodne i koji su to dokazi potrebni da bi presuda za ovakvo delo mogla uopšte da ostane na snazi. Iz Udruženja sudija i tužilaca ne samo da su saglasni sa ovim predlogom, već smatraju da ga treba uvesti kao opšti institut za teža krivična dela.
 
"Previše je usko ukoliko se ograniče samo na teško ubistvo, mišljenje je našeg udruženja. Ta novina može imati veliki preventivni potencijal u slučaju težih krivičnih dela. Po sadašnjem zakonodavstvu, kažnjiv je pokušaj ubistva, ali priprema za to - praćenje mete, pribavljanje eksploziva - može da dovede do procesuiranja za blaža dela u odnosu na ubistvo, koje je zaista nameravao da izvrši. Priprema jeste teško dokaziva, ali široka je lepeza dokaznih radnji. Sud svakako kontroliše ima li osnova za te radnje. Na primer, preko presretnutih razgovora i praćenja i snimanja osoba za koje se ispostavi da 'vrebaju' potencijalne mete, a pribavile su oružje ili slično, došlo bi se i do dokaza", kaže za Novosti sudija Aleksandar Perišić.
 
Advokat Aleksandar Šćekić kaže da krivično delo pripremanje ubistva ne postoji ni u kontinentalnom, ni u anglosaksonskom pravu.
 
"Sud uvek uzima u obzir pripremu, kao i oblik umišljaja, ali uz samo glavno delo, ubistvo ili pokušaj ubistva. Dalje, sud uzima u obzir i činjenicu odluke tj. kada je okrivljeni doneo odluku da izvrši krivično delo. Odluka da ubije može i da se promeni. Sporno je kako napraviti razliku između pripreme ubistva ili pripreme nanošenja teških telesnih povreda ili razbojništva. Ovim bi gotovo svaka radnja mogla da se podvede pod pripremu ubistva - držanje oružja, naglas izgovoreno 'ubiću ga'...", napominje Šćekić.
 
Prema njegovim rečima, srpsko zakonodavstvo i rad policije su već na ozbiljnom nivou, a predlog ovog novog krivičnog dela nije dovoljno jasan. Posebno, kako kaže, nije jasan "zaokret u zakonodavstvu" od toga da doskoro nije bilo dozvoljeno policiji da, na primer, prisluškuje i kasnije to koristi kao dokaz za pripremanje krivičnog dela ubistva, do toga da će isto sada da bude kažnjivo.
 
"Svakako ide naruku policiji, ali pitanje je kakva kazna treba da bude predviđena, da li će suditi osnovni ili viši sud. Ako sudi viši sud, zaprećena kazna mora biti iznad 10 godina, a da li je to celishodna sankcija... Stručna javnost tek treba da da svoj sud, ali mislim da će se usprotiviti i da ovaj predlog teško može da prođe", objašnjava Šćekić.
 
Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je tokom prošle nedelje da će MUP predložiti uvođenje ovog dela u krivični zakonik, pre svega u cilju preventivnog delovanja i sprečavanja ubistava na ulicama Srbije. Ubrzo se oglasio i Dejan Kovačević, načelnik Uprave kriminalističke policije.
 
"Trenutna praksa pokazuje da pripadnici kriminalnih grupa koji su otkriveni u pripremi ubistva mogu odgovarati recimo za nedozvoljeno nošenje oružja ili držanje eksploziva, što ih mahom ne odvraća od njihove namere da to ubistvo na kraju i izvrše", poručio je Kovačević.
  • Filip K. Dik

    22.02.2019 15:25
    Naučna fantastika - Neša iz Beograda kao Tom Kruz u "Minority report" - sprečava ubistva pre nego što su se dogodila. Što se nije ranije setio da spase Ivanovića.

  • Mirko

    22.02.2019 15:22
    Providno koliko su oni u strahu. Hoće da izmisle krivično delo kako bi zaplašili protestante. Sve će nas više biti, bliži vam se kraj kao i Miloševiću.
  • Sloboda

    22.02.2019 15:09
    @Primer - u pravu ste, isto tako prodavci tegli su na udaru, svi znamo kada teglu razbijemo, npr. o vašu glupu glavu, da to lako može biti fatalno, stoga je sasvim normalno izjednačiti pribavljanje eksploziva sa pribavljanjem butan boci i tegli, niko ne bi mogao reći da je to banalizovanje problema.

    Ipak, želim da upražnjavam svoje osnovno ljudsko pravo praćenja mete i pribavljanja eksploziva, a zašto da ne, i pravo na slobodnu komunikaciju sa autohtonim "nasmejanim" vojvođaninom koji isporučuje olovo u glave pojedinaca u zamenu za novac. Svi takođe znamo da se svakom poštenom i dobronamernom građaninu može slučajno desiti da pribavi eksploziv i prati metu, tako da bi takav zakon doveo do hapšenja nevinih. Baš pre neki dan sam slučajno u prodavnici umesto banana uzeo plastični eksploziv, i sada treba da odgovaram zbog pripreme ubistva zbog takve nenamerne greške?

    Moramo se izboriti da svako ko planira ubistvo odgovara tek kada ubije ciljanu osobu kao što je to u svim normalnim zemljama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.